Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το χρέος της Ελλάδας: ποιο σύνθημα πρέπει να υπερασπιστούμε;


 του François Chesnais*
27 Μαΐου 2010

Όσον αφορά το χαρακτηρισμό του ελληνικού χρέους και τα συνθήματα που το αφορούν, οι οργανώσεις και τα κόμματα του αντικαπιταλιστικού και αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος  δείχνουν υπερβολική  επιφυλακτικότητα, που φτάνει στα όρια της ατολμίας. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί το σύνθημα που επιβάλλεται σήμερα είναι η καταγγελία (όρος καλύτερος από την ακύρωση) του χρέους της από την Ελλάδα. Η πιο αποτελεσματική υποστήριξη των μισθωτών των άλλων χωρών της Ευρώπης στους έλληνες νεολαίους και εργαζομένους θα ήταν ότι κάνουν κι αυτοί το ίδιο.  Η καταγγελία αρμόζει σε όλα τα δημόσια χρέη. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπει ένα τέλος στη «δικτατορία των αγορών», που θα ήταν καλύτερο να αποκαλέσουμε «εθελούσια υποταγή» των κυβερνήσεων, καθώς είναι τόσο κραυγαλέα η πλήρης παραίτησή τους απέναντι στις τράπεζες και στα ταμεία χρηματιστικών τοποθετήσεων, η αποδοχή τους να μεταβληθούν σε υπηρέτες και εκτελεστικά όργανα των μέτρων που εκείνα θέλησαν.

Και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να ελέγχουν τους πιστωτές τους

via  http://www.contra-xreos.gr (ελληνική επιτροπή ενάντια στο χρέος)


Δεν είναι φυσιολογικό να αποπληρώνουν χρέη που δεν είναι νόμιμα
ΕΡΙΚ ΤΟΥΣΕΝ - Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου 
Η στάση πληρωμών και η άρνηση αποπληρωμής του χρέους έχουν παρομοιαστεί με εθνική καταστροφή. Οι «εικόνες αποκαλύψεως» σκοπό έχουν να αποδεχτούν οι λαοί τις εφαρμοζόμενες πολιτικές
ΤΟΥ Ν. ΚΟΥΡΙΔΑΚΗ 
toussen_sky_bgΟ Ερίκ Τουσέν είναι ένα από τα διακεκριμένα στελέχη του κινήματος της «αντιπαγκοσμιοποίησης», ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), μέλος της οργάνωσης ATTAC και σύμβουλος του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Εχει συγγράψει αρκετά βιβλία γύρω απ’ το χρέος, το τελευταίο απ’ τα οποία ασχολείται ειδικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Επίσης, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που συγκρότησε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, προκειμένου να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους.

Γιάνης Βαρουφάκης: Χρειάζεται ευρωομόλογο ΕΚΤ και όχι τοξικό με εγγυητές τα κράτη ξεχωριστά


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/01/2011

Απαραίτητο είναι το «κούρεμα» στα ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες (αλλά όχι και σε αυτά που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες) προκειμένου να διαγραφεί άμεσα μέρος του χρέους κάθε μίας εκ των χωρών της Ευρωζώνης και να ξεπεραστεί η διπλή κρίση χρέους - Τραπεζικού Τομέα, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάνη Βαρουφάκη.
Με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή» προειδοποιεί ότι όχι μόνο ευρωομόλογο δεν πρέπει να σημαίνει πρόσθετες δεσμεύσεις, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να δίνει στα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη άνεση χειρισμών στην αντιμετώπιση της κρίσης, υπό την προϋπόθεση ότι το ομόλογο δεν θα είναι «τοξικό», σαν αυτό που εκδίδεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θυμίζει τα CDOs της Lehman Brothers.

Σαν χθες, 15/01/1919: Δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ



του ciaoant1
Παρά τις ιδεολογικές διαφορές με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε αυτήν σήμερα, καθώς σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου 1919 δολοφονήθηκε. Το sansimera.gr γράφει σχετικά:


"Η ηττημένη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, Γερμανία, αλλάζει σελίδα στα τέλη του 1918, με την εκθρόνιση του Κάιζερ Γουλιέλμου Β' και την εγκαθίδρυση της λεγόμενης «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».



Στις 5 Ιανουαρίου του 1919 ξεσπά στο Βερολίνο η εξέγερση των «Σπαρτακιστών», με σκοπό την εγκαθίδρυση κομμουνιστικής διακυβέρνησης στο πρότυπο της Σοβιετικής Ένωσης. Οι «Σπαρτακιστές» ήταν μία επαναστατική οργάνωση, που δημιουργήθηκε στ' αριστερά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στα τέλη του 1914, από την πολωνοεβραία Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον δικηγόρο Καρλ Λίμπκνεχτ, γιο του ιδρυτή του κόμματος. Πήραν το όνομά τους από τον διάσημο σκλάβο της αρχαιότητας Σπάρτακο. Ήταν αντίθετοι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, καταδίκαζαν τον ιμπεριαλισμό και υποστήριζαν την ταξική πάλη και την επαναστατική δράση των μαζών. Ασκούσαν μεγάλη επιρροή στην εργατική τάξη των γερμανικών μεγαλουπόλεων (Βερολίνο, Στουτγκάρδη, Αμβούργο κ.ά.). Στις 18 Ιανουαρίου 1917 τέθηκαν εκτός SPD και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου μαζί με άλλους διαγεγραμμένους σοσιαλιστές ίδρυσαν το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (USPD).

Όταν όλες οι μέρες είναι άθελά σου Κυριακή


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/01/2011
ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΤΣΙΑΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑ*
Ξυπνάς όπως πάντα στις 7. Αυτά δεν αλλάζουν. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και κατευθύνεσαι μηχανικά στο μπάνιο. Λίγο νερό στο πρόσωπο και η επαναφορά στην πραγματικότητα. Μη βιάζεσαι. Δεν έχεις να πας πουθενά. Μπορείς κάλλιστα να επιστρέψεις στο κρεβάτι σου, μπορείς και όχι. Μπορείς να ντυθείς, μπορείς και όχι. Μπορείς να πας μια βόλτα, μπορείς και όχι. Ή να ασχοληθείς με κάτι πιο δημιουργικό. Μια υπέροχη, γεμάτη δυνατότητες μέρα ανοίγεται μπροστά σου. Επιτέλους μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Ούτε προθεσμίες, ούτε ωράρια, κανείς πάνω από το κεφάλι σου. Άπλετος χρόνος. Πλήρης ελευθερία. Επιλέγεις να επιστρέψεις στο κρεβάτι σου.

Κυβέρνηση εισπρακτόρων...


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/01/2011


Η πορεία του τόπου στο τούνελ του Μνημονίου μου θυμίζει την εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών. Μπαίνεις στα διόδια του Κιάτου και σου ζητάνε 3 ευρώ. Τα πληρώνεις εισέρχεσαι σε αυτοκινητόδρομο 7 μποφόρ και βάλε και μετά από λίγο συναντάς μια πινακίδα που σου λέει “Προσοχή κίνδυνος ατυχημάτων”. Την προσπερνάς και λίγο παρακάτω, μια άλλη πινακίδα σε προειδοποιεί. “Προσοχή, κίνδυνος συχνών ατυχημάτων.” Χαλαρώνεις την πίεση στο γκάζι και λίγα χιλιόμετρα μετά, μια νέα πινακίδα γράφει. “Προσοχή, πολύ μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων.” Σκέφτεσαι, γιατί σε αφήνουν να μπεις σε ένα δρόμο όπου θα είσαι τυχερός αν δεν σκοτωθείς και μάλιστα σου ζητάνε και να πληρώσεις; Η μόνη πινακίδα που δεν έβαλαν, λίγο πριν φτάσεις στην Πάτρα, είναι. “Μπαγάσα τα κατάφερες ε; Έφτασες σώος και αβλαβής, Τυχεράκια”!