Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Πολυεθνικές: πώς φοροδιαφεύγουν και υπερκοστολογούν



Του Χρήστου Τσιαγκλή
Στρεβλές εταιρικές πρακτικές, ολιγοπωλιακή διάρθρωση καίριων κλάδων της ελληνικής αγοράς, αλλά και φτωχή καταναλωτική συνείδηση κρύβονται πίσω από τις μεγάλες διαφορές που εντοπίζονται σε τιμές βασικών αγαθών σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Οι πολυεθνικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι στη χώρα μας υπάρχει υψηλό κόστος μεταφοράς, διακίνησης και συντήρησης των προϊόντων, καθώς και υψηλοί συντελεστές φορολογίας. Αν και οι παραπάνω παράγοντες δεν πρέπει να υποτιμούνται, το επιχείρημα του υψηλότερου κόστους δεν είναι ικανό να δικαιολογήσει τις μεγάλες διαφορές στις τιμές.

Τα επώνυμα προϊόντα που εμπορεύονται οι εταιρείες στην Ελλάδα πωλούνται πάνω-κάτω το ίδιο ή και φτηνότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλό κόστος δεν δείχνει να επηρεάζει τη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών. Αντίθετα, οι μεγάλες υπερτιμολογήσεις εντοπίζονται στα προϊόντα ετικέτας τα οποία προσφέρουν τεράστια περιθώρια κέρδους, κάτι που κινεί υποψίες για σκοπιμότητες.

Ο υψηλός ΦΠΑ

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον ΦΠΑ. Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη. Στα τρόφιμα ο ΦΠΑ είναι 13%, όταν στη Γερμανία είναι 7%, 4%-10% στην Ισπανία και μηδενικός στη Μ. Βρετανία. Οι τιμές ωστόσο είναι σημαντικά υψηλότερες ακόμα και μετά την αφαίρεση του συντελεστή ΦΠΑ.

Κατασκευασμένο το πρωτογενές πλεόνασμα – 230 εκατ. «λείπουν» από τα έσοδα


ΠΗΓΗ: ΑvantiPopoloGR

Στην δημιουργική λογιστική καταφεύγει η κυβέρνηση για να κρύψει το πρόβλημα με τα έσοδα του προϋπολογισμού που τον Φεβρουάριο έπεσαν έξω από τους υπολογισμούς κατά 230 εκατ. ευρώ (ποσό που οδηγεί μαθηματικά σε νέα μέτρα αν αθροιστεί με τα 460 εκατ. που έλειψαν από τα έσοδα του Γενάρη).

Ωστόσο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πλεόνασμα των 463 εκατ. ευρώ κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο. Όμως το πλεόνασμα είναι κατασκευασμένο καθώς προέκυψε από:

-μη επιστροφή φόρων. Το κράτος όφειλε να επιστρέψει 490 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2013, αλλά έδωσε μόλις 96 εκατ.

-Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρώτο δίμηνο δόθηκαν μόλις 279 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί (53,5% κάτω από τον στόχο).

-μείωση πρωτογενών δαπανών κατά 830 εκατ. ευρώ, χωρίς να εξηγείται από πού προήλθε. Διότι άλλο είναι να μειωθούν οι δαπάνες από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, υγεία κ.λπ. και άλλο από σπατάλες – αν όμως μειώθηκαν οι σπατάλες, δεν θα το έλεγαν οι κυβερνητικοί;

Συμπέρασμα: έρχονται και μέτρα και στάση πληρωμών προς τους πολίτες.
 

Incredible Video: Beppe Grillo Dissects the Financial System…in 1998



“Whom does the money belong to?  Who does its ownership belong to?  To the State fine…then to us, we are the State. You know that the State doesn’t exist, it is only a legal entity.  WE are the state, then the money is ours…fine.  Then let me know one thing.  If the money belongs to us…Why…do they lend it to us??”
- Beppe Grillo in 1998
If you really want to know why Beppe Grillo is causing Central Planners throughout the European continent to wet themselves, this video will show you.  There’s a real revolution happening in Italy.  This guy is the real deal and he understands the heart of the whole issue plaguing the world.  All I can say is:  WOW.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ





ΤΕΤΑΡΤΗ 13 MΑΡΤΙΟΥ 2013 | 20:00 στο FLORAL

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Μετά από τις αδιάκοπες περικοπές και τη βίαιη φορολόγηση, η κυβέρνηση βγάζει στο τραπέζι τον άσσο των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτές υμνούνται ως το ιερό δισκοπότηρο της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση, σε μια χώρα βυθισμένη σε ανθρωπιστική κρίση. Παρ' όλα αυτά η εικονική πραγματικότητα των ιδιωτικοποιήσεων διά μέσου των τηλεοπτικών παπαγάλων προωθείται συστηματικά κρύβοντας την πικρή αλήθεια.
Αυτή που διαφάνηκε στο ξεπούλημα της Κασσιόπης στην Κέρκυρα όπου 490 στρέμματα γης -ανάμεσά τους και προστατευόμενες περιοχές ή στρατηγικά σημεία για την άμυνα της χώρας- πουλήθηκαν προς 23 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα 75 εκατομμύρια ευρώ μιας μελλοντικής επένδυσης. Αυτή την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την πώληση της ΑΤΕ στην κατά τα άλλα χρεοκοπημένη τράπεζα Πειραιώς στην οποία δόθηκε το υγιές τμήμα της με ανυπολόγιστο κόστος για την αγροτική οικονομία και την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.