Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι




Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ


Πηγή:  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=141030



Μετά το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, άλλο ένα έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στα χαρακτηριστικά της κρίσης: Το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους θεσμούς εκπροσώπησης, μη εξαιρουμένων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.



Δύο έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται αυτές τις μέρες, η μία για τη ΓΣΕΕ, με συνεντεύξεις σε ομάδες εργαζομένων ανά κλάδο και η άλλη για την ΑΔΕΔΥ, δείχνουν ότι η ένταση στο κοινωνικό πεδίο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι μετρήσεις αποκαλύπτουν μία κατακερματισμένη κοινωνική εικόνα, ενός κόσμου που έχει υπερβεί τα όρια της αγωνίας και ρέπει στην απόγνωση. 

«Ναι» στις απεργίες

     Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πιέσεων από τους εργαζόμενους προς τη ΓΣΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και, για πρώτη φορά, φαίνεται πως επιδοκιμάζονται ανοιχτά ορισμένες μορφές αντίδρασης που μέχρι προ τινος συναντούσαν τη γενική κατακραυγή, όπως οι καταλήψεις εργασιακών χώρων και κρατικών κτιρίων.



Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Γαλλία

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Γαλλία




Την σκυτάλη του αγώνα από τους Έλληνες εργαζομένους, παρέλαβαν, χθες Παρασκευή, οι δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί και Γάλλοι συνάδελφοι τους που διαδήλωσαν στους δρόμους πολλών πόλεων των δύο χωρών ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των νεοσυντηρητικών κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί. 

Στην Ιταλία το CGIL το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, κήρυξε 24ωρη γενική απεργία ενάντια στην οικονομική και μεταναστευτική πολιτική της φασίζουσας κυβέρνησης του ανεκδιήγητου Σίλβιο Μπερλουσκόνι  και  στις απολύσεις και περικοπές σε πολλές  ιταλικές εταιρίες. 

Σύμφωνα με το CGIL στην απεργία συμμετείχαν 1.000.000 εργαζόμενοι. Μεγάλη συμμέτοχη στην απεργία σημειώθηκε στον δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Απεργιακές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ιταλικές πόλεις, με μαζικότερη αυτή που έγινε στην πρωτεύουσα Ρώμη, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί. Ξεχωριστό παλμό στις διαδηλώσεις έδωσαν με την μαζική συμμετοχή τους χιλιάδες φοιτητές που αντιτίθενται στην εκπαιδευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης. 



Χιλιάδες εργαζόμενοι σε σχολεία και νοσοκομεία διαδήλωσαν χθες στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές θέσεων εργασίας στους δύο αυτούς τομείς. Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη και οι δικαστικοί, οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες και οι μαίες.

Χθες, πολλές χιλιάδες καθηγητές κολεγίων και λυκείων διαδήλωσαν σε εξήντα πόλεις της χώρας, όπως το Παρίσι, η Μασσαλία, η Λιόν και η Τουλούζη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα οκτώ συνδικάτων. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την κατάργηση 16.000 θέσεων εντός του 2010, τη μεταρρύθμιση που προβλέπεται να γίνει στο λύκειο και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στο εξής για την πρόσληψη νέων καθηγητών.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομειακό τομέα μπροστά από την έδρα της υπηρεσίας Δημοσίων Νοσοκομείων στο Παρίσι, η οποία είχε καταληφθεί την προηγούμενη ημέρα από συνδικαλιστές. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων και την κατάργηση 3-4.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2012. Μία ομάδα απ' αυτούς, προσπάθησε να μπει στο κτήριο και απωθήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις καταστολής. Παράλληλα, σε πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκε απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων, οι οποίοι ζητούν αυξήσεις.

W. TARPLEY (Greek subs) ΕΣΚΕΜΜΕΝΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!





Webster Griffin Tarpley is an author, historian, journalist, lecturer, and critic of US foreign and domestic policy.


Η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί σε τιμή ευκαιρίας







Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου αναλυτή

Δημοσιεύτηκε με μικρές περικοπές στο Ποντίκι,  11/3/2010

  
Χαράς ευαγγέλια για την υπερπροσφορά που σημειώθηκε κατά τη διάθεση του νέου ελληνικού κοινοπρακτικού δεκαετούς ομολογιακού δανείου των 5 δισ. ευρώ. Οι αγορές ανταποκρίθηκαν στα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν έχει καμιά σημασία αν αυτό το δάνειο των 5 δισ. θα κοστίσει πάνω από 3 δισ. ευρώ μόνο σε τόκους. Αρκεί που ανταποκρίθηκαν οι αγορές. Η μοίρα της Ελλάδας έχει πλέον προγραφεί να επιβιώνει όπως - όπως από δανεισμό σε δανεισμό. Ουσιαστικά από μήνα σε μήνα. Αρκεί να παίρνει μέτρα που ευχαριστούν τις αγορές.

Ωστόσο η ευνοϊκή υποδοχή από τις αγορές του νέου κοινοπρακτικού δανείου – αν μπορεί κανείς να θεωρήσει ευνοϊκή υποδοχή τον δανεισμό με 3 φορές μεγαλύτερο επιτόκιο από εκείνο που δανειζόταν το Ελληνικό Δημόσιο το 2008 – ανέδειξε νέες αντιθέσεις. Το σχέδιο του κ. Άκερμαν και της Deutsche Bank, δηλαδή της άμεσης «διάσωσης» της Ελλάδας με δανεισμό από κοινοπραξία τραπεζών υπό την ηγεσία της γερμανικής τράπεζας με 20 ή 30 δισ. ευρώ, πήγε πίσω, όπως τουλάχιστον γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Αυτό υπονόμευσε την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας στο σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας και επέτρεψε στη Γαλλία να ξαναμοιράσει την τράπουλα. Αυτό εξηγεί αφενός την ψυχρή υποδοχή του Γ. Παπανδρέου από την Ά. Μέρκελ, σε αντίθεση με την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή – τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων – που του επεφύλαξε ο Ν. Σαρκοζί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας εγκαταλείφθηκε. Απλώς η ανταπόκριση των αγορών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου χρέους επέτρεψε στους τραπεζίτες και τους επιτρόπους εξ Ευρώπης να μπουν πιο γρήγορα στο ψητό. Κι αυτό είναι το ξεπούλημα της χώρας. Οι Ευρωπαίοι επίτροποι και τραπεζίτες δεν έρχονται να «διασώσουν» την Ελλάδα, αλλά για να επιμεληθούν την κατάσχεση της χώρας και τη δήμευσή της. Αυτό είναι το κύριο όφελος που προσδοκούν όσοι θα συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν ενεργά το σχέδιο «διάσωσης».