Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
Κουβάρι το νομικό πλαίσιο εξόδου από το ευρώ
ΠΗΓΗ: FT (euro2day)
Επιβεβλημένο κλείσιμο του τραπεζικού κλάδου, περιορισμοί στις κινήσεις συναλλάγματος και μαζικές αντιδικίες με αποφάσεις που δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν… Αυτά είναι κάποια από τα σενάρια που μελετούν πλέον νομικές και συμβουλευτικές εταιρίες για τους πελάτες τους, καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες ότι μία χώρα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
Εταιρίες και νομικοί σύμβουλοι προετοιμάζονται για τα χειρότερα, εν μέσω φρενίτιδας επαφών και διπλωματικών μπρα ντε φερ αυτήν την εβδομάδα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
Οι μεγαλύτερες εταιρίες νομικών συμβούλων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία έχουν κινητοποιηθεί κατόπιν υποδείξεως των πελατών τους -από τράπεζες και επιχειρήσεις, μέχρι hedge funds και κυβερνήσεις- ώστε να εξακριβώσουν τι μέλλει γενέσθαι εάν καταρρεύσει η ευρωζώνη. Τα πιο δυσμενή σενάρια δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
Γιορτή εγκαινίων του Συνεταιρισμού Αλληλέγγυας Οικονομίας "Συν-Αλλοις"
Γιορτή εγκαινίων του
Συνεταιρισμού Αλληλέγγυας Οικονομίας "Συν-Αλλοις"
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
...από νωρίς το μεσημέρι:
Γνωριζόμαστε και δοκιμάζουμε προϊόντα εναλλακτικού & αλληλέγγυου εμπορίου
6μμ:
Χειμερινή γιορτή με live μουσική & κάστανα στα κάρβουνα!
Νηλέως 35, Θησείο [ΧΑΡΤΗΣ]
210-3456681 - www.synallois.org
O Συνεταιρισμός «Συν-Άλλοις» είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με κύριο στόχο τη διακίνηση των προϊόντων και την ιδέας του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Ενός εμπορίου που, απέναντι στη λογική της “ελεύθερης αγοράς” και του ανταγωνισμού, στηρίζεται στις άμεσες ανθρώπινες σχέσεις και στη συνεργασία. Που υπακούει στις ανάγκες των πολλών, παραγωγών και καταναλωτών, και όχι στην συσσώρευση κερδών για τους λίγους.
Θα γευτούμε, λοιπόν, τον καφέ του κινήματος των ζαπατίστας στο Μεξικό, θα γλυκαθούμε με τη ζάχαρη του κινήματος των «χωρίς γη» της Βραζιλίας, τις σοκολάτες αλληλέγγυου εμπορίου με πρώτες ύλες από συνεταιρισμούς της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, τα κουλουράκια του γυναικείου συνεταιρισμού της Φτελιάς. Θα μοιραστούμε σπιτικά εδέσματα φτιαγμένα με προϊόντα εγχώριων συνεταιρισμών και παραγωγών που φιλοξενούμε στο χώρο μας.
Πάνω απ'όλα, όμως, θα πάρουμε μια γεύση από τη δυνατότητα να αναπτύξουμε διαφορετικές οικονομικές σχέσεις, βασισμένες στην συνεργατική δράση, στην ισότιμη και συλλογική εργασία, στον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Ήδη από την εμπειρία μας στον συνεταιρισμό «ο Σπόρος», γνωρίζουμε ότι αυτός ο άλλος κόσμος δεν είναι μια ουτοπία. Τα δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας επεκτείνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και στην Ελλάδα, και χρειάζονται την στήριξη και τη δραστηριοποίηση όλων μας για να ανθίσουν.
Σας περιμένουμε!
Debt crisis: public mood ranges from resigned to revolutionary
Helen Pidd in Germany, Angelique Chrisafis in Paris Henry McDonald in Dublin Giles Tremlett in Madrid and Remi Adekoya in Warsaw
GERMANY
The euro crisis is boiling down to one key question: is Germany trying to rule Europe? Angela Merkel insists not, telling MPs last week that such an idea was "absurd". Nonetheless, on Tuesday an op-ed in Europe's best-selling newspaper, Bild, suggested the chancellor should be leading more and not less.
"Germany is learning how to lead in Europe – about time too," wrote Nikolaus Blome in the 3m-circulation tabloid. He dismissed as "cheap shots" much of the criticism of Merkel. "Whenever the chancellor doesn't rock the boat she is accused of 'weak leadership'. And when she – with France – tries to take the lead, she is accused of 'sabre rattling'."
Αν το σχέδιο για την εμπλοκή των ιδιωτών PSI+ και του haircut 50% ναυαγήσει χωρίς εναλλακτικό σενάριο απομείωσης του χρέους η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα είναι βίαιη
Πηγή: bankingnews.gr
του Π. Λεωτσάκου
Επικίνδυνα παιχνίδια φαίνεται ότι παίζονται στο παρασκήνιο με επίκεντρο το PSI+ και το haircut των ελληνικών ομολόγων.
Το κύμα των τραπεζιτών που τάσσονται ανοικτά κατά του PSI+ και του haircut 50% του ελληνικού χρέους αυξάνονται.
Αξίζει να σημειωθεί με σαφή τρόπο ότι δικαιολογημένα οι τραπεζίτες αντιδρούν. Δάνεισαν το ελληνικό κράτος με αιτιολογικό ότι επενδύουν στα πιο ασφαλή assets στο χρέος της Ελλάδος και έναντι αυτής της επένδυσης τους τώρα κινδυνεύουν οι ισολογισμοί τους.
Το μείζον θέμα είναι ότι με το haircut το ελληνικό δημόσιο θα γλιτώσει μέσω της απομείωσης 65-70 δις ευρώ όχι 100 δις που ήταν ο στόχος αλλά ένα αξιοσέβαστο ποσό. Το κύμα των τραπεζιτών που τάσσονται ανοικτά κατά του PSI+ και του haircut 50% του ελληνικού χρέους αυξάνονται.
Αξίζει να σημειωθεί με σαφή τρόπο ότι δικαιολογημένα οι τραπεζίτες αντιδρούν. Δάνεισαν το ελληνικό κράτος με αιτιολογικό ότι επενδύουν στα πιο ασφαλή assets στο χρέος της Ελλάδος και έναντι αυτής της επένδυσης τους τώρα κινδυνεύουν οι ισολογισμοί τους.
Αν το haircut ναυαγήσει και δεν υπάρξει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο τότε με μαθηματική ακρίβεια η βίαιη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα είναι γεγονός.
Ετικέτες
ΑΡΘΡΑ / Λεωτσάκος Π.,
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γερμανία: Αύξηση 61% των εξαγωγών πολεμικών όπλων το 2010
ΠΗΓΗ: Καθημερινή 7/12/2011
Οι γερμανικές εξαγωγές πολεμικών όπλων ανήλθαν συνολικά το 2010 σε 2,1 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ το 2009, σημείωσαν δηλαδή άνοδο κατά περίπου 61%, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ήμισυ αυτού του ποσού προέρχεται από την πώληση πολεμικών πλοίων σε χώρες του ΝΑΤΟ, διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Ευρύτερα, η αξία των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού που απαιτούν έγκριση από τη γερμανική κυβέρνηση έφθασαν πέρυσι τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 290 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το υπουργείο.
Το 70% των εξαγωγών αυτών πήγε σε χώρες της ΕΕ, χώρες του ΝΑΤΟ ή χώρες που «συνδέονται με το ΝΑΤΟ». Από το υπόλοιπο 30%, το 7,7% πήγε σε αναπτυσσόμενες χώρες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ετικέτες
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Στο ΣτΕ το χαράτσι της ΔΕΗ: "Σήμερα στην αίθουσα αυτή ακουμπάει όλη η Ελλάδα"
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ 4/12/2011
Λαζαρίδου Ε.
Αν μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, η πραγματική ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στην αληθινή κοινωνία -και όχι αυτή που μας δείχνουν τα τηλεπαράθυρα- και τους ταγούς της εξουσίας δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα από ένα και μοναδικό ενσταντανέ που "πάγωσε" για μερικά δευτερόλεπτα την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εκεί εκδικάστηκε η υπόθεση για το διαβόητο χαράτσι που έχει επιβάλει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με την απειλή μάλιστα της διακοπής της ηλεκτροδότησης ακόμη και σε όσους είναι αποδεδειγμένα ανήμποροι να το πληρώσουν.
Πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία. Η λιτότητα εναντίον της δημοκρατίας
του Jérôme Duval
Παραπαίουσα και εξασθενημένη, η δημοκρατία , τείνει να καταρρεύσει συμπαρασύροντας ένα δικομματικό σύστημα ,θεσμικά δομημένο με τρόπο που να εξυπηρετεί, παρασκηνιακά, τα συμφέροντα των πιστωτών. Όλη η Ευρώπη, κατευθύνεται προς τις ίδιες πολιτικές λιτότητας, που απαιτούνται από τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) . Όχι μόνο έχει αποδειχθεί , μέσω του ελληνικού παραδείγματος, η αναποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου(τουλάχιστον για τον λαό), αλλά και επιβεβαιώνεται όταν παρακαλούν για τη διεξαγωγή εκλογών ώστε να θέσουν σε εφαρμογή αυτές τις πολιτικές , ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. Ο λαός δεν έχει πια τη δυνατότητα επιλογής , γιατί η οικονομική πολιτική εξαρτάται εκ των προτέρων από τους πιστωτές, όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία στις παραμονές των εκλογών. Η Τρόικα (που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) επιβάλλει τις πολιτικές της και ο υποψήφιος νικητής της κάλπης ,θα είναι εκεί μόνο για να τις εφαρμόσει, εξαπατώντας τους ψηφοφόρους ,με την υποτιθέμενη διαφορετικότητα της οικονομικής πολιτικής ,του κόμματός του.
Nomura: Να τί θα συμβεί στη δραχμή και τα άλλα νομίσματα της ΕΕ σε περίπτωση διάσπασης
Πηγή: xrimanews.gr
H Nomura μόλις δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που προβλέπει την πορεία των νομισμάτων κάθε χώρας της Ευρωζώνης σε περίπτωση που το ευρώ διασπαστεί. Σύμφωνα με την ανάλυση σε πέντε χρόνια από σήμερα, εαν η Ευρωζώνη διασπαστεί, τότε το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι στο 0,57 έναντι του δολαρίου, από 1,34 που είναι αυτή την στιγμή. Αντίστοιχα μεγάλη υποτίμηση θα έχουμε στο πορτογαλικό και στο ισπανικό νόμισμα. Η μόνη χώρα που θα δει το νέο νόμισμα της να έχει ανατιμηθεί, θα είναι η Γερμανία, κατά 1,30%.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα θα βρεθεί με ένα νόμισμα το οποίο θα είναι περίπου κατά 60% υποτιμημένο έναντι του σημερινού της και το πιο φθηνό νόμισμα μεταξύ των 17 της σημερινής ΕΕ.
Από την ανάλυση της Nomura φαίνεται πως ένα γερμανικό νόμισμα δε θα ανατιμηθεί άμεσα όσο φημολογείται χωρίς αυτό να αποκλείει περαιτέρω ανατίμηση του στο μέλλον. Έτσι, κατ' αρχή οι γερμανικές εξαγωγές δε θα δεχόταν όσο μεγάλο πλήγμα υπολογίζεται με βάση προηγούμενες δηλώσεις αναλυτών και ιδίως πολιτικών.
Με βάση τις προβλέψεις της Nomura μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι στην περίπτωση εξόδου απ' το ευρώ η Ελλάδα θα έκανε επιτόπου περισσότερο από το διπλάσιο της υποτίμησης που της ζητήθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο του ΔΝΤ και θα μπορούσε άμεσα και χωρίς νέα μέτρα να πετύχει τους στόχους της.
Επιπλέον, αν κρατούσε το δίκαιο των ομολόγων της στο ελληνικό θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια σειρά πλεονεκτημάτων της και με σωστή δημοσιονομική και αναπτυξιακαή πολιτική να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι τα τελευταία 40 χρόνια μέχρι το 2020, τόσο οικονομικά όσο δημοσιονομικά αλλά και πολιτικά.
XrimaNews.gr
.
20 Banks That Will Get Crushed If The PIIGS Go Bust
ΠΗΓΗ: business insider
UPDATE: Now it looks like Commerzbank could be the next bank to fall in the crisis, which we found to have exposure to the PIIGS second only to Dexia of non-peripheral European banks in this exposure stress test.
PREVIOUSLY: EU leaders are dithering over what they should do to stem the escalating eurozone crisis, and banks across Europe are praying that they will get their act together before it's too late.
Economic conditions in core eurozone states like Germany have begun to take a hit, and signs that credit conditions are tightening for banks are everywhere. Banks with high exposures to the PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, and Spain) would be the first to feel the heat of a sovereign default or euro exit.
We took a list of the largest European banks by assets and compared their market cap, common equity, and total exposure to PIIGS debt (thank you for the bank statistics, EBA!). Then we calculated exposure to PIIGS debt (sovereign and private) as a percentage of the banks' common equity. (Notice that HSBC, ING, and even Societe Generale are all absent from this list.)
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ,
έχει ενδιαφέρον!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)