Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δύσκολοι καιροί για εκδότες (επαναληπτικές εξετάσεις Α’ εξάμηνου 2011)



Πηγή: Techie Chan
Το να μιλήσουμε για το πόση βρώμα και δυσωδία εκπέμπουν τα ελληνικά ΜΜΕ νομίζω είναι σαν να κηρύττεις το λόγο του θεού σε ευσεβείς κουακέρους. Για να είστε εδώ κι όχι στην οθόνη του μεγάλου καναλιού σημαίνει πως τις έχετε τις υποψίες σας.

Είναι και αυτό το καταραμένο wikileaks που εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος και την ανεξαρτησία των σοβαρότερων δημοσιογράφων και μέσων και μας χαλάει τη σούπα. Δεν ξέρω τι να πω. Ίσως αν επιστρέψουν στην καθαρεύουσα, το πεσμένο κύρος τους να ανασκουμπωθεί λιγάκι. Παρόλαυτά είναι χρήσιμο να μαζεύουμε σε μια γωνίτσα διάφορα σκατά τους σε περίπτωση που θέλουμε να βουλώσουμε κανέναν “καλόπιστο”. Και το καλόπιστος το βάζω σε εισαγωγικά, διότι μόνο η έντονη εθελοτυφλία μπορεί να σε κάνει καλόπιστο απέναντι σε αυτό τον οχετό από κουραμπιέδες.

το Άσυλο των Πολιτικών παραμένει [5]: ο Κύριος Τσουκάτος No 2

Τρίτη αναβολή της δίκης λόγω ξαφνικής… Απεργίας (!)
Πηγή: Ροίδης
Διαβάστε το [1] + το [2] + το [3] + το [4]
Προχθές, εκδικαζόταν η αγωγή που έχει καταθέσει ο Θεόδωρος Τσουκάτος στον βουλευτή Πάνο Καμμένο. Η δίκη είχε ήδη αναβληθεί πραξικοπηματικά την πρώτη φορά, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Καμμένου που ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ! Αυτό που έγινε, ξεπέρασε κάθε όριο αθλιότητας.
Ενώ ο γραμματέας είχε δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να απεργήσει και οι δίκες διεξάγοντο κανονικά, μόλις ήρθε η σειρά του Καμμένου, ο γραμματέας (κ. Τριανταφύλλου συνδικαλιστές του Πασόκ όπως κατήγγειλε ο βουλευτής) ανακοίνωσε ότι… Απεργεί (!)
Ενώ όπως ενημερωθήκαμε, είχε δεσμευθεί ότι θα δικάσει κανονικά! Αυτό που επακολούθησε δεν περιγράφεται.

Public Issue: Δύο στους τρεις απορρίπτουν την επιστροφή στη δραχμή



 Στην έρευνα της Public Issue, το 60% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης

Πηγή: Καθημερινή (25/9)
Του Γιαννη Mαυρη / www.mavris.gr / www.publicissue.gr

Με αντιφατικό τρόπο φαίνεται να εξελίσσεται η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στην κρίση και το ευρώ το τελευταίο τετράμηνο. Εντεινόμενη ιδεολογική σύγχυση, με πάντοτε κυρίαρχο το συναίσθημα της οργής, απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωζώνης, αυξανόμενος φόβος για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Από την άλλη πλευρά, ελαφρώς μικρότερη ανησυχία για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και, ταυτοχρόνως, ενίσχυση της προσκόλλησης στο ευρώ.
Με βάση την έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή», η αποδοχή του ευρώ στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο μέτρο που σχεδόν 2 στους 3 πολίτες (63%) εξακολουθούν να εκφέρουν «θετική γνώμη» για αυτό. Μάλιστα, σε σύγκριση με 4 μήνες πριν, το ποσοστό αποδοχής εμφανίζεται αυξημένο (+5%, 63%, έναντι 58% στην προηγούμενη μέτρηση της «Κ»). Από την άλλη πλευρά, αρνητικά διακείμενο στο κοινό νόμισμα παραμένει το 1/3 (34%) του εκλογικού σώματος, ποσοστό βεβαίως που ευνόητα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

«Δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά»


Η ΑΓΟΡΑ είναι ελεύθερη. Η ανακατανομή του πλούτου μέσω φορολόγησης και επιδομάτων είναι αναποτελεσματική και άδικη, γιατί ο καθένας αμείβεται με βάση την αξία του.
Οι φτωχές χώρες δεν πρέπει να προσπαθούν να αναπτυχθούν μέσω μέτρων προστατευτισμού. Είναι ορισμένοι από τους μύθους που καλλιεργούνται σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Χα-Τζουν Τσανγκ. Ο συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό» προβλέπει μακρά περίοδο ύφεσης, όπως συνέβη στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.
Οπως αναφέρετε στο βιβλίο σας «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», οι οικονομικοί μύθοι είναι σημαντικό μέρος της ιστορίας του καπιταλισμού. Για ποιο λόγο;

Το ΚΚΕ ξαναπήρε το... χωνί


Πηγή: Ελευθεροτυπία


«Τα αστεία τέλειωσαν, πρώτος στόχος να πάψει ο λαός να φοβάται και να μην μπει στο παιχνίδι του πανικού που έντεχνα καλλιεργεί η κυβέρνηση».
Πολιτική στροφή κάνει ο Περισσός, που συγκροτεί ανοιχτές επιτροπές στις γειτονιές «Δεν πληρώνω τα χαράτσια».Πολιτική στροφή κάνει ο Περισσός, που συγκροτεί ανοιχτές επιτροπές στις γειτονιές «Δεν πληρώνω τα χαράτσια».Η φράση αυτή της Αλέκας Παπαρήγα την Τετάρτη, μετά το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, σηματοδοτεί και την αλλαγή της τακτικής του ΚΚΕ. Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι πλέον «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε ο κόσμος να απεμπλακεί από τις απειλές της κυβέρνησης για χρεοκοπία και να πάψει να υπομένει αδιαμαρτύρητα τη λεηλασία του».
Πρώτο βήμα η οργάνωση ομάδων κοινωνικής αυτοάμυνας. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πλατεία, σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε εργασιακό χώρο θα συσταθούν επιτροπές που θα παρέχουν νομικές συμβουλές υπό την πολιτική κάλυψη του κόμματος, ώστε οι πολίτες να μην πληρώσουν τα χαράτσια της κυβέρνησης.

Η υπονόμευση του κοινωνικού κράτους, ο ιδιωτικός τομέας και η Νέα Δεξιά.



Πηγή: Μωρίας Εγκώμιον


Το κλεπτοκρατικό πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά από 35 χρόνια συστηματικής κλοπής του δημόσιου πλούτου, εξοβελισμού του λαού από τις πολιτικές αποφάσεις και διαπλοκής με την ευρωπαϊκή κεφαλαιοκρατία, επιχειρεί την αποφυγή λογοδοσίας μέσω της δομικής αλλαγής του κράτους. Η υπονόμευση του κοινωνικού κράτους αποτελεί το πρώτο στάδιο για την μετάλλαξη του κρατικού θεσμού και της κυβέρνησης, που ανάλογα με τα τεκταινόμενα στην ζώνη του ευρώ, μπορεί να πάρει δύο μορφές: κατοχική διοίκηση σε ένα κράτος προτεκτοράτο του ευρω-γερμανικού κυρίως κεφαλαίου, είτε διακυβέρνηση με ένα «κούφιο» αναδομημένο κράτος, του οποίου οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στις αγορές. Το νέο μετακράτος, με μειωμένη εθνική κυριαρχία, μεταφέρει τις αρμοδιότητές του σε υπερεθνικά και υποεθνικά κέντρα, ενώ η απορρύθμιση των κολεκτιβιστικών στοιχείων του παραδοσιακού κράτους, επιφέρει μείωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η συντεταγμένη χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε



Πηγή: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/09/2011
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ

"Η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία. Αυτή η θέση, που αρκετοί υποστήριζαν τα δύο τελευταία χρόνια, ξετυλίγεται πλέον μπροστά στα μάτια μας. Από τώρα μέχρι τον Ιούνιο η συντεταγμένη χρεωκοπία της Ελλάδας θα έχει ολοκληρωθεί.
Ο συλλογισμός ήταν απλός. Η πολιτική της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και του αποπληθωρισμού οδηγεί σε ύφεση, αυτό οδηγεί σε νέα δημοσιονομικά μέτρα και βαθύτερη ύφεση. Η μείωση του ΑΕΠ απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο εξυπηρέτησης του χρέους. Τότε εγκαινιάζεται ένας κύκλος διαδοχικών αναδιαρθρώσεων του χρέους. Η πραγματική οικονομία παγιδεύεται σε μια μόνιμη "παγίδα ρευστότητας", όπου οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, ακόμα και αν έχουν χρήματα, τα αποθεματοποιούν. Κάθε μείωση των δημοσίων δαπανών οδηγεί σε σχεδόν ισοδύναμη μείωση της ιδιωτικής οικονομίας. Από κοινού συρρικνώνουν την κατανάλωση, την παραγωγή, την απασχόληση και τις επενδύσεις. Το χρέος αυτονομείται από την πραγματική οικονομία και αυτοσυσσωρεύεται, αναχρηματοδοτούμενο χωρίς λογική.

Υπάρχει διέξοδος από την κρίση των ελίτ!*




ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

περιοδικό Περιεκτική Δημοκρατία
http://www.inclusivedemocracy.org/pd/

Οι ξένοι τοκογλύφοι που εκπροσωπεί η Τρόικα των γκαουλάιτερ, σε αγαστή σύμπνοια  με τους κλεπτοκράτες που παριστάνουν τους «καπιταλιστές» στη χώρα μας, και με τυφλό όργανο την αδίστακτη Κοινοβουλευτική Χούντα που παριστάνει την «κυβέρνηση», εισάγουν, με καταιγιστικούς ρυθμούς, μέτρα που αλλάζουν ριζικά τον κοινωνικο-οικονομικό χάρτη της Χώρας προς όφελος των ξένων και ντόπιων ελίτ που δημιούργησαν την κρίση. Τα εξοντωτικά αυτά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που θεσμοθετούνται  χωρίς τη παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση, με τη βοήθεια των άβουλων δωσίλογων που παριστάνουν τους «βουλευτές», έχουν ένα και μοναδικό απώτερο στόχο: την ελαχιστοποίηση των ζημιών των ελίτ από την χρεοκοπία που σήμερα είναι θέμα χρόνου –παρά τα χονδροειδή ψέματα της Χουντικής «κυβέρνησης»  ότι τα κτηνώδη μέτρα τους θα την αποτρέψουν– και την παράλληλη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων τους από αυτή. Το πρόβλημα επομένως των ξένων και ντόπιων ελίτ είναι πώς θα  αναβάλλουν την αναπόφευκτη πια χρεοκοπία (2/3 των ανεξάρτητων διεθνών οικονομολόγων και, φυσικά, οι αγορές αυτό πιστεύουν[1]) μέχρι να οργανώσουν μια απόλυτα ελεγχόμενη από αυτούς χρεοκοπία, που θα ελαχιστοποιούσε τις ζημιές τους και θα μεγιστοποιούσε τα οφέλη τους, σε βάρος πάντα των λαϊκών στρωμάτων.