Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Greece: bond slave to Europe



Πηγή: Guardian
το Μ. Weisbrot
Imagine that in its worst year of our recent recession, the United States government had decided to reduce its federal budget deficit by more than $800bn – cutting spending and raising taxes to meet this goal. Imagine that, as a result of these measures, the economy had worsened and unemployment soared to more than 16%; and then the president pledged another $400bn in spending cuts and tax increases this year. What do you think would be the public reaction?
It would probably be similar to what we are seeing in Greece today, including mass demonstrations and riots – because that is what the Greek government has done. The above numbers are simply adjusted for the relative size of the two economies. Of course, the US government would never dare to do what the Greek government has done: recall that the budget battle in April,which had House Republicans threatening to shut down the government, resulted in spending cuts of just $38bn.

Κάλεσμα για την άμεση συγκρότηση Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.Πα.Μ.)



http://seisaxthia.blogspot.com/ 
Τις επομενες ημερες θα υπαρχει banner στη Σεισαχθεια που θα οδηγει στο site του Ε.ΠΑ.Μ.

 Με το κάλεσμα αυτό ξεκινά η προσπάθεια να συγκροτηθεί παλλαϊκό μέτωπο με σκοπό την ανατροπή την κυρίαρχης κατάστασης. Το μέτωπο αυτό μας αφορά όλους. Όποιος συμφωνεί με τους στόχους του, ας θέσει την υπογραφή του στο κάλεσμα και ας στρατευθεί στην οργάνωσή του.



Κάτω από το βάρος των δραματικών εξελίξεων, με την επιβίωση της ίδιας της χώρας και του λαού της να έχει τεθεί πλέον ολοφάνερα στην ημερήσια διάταξη, αλλά και με μεγάλο μέρος της εργαζόμενης κοινωνίας να κινητοποιείται μαζικά ενάντια στο καθεστώς, πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα η αγανάκτηση των πολιτών να μετατραπεί σε πολιτική απόφαση. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Στην αδιαλλαξία και την αποκτήνωση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, πρέπει να αντιτάξουμε την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: με την συγκρότηση ενός μετώπου της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού ικανό να κερδίσει τον αγώνα που ήδη έχει ξεκινήσει με τις μαζικές κινητοποιήσεις στην πλατεία συντάγματος και αλλού μέσα στην χώρα.

Γαλλία: Περιοδικό καταγράφει τις επιχειρήσεις του ελληνικού Δημοσίου, για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον

Γαλλία: Περιοδικό καταγράφει τις επιχειρήσεις του ελληνικού Δημοσίου, για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον
  1. ΠΗΓΗ: e-typos







    Σ
    τις ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων και τους ενδεχόμενους αγοραστές από γαλλικής πλευράς αναφέρεται το περιοδικό L'Usine Nouvelle με τίτλο : " Ποιός θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα ", υπογραμμίζοντας πως οι γαλλικές εταιρείες Veolia, EDF, Bollore είναι ήδη παραταγμένες για μάχη, για την Ελλάδα, όμως ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και χάσιμο θέσεων εργασίας στο εσωτερικό.
  2.     Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως οι υποψήφιοι αγοραστές είναι δύο ειδών: οι σωστές επιχειρήσεις και οι "λύκοι" οι οποίοι αναζητούν τις πιο χαμηλές τιμές επιχειρήσεων, που δεν πάνε καλά για να τις "σπάσουν" και να τις μεταπωλήσουν".
  3.     Σύμφωνα με το περιοδικό, στις δημόσιες επιχειρήσεις, υπάρχουν αυτές που είναι σε άσχημη κατάσταση "χωρίς κέρδη είτε με ελαφρές ζημιές", όπως οι επιχειρήσεις για τις μεταφορές, ειδικότερα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ο ΟΣΕ, ενώ υπάρχουν και κερδοφόρες όπως η ΕΥΔΑΠ την οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει η γαλλική εταιρεία Veolia.

Η μεγάλη ληστεία από το χρηματιστικό κεφάλαιο


Από το 1997 μέχρι το 2008 το χρέος αυξήθηκε κατά 147,5 δισ. ευρώ και πληρώσαμε για τοκοχρεολύσια 386 δισ. ευρώ

 Πηγή: εφ. Κόντρα
του Γ. Λιόντου

Το μεγάλο πλιάτσικο σε βάρος του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, που σηκώνει στις πλάτες του ο ελληνικός λαός, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα ίδια τα επίσημα στοιχεία. Απ’ αυτά φαίνεται πως όχι μόνο δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί», αλλά αντίθετα πως είναι το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο που παίρνει τη μερίδα του λέοντος.

Για την ανάλυσή μας επιλέξαμε την περίοδο κατά την οποία έγινε η κατασκευή των έργων των περιβόητων ολυμπιακών αγώνων του 2004 (με κυβερνήσεις  Κ. Σημίτη) και έτσι  υπήρξε μια σχετική καπιταλιστική ανάπτυξη, που κινήθηκε σε ετήσιους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ γύρω στο 4%, και την περίοδο μετά την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων, που τη διακυβέρνηση της καπιταλιστικής εξουσίας είχε αναλάβει το συντηρητικό αστικό κόμμα της ΝΔ, περίοδο κατά την οποία συνεχίστηκε η σχετική καπιταλιστική ανάπτυξη. Στον Πίνακα 4 αποτυπώθηκαν οι αυξήσεις του ΑΕΠ της περιόδου 1997-2008. Ας τον κρατήσουμε αυτόν τον πίνακα καλά στο μυαλό μας, γιατί οι απολογητές του Μνημονίου ισχυρίζονται, ότι από το 2012 που θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και από την «ύφεση» θα περάσουμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων θα έχουμε αποκλιμάκωση του χρέους!

Πατριωτικό κεφάλαιο και άλλα παραμύθια


Πηγή: Μάλλον Ακίνδυνος
του Γαλαξιάρχη

Ο διάλογος παραπάνω διάλογος δεν είναι φανταστικός. Ακόμη κι αν το λογαριασμό του Γ. Αλαφούζου στο tweeter τον διαχειρίζεται κάποιος υπάλληλός του. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα ακόμη τρολ που θα ήθελε να σπάσει πλάκα ως Αλαφούζος. H απάντηση που έδωσε είναι πέρα για πέρα ακριβής για τον τρόπο που λειτουργεί το λεγόμενο “πατριωτικό κεφάλαιο” (ακόμη και τα greeklish είναι σημειολογικώς σημαντικά). Ο μεγαλύτερος μύθος, με τον οποίο θα μπορούσε να ταϊσει η εξουσία το λαό, προκειμένου να τον πείσει ότι υπάρχει καλός και κακός εκμεταλλευτής.
Το μύθο που θέλει τον Έλληνα τραπεζίτη να είναι πιο χρήσιμος από το Γερμανό. Το παραμύθι που διαδίδει ότι ο Έλληνας ραντιέρης είναι επενδυτής, αλλά ο Εβραίος τραπεζίτης αρπακτικό. Τα φούμαρα ότι το κεφάλαιο που διακινείται από υπήκοους του ελληνικού κράτους έχει πατρίδα και εθνικό DNA. Ο μύθος αυτός είναι σιαμαίο αδερφάκι του παραμυθιού περί ξένων εργατών που τρώνε το ψωμί μας. Το ίδιο κάλπικο, το ίδιο βλακώδες, το ίδιο χυδαίο…

GolfLand?




Golfland? - trailer from dimitris meletis on Vimeo.

Πηγή: golfland

Η δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων γκολφ παρουσιάζεται συνήθως ως από μηχανής θεός για την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία πλήθους θέσεων εργασίας στις περιοχές που επιχειρείται. Είναι όμως έτσι; Το Golfland? προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μέσα από μια πολύπλευρη επιστημονική και ερευνητική προσέγγιση.

Ο Νέος υφυπουργός Οικονομικών είναι Κατά του Μνημονίου (!)

Σήμερα ορκίστηκε με το χέρι στο Ευαγγέλιο και ο κ. Παντελής Οικονόμου, υφυπουργός Οικονομικών, οι Αντι-Μνημονιακές θέσεις του, είναι γνωστές.
 

Να σας θυμίσω μερικές, διότι είναι πλέον υφυπουργός της δυναμικότερης και συνεπέστερης (σε λόγια και έργα) κυβέρνησης του Νεοελληνικού Κράτους, αξίζει τον κόπο…
Παντελής Οικονόμου: ένα μίνι ποτ-πουρί
Να καταγγελθεί το Μνημόνιο ζητά ο Παντελής Οικονόμου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για έξοδο από την κρίση είναι να μπορέσει η χώρα μας να καταγγείλει τη σύμβαση του Μνημονίου, καθώς όπως είπε «έχει φτιάξει ένα καταστροφικό πρόβλημα χρέους» και ο «λογαριασμός δεν βγαίνει».
«Το Μνημόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση, διότι δεν οδηγεί σε λύση. Έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού, αλλά έχει φτιάξει ένα καταστροφικό πρόβλημα χρέους. Υπήρχε πρόβλημα χρέους αλλά το έκανε μη διαχειρίσιμο. Η μόνη λύση την οποία μπορεί η κυβέρνηση να κάνει είναι να καταγγείλει την δανειακή σύμβαση και να ζητήσει ένταξη στον μηχανισμό στήριξης που προβλέπεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2013» [RealNews]

WSJ: Τι κι αν οι Έλληνες δεν θέλουν να σωθούν;


The European Union, European Central Bank and the International Monetary Fund are negotiating hard among themselves about how to structure debt relief for the Greek economy. The latest reports suggest they might have come up with a temporary deal among themselves. But what the EU, ECB and IMF want won't matter unless they get the Greek government to play as well. And that's by no means assured.
For one thing, Greeks are growing fed up with austerity and seem very unwilling to take on the still stricter conditions being demanded of them to win fresh funding and avoid default. The Greek economy has taken a beating during the past couple of years. Non-stop, large-scale political protests, routine general strikes and parliamentary rebellion have brought Athenian streets to a standstill. And Prime Minister George Papandreou's government is teetering.
Greeks are starting to question whether there might not be an easier way out of their crisis. And inevitably, Argentina's experience a decade ago has been attracting plenty of interest.