Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Θα μας αρχίσουν στις γρήγορες… μεταρρυθμίσεις


Πηγή: antistachef


Η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον -μετά τις πιέσεις της Τρόικα του ΣΚΑΪ και  του MEGA- αποφασισμένη να εφαρμόσει πιστά την επιτυχημένη οικονομική συνταγή “Γαία πυρί μειχθήτω” και την πολιτική συνταγή “Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων”. Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν στα γρήγορα καθώς αυτή η αναμονή της καταστροφής μας έχει κουράσει όλους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει η χώρα να κάνει επιτέλους αυτό το αποφασιστικό βήμα μπροστά που χρειάζεται για να πάψει να βρίσκετε στο χείλος του γκρεμού.

Η ΑΓΟΡΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (7/9/2011)
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Την τύχη του ευρώ θα την αποφασίσουν τελικά οι χρηματοοικονομικές αγορές και όχι η πολιτική! Αυτό πιστεύει το 74% των ερωτηθέντων Γερμανών σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τη συντηρητική γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ".

Με έκδηλη ανησυχία επισημαίνει η εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της ότι "η πολιτική θεωρείται αναποτελεσματική" από τα τρία τέταρτα των Γερμανών, οι οποίοι "θεωρούν ασήμαντη την πολιτική αποφασιστικότητα, αφού το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από τις χρηματαγορές αντί να εξαρτάται από την πολιτική".
Το θέμα που θίγει η "Ντι Βελτ" είναι πολύ σοβαρό πραγματικά. Αν οι πολίτες ακόμη και της Γερμανίας, της ηγεμονικής δύναμης της Ευρώπης, θεωρούν ότι οι πολιτικοί της χώρας τους είναι ασήμαντοι μπροστά στους οικονομικούς παράγοντες, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και άπτεται της ουσίας της δημοκρατίας. Αν τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν ουσιαστικά οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, αλλά η ελίτ των αγορών που έχει μοναδικό κίνητρό της το κέρδος και φυσικά στερείται παντελώς οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης, τότε το δημοκρατικό πολίτευμα υπονομεύεται πολύ σοβαρά.

Έβγαλε το μαστίγιο η Ευρώπη


Πηγή: euro2day
της Αγγ. Παπαμιλτιάδου

Η σκληρή στάση που αποφάσισε να κρατήσει η ηγεσία της ευρωζώνης απέναντι στις προσπάθειες της Αθήνας να πολιτικοποιήσει τον δημοσιονομικό και διαρθρωτικό εκτροχιασμό της οικονομίας ήταν αναμενόμενη, όμως χθες έλαβε επικίνδυνη τροπή.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στις συνεδριάσεις της επιτροπής ΕWG/EFC, που προπαρασκευάζει την ατζέντα του Εurogroup, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς αντιμετώπισε την ενιαία στάση των ομολόγων του και έλαβε το τελεσίγραφο ότι η διαπραγμάτευση και η έκτη δόση περνούν μέσα από τον έλεγχο της τρόικας, η οποία δεν πρόκειται να παραγκωνιστεί ή να περιοριστεί σε τεχνοκρατική ομάδα. Άλλωστε, αυτό φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως έγραψε τη Δευτέρα το euro2day, τόσο η τρόικα όσο και η επιτροπή EWG/EFC απαίτησαν μια σειρά αλλαγές, όπως η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», η επέκταση της εφεδρίας και η δυνατότητα απολύσεων.

10 αντι-Θέσεις για τον Φιλελευθερισμό

Πηγή: Jungle Report

Το κείμενο του Ν. Δήμου, δημοσιεύτηκε στο έντυπο LiFO στις αρχές Ιουλίου του 2011. Από τότε πήρε το δρόμο του και αναδημοσιεύτηκε, ουκ ολίγες φορές σε πολλά ιστολόγια και ιστότοπους. Αυτό φαίνεται και στο μικρό screenshot με τα πρώτα αποτελέσματα του Google.
Στην αρχή το θεωρήσαμε μία αντίδραση ενός φίλου, του κλασικού φιλελευθερισμού -που αν προσπαθούσε κανείς σήμερα να τον εντοπίσει ή να τον περιγράψει θα ισοδυναμούσε με αναπόληση συνταξιούχων στον καιρό που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.
Αυτό που προκαλεί στο κείμενο είναι το ότι δεν λαμβάνει υπόψη ούτε ιστορικά, ούτε και σημερινά γεγονότα, τα οποία σύμφωνα με τον Δήμου, αποτελούν την διάψευση στην πράξη, των επαγγελιών του φιλελευθερισμού (και μη ξεχνάτε κύριε Δήμου πως και ο νεοφιλελευθερισμός, ασύδοτος φιλελευθερισμός είναι). Έτσι ενώ στην αρχή το κείμενο ούτε μας άγγιξε, ούτε και το θεωρήσαμε κάτι που να πρέπει να μας προβληματίσει, η εντατική του αναδημοσίευση μας αναίρεσε την αρχική αυτή άποψη. Έτσι είπαμε (μάλλον είπα πρέπει να γράψω αφού το δικό μου συλλογισμό ενοχλούσε) να γράψω επιγραμματικά (κατ' αντιστοιχία με το πρωτότυπο κείμενο) έναν μικρό αντίλογο για τις "10 θέσεις για τον φιλελευθερισμό". Έφτασε Σεπτέμβριος μέχρι να το αποφασίσω αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Χώρια που τον Αύγουστο, ακόμα και τον μνημονιακό, είναι σχεδόν αδύνατο να μαζέψει κανείς το μυαλό του.

Σε «εθελοντική» έξοδο μάς ωθεί το Βερολίνο


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
του Γ. Μαλούχου

Μοιάζει με αεροπλάνο σε ελεύθερη πτώση, ή με φορτηγό σε κατηφόρα χωρίς φρένα: αυτές είναι οι εικόνες που μπορούν να αποδώσουν το τι συμβαίνει από χθες. Οχι μόνον στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αλλά σε ολόκληρη πια την ευρωζώνη, που ριζικά απέτυχε στην αντιμετώπισή της μέσα από έναν συνδιασμό θανάτου όπου το ένα στοιχείο τροφοδότησε το άλλο: η γερμανική συνθλιπτικότητα και η ελληνική ανικανότητα. Ο συνδιασμός της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης και της επιμονής του Βερολίνου στο ανέφικτο, μας έφεραν ως εδώ, μια ανάσα πριν από την πρόσκρουση που μοιάζει πλέον αναπόφευκτη. Ομως, ποια μπορεί να είναι αυτή η πρόσκρουση;
Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου έχουν ήδη ακυρωθεί από δέκα διαφορετικές πλευρές. Ο στόχος που, κακώς, έθεσε η ελληνική κυβέρνηση για το «90%» και ο οποίος εκπνέει, κρίνεται πλέον μη επιτεύξιμος. Το ευρωομόλογο, πέθανε κι αυτό. Η έκθεση της τρόικας, την οποία οι Γερμανοί δήλωσαν προχθές ότι αναμένουν για να λάβουν τις αποφάσεις τους, θα είναι αρνητική. Διέξοδος, πλέον, δεν υπάρχει. Σε αυτή την πραγματικότητα απαντά τόσο ο πρωτοφανής ορυμαγδός των χθεσινών γερμανικών δηλώσεων όσο και η ελεύθερη πτώση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων.