Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Τα 2+1 αγκάθια του PSΙ για Ελλάδα και τράπεζες



ΠΗΓΗ: euro2day

«Η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι». 

Η παραπάνω δήλωση στο Euro2day κυβερνητικού στελέχους που παρακολουθεί από κοντά την πορεία του PSI αποτυπώνει την αγωνία πίσω από τις επίσημες δηλώσεις και τις εκτιμήσεις για υψηλή συμμετοχή και ομαλή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων. 

Αγωνία που αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, δύο βασικά αγκάθια του προγράμματος: το πρώτο έχει να κάνει με την αναγκαία συμμετοχή, ώστε προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων, και το δεύτερο με τις εφεδρείες που θα ανακληθούν «στα όπλα» για επιτευχθεί πάση θυσία η μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ

Όπως είναι γνωστό, η δημόσια προσφορά του ελληνικού δημοσίου για την ανταλλαγή ομολόγων, ύψους 209 δισ. ευρώ, σπάει σε δύο σκέλη: 

Το πρώτο αφορά ελληνικά κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και είναιύψους 177 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το συνοδευτικό της δημόσιας πρότασης δελτίο τύπου. Το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης ολοκληρώνεται η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών κατόχων τέτοιων ομολόγων στο πρόγραμμα. 

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, η ονομαστική αξία των οποίων ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, υπάρχει μια ισχυρή βάση για την επίτευξη απαρτίας. Αυτή καθίσταται ακόμη ισχυρότερη αν συνυπολογιστεί ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών σχηματίζει προβλέψεις απομείωσης της τάξης του 75% για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.


«Αφού πήραν τη ζημία, που αποτελεί και το πιο δύσκολο βήμα, θα συμμετάσχουν στο PSI», εκτιμά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο θεωρεί πιθανότερο να επιτευχθεί, εύκολα ή δύσκολα, η απαιτούμενη συμμετοχή των δύο τρίτων (118 δισ. ευρώ) ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης (CACs) και θα υπαχθεί στο PSI το 100% των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. 

Πρόκειται για το πιο κομβικό σημείο του προγράμματος. Πρώτον, γιατί έτσι μαζεύονται 177 δισ. ευρώ, όταν συνολικά για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται να συμμετάσχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 189 δισ. ευρώ (το 90% των 209 δισ. ευρώ). Και δεύτερον διότι τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. 

Αν το πρώτο σκέλος του PSI, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη, στεφθεί με επιτυχία, τότε ο κίνδυνος χρεοκοπίας εντός του ευρώ -που αποτελεί και το Plan B- απομακρύνεται οριστικάκαθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, για ενδεχόμενες αποκλίσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο δεύτερο σκέλος της δημόσιας προσφοράς υπάρχουν «εφεδρείες». 

Δεν είναι τυχαίο ότι το eurogroup θα συνεδριάσει τηλεφωνικά στις 9 Μαρτίου, μετά τη λήξη της περιόδου αποδοχής, προκειμένου να επιβεβαιώσει, όπως ανέφερε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, τη συνέχιση των διαδικασιών και να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής στις 12 Μαρτίου. 

Στην περίπτωση όπου συμμετάσχει το σύνολο των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ομόλογα ονομαστικής αξίας 177 δισ. ευρώ, τότε το δεύτερο σκέλος της δημόσιας προσφοράς, το οποίο αφορά τους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από ξένο δίκαιο (αγγλικό, ιαπωνικό, ελβετικό, αμερικανικό), καθίσταται ευκολότερο.

Άγνωστος Χ για το PSI η συμμετοχή των ομολογιούχων αλλοδαπού δικαίου 

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, είναι και ο μεγάλος άγνωστος Χ στην εξίσωση του PSI. 

Η δυσκολία του εγχειρήματος αφορά το πλήθος και το μικρό μέγεθος των εκδόσεων. Με δεδομένο ότι κάθε έκδοση διαθέτει ενσωματωμένη ρήτρα συλλογικής δράσης, θα πρέπει να επιτευχθεί απαρτία (50%) και εν συνεχεία τα 2/3 της συνέλευσης να εγκρίνουν την ενεργοποίηση της ρήτρας. 

Η αγορά προεξοφλεί ότι για κάποιες εκδόσεις δεν θα υπάρξει η αναγκαία οικειοθελής συμμετοχή, ώστε να ενεργοποιηθεί και η ρήτρα συλλογικής δράσης και οι εκδόσεις αυτές θα πληρωθούν στο 100% στη λήξη τους από το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό κρατικό ομόλογο, ελβετικού δικαίου, το οποίο λήγει το 2013, είναι διαπραγματεύσιμο στο 42, σεδιπλάσια τιμή από αυτήν όπου είναι διαπραγματεύσιμα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και λήγουν του χρόνου. 

Πρόκειται για ισχυρή ένδειξη «απείθειας» των αγορών απέναντι σε μια δημόσια πρόταση που ήδη τρέχει, που όμως δεν πτοεί τον επίσημο τομέα (Ελλάδα, Ευρώπη και ΔΝΤ). Και αυτό διότι μέρος των ομολόγων που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών τραπεζών -κάτι λίγα βρίσκονται και σε ελληνικές τράπεζες- και εκτιμάται ότι έστω και δύσκολα στις περισσότερες εκδόσεις θα επιτευχθούν απαρτία και η αναγκαία οικειοθελής συμμετοχή των δύο τρίτων, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης. 

Εφεδρεία το κούρεμα όλων των εγγυήσεων του δημοσίου 

Προκειμένου όμως να διασφαλιστεί ο στόχος διαγραφής χρέους κατά 107 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση, η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν θέσει και ασφαλιστικές δικλίδες. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος μείωσης του χρέους μέσω του PSI, έχει αποφασιστεί να «κουρευτούν» και τα υπόλοιπα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου. 

Πρόσφατη έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή προσδιόρισε ότι τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου το 2011 ανήλθαν σε 22 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα δάνεια προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ, ύψους 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν ήδη στο PSI 

Μεγαλώνει ο λογαριασμός για τις τράπεζες 

Βάσει των παραπάνω, είναι πιθανόν ο λογαριασμός από το PSI για τις τράπεζες και επομένως για το δημόσιο να αυξηθεί περισσότερο από το ενδεχόμενο να γενικευθεί το «κούρεμα» προς όλες τις εγγυήσεις του δημοσίου! 

Όπως έχει γράψει το Euro2day (Τα κρίσιμα ντεσού της δημόσιας προσφοράς για PSI), στο PSI συμπεριελήφθησαν, πέραν των κρατικών ομολόγων, και 36 δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες σε ΟΣΕ (19), ΟΑΣΑ (8) και ΕΑΣ (9). Το ύψος των παραπάνω δανείων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% περίπου κατέχεται από ελληνικές τράπεζες. 

Με τη συμμετοχή στο PSI και των παραπάνω δανείων ο λογαριασμός για τις ελληνικές τράπεζες ανεβαίνει. Και αυτό γιατί καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ, συν τα περίπου 8 δισ. ευρώ δάνεια που τους αναλογούν προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ. 

Αν στα παραπάνω συμπεριληφθούν τελικά και επιπρόσθετα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ, τότε η συνολική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο PSI θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: