Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ελλάδα, το νέο Ελντοράντο και η κίβδηλη “έκθεση του ΟΗΕ”



Σε έκθεση του ΟΗΕ που τονίζει ότι «βάσει ερευνών και εξορύξεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χώρα κάθεται επάνω σε μία πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά με εφαρμογή στη βαριά βιομηχανία, την αεροναυπηγική κ.λπ., τα οποία διαθέτει και σε μεγάλες ποσότητες», αναφέρεται δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, της εφημερίδας που εκδίδει ο κ. Μπόμπολας, κύριος μέτοχος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ. Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στο Βλέπουν Ελλάδα γεμάτη «θησαυρούς ορυκτών»

Και δεν είναι μόνο το εγχώριο ΕΘΝΟΣ, αλλά και η γαλλική FIGARO που αναφέρεται στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και την εκμετάλλευσή του! Στην ηλεκτρονική της σελίδα δημοσιεύεται σχετικό άρθρο της Hayat Gazzane, που βασίζεται σε στοιχεία που έθεσε στη διάθεση της δημοσιογράφου – ποιός άλλος; – ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος,  Γιάννης Μανιάτης. Διαβάστε το κι αυτό εδώ: Ορυκτός πλούτος: Στο χορό κι η Figaro!

Γερές δόσεις προπαγάνδας από τον κ. Μανιάτη, με ειδική αναφορά – φυσικά – στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού, με βάση μια υποτιθέμενη “έκθεση του ΟΗΕ για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας”. Ποιοι είναι όμως στην πραγματικότητα οι συντάκτες της περίφημης έκθεσης; Μας ενημερώνει ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Α.Π.Θ. κ. Σαράντης Δημητριάδης:
Η αναφορά σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ, τόσο στο αρχικό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, (και της Figaro), όσο και πολύ περισσότερο στην ομιλία του νέου ΥΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτου κατά τη συζήτηση επί των προγραματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, προσδίδει ένα φαινομενικό κύρος στα στοιχεία που παρατίθενται. Ο ΟΗΕ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός και έχει κατ” αρχήν το τεκμήριο της ουδετερότητας και της αντικειμενικότητας. Γράφω παρόλα αυτά για «φαινομενικό κύρος», γιατί περί αυτού ακριβώς προκειται. Τα στοιχεία πράγματι εκπορεύονται από έκθεση του ΟΗΕ, την οποία όμως δεν συνέταξαν τρίτοι ουδέτεροι εμπειρογνώμονες, αλλά παρασχέθηκαν από τους εξής παρακάτω, όπως μνημονεύεται στην έκθεση ακριβώς αυτή:
 α. Ministry of Environment, Energy and Climate Change, δηλαδή το γνωστό μας ΥΠΕΚΑ των Παπακωσταντίνου – Μανιάτη.
β. Mineral Resources Policy Directorate, δηλαδή τη Δ/νση Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΚΑ και πάλι.
γ. Greek Mining Enterprices Association (GMEA), δηλαδή τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (με την «Ελληνικός Χρυσός» και τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» να ξεχωρίζουν ως μέλη του.




Οι παραπάνω λοιπόν συνέταξαν την περι των ορυκτών μας πόρων έκθεση του ΟΗΕ. Πώς λοιπόν να μην θεοποιείται στην έκθεση αυτή η εξόρυξη των πάντων. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει λοιπόν. Πήραν τη βούλα του ΟΗΕ και έντεχνα εξαφάνισαν τα ονόματά τους. Με τέτοιες κουτοπονηριές προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες αυτής της χώρας.
Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ θα μπορούσε αντί να αναφερθεί σε έκθεση του ΟΗΕ, να αναφερθεί στην έκθεση του υπεύθυνου συντάκτη της που καθόταν απέναντί του. Εξάλλου οι δυο τους είναι συντεχνίτες και παλιοί γνώριμοι.


Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο από εμάς γιατί τα λέει όλα ο κ. Δημητριάδης:

Άντε πάλι το Eldorado. Για όσους δεν το πιστεύουν το λέει και ο ΟΗΕ, και το ΕΘΝΟΣ του Μπόμπολα, που τα ψάχνει τέτοια θέματα, από απλό επιστημονικό ενδιαφέρον και για το καλό του τόπου βεβαίως.
Κατά τη συμπαθή λοιπόν συνεργάτιδα του ΕΘΝΟΥΣ που κατάπιε αμάσητη την έκθεση του ΟΗΕ και έσπευσε να μας αναγγείλει τα ευχάριστα νέα, καθόμαστε «επάνω σε μια πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά», κάτι σαν τη σπηλιά με τους θυσαυρούς του Αλαντίν.

 Το μόνο που μας χρειάζεται είναι το παράγγελμα «άνοιξε σουσάμι» και όλος αυτός ο πλούτος θα γίνει δικός μας. Το παράγγελμα αυτό θα το δώσει, έτσι πρέπει, ο νέος υπουργός ΥΠΕΚΑ, υποστηριζόμενος από (ή υποστηρίζοντας τον) αρμόδιο πρώην υφυπουργό ΥΠΕΚΑ , με τη ένθερμη επίσης υποστήριξη του νέου τσάρου της οικονομίας και εκείνου της ανάπτυξης. Όλα άλλαξαν και όλα έμειναν τα ίδια.

Παρέλειψε βέβαια ο ΟΗΕ να αναφέρει στην έκθεσή του το πολυτιμότερο προϊόν αυτού του τόπου, που υπάρχει σε ανεξάντλητες ποσότητες, το κουτόχορτο. Με αυτό γίνεσαι πλούσιος σε μια νύχτα και αποκτάς, ή νομίζεις οτι αποκτάς, ό,τι ονειρεύεσαι. Και αν δεν μπορείς να βρείς μόνος σου κουτόχορτο υπάρχουν δημοσιογράφοι να στο προμηθέψουν. 
Όχι μόνο δημοσιογράφοι όμως. Άκουγα πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο μεγαλοστέλεχος του ΙΓΜΕ, πιο μεγάλο δεν γίνεται, να λέει με απίθανα λαϊκίστικη εκφορά λόγου πως «πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα σεντούκια με τους θυσαυρούς της βόρειας Ελλάδας» (πάντα αυτή η τυχερή η βόρεια Ελλάδα).


Βομβαρδιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό με τα πιο απίθανα παραμύθια για τον ορυκτό μας πλούτο. Διακινούνται στο διαδίκτυο εξωφρενικά «στοιχεία», μερικά με υπογραφές επώνυμων, δημοσιογράφων ή και «επιστημόνων», που μας αναγορεύουν ως μακράν το πλουσιότερο κράτος του κόσμου. Μέχρι και πως σε κάθε έλληνα, σε σένα, σε μένα, αναλογούν -κρατηθείτε- 960 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξιοποίηση αυτού του πλούτου (μην απελπίζεστε λοιπόν από τα μηνύματα της εφορίας, σε λίγο θα τους πετάξετε στα μούτρα τα εκατονταπλάσια).

 Παραμύθια της Χαλιμάς θα μου πείτε, που σκοπίμως όμως αφήνονται να κυκλοφορούν για να δημιουργούν προσδοκίες επερχόμενου ουρανοκατέβατου υπερπλουτισμού στους πολλούς δυστυχώς αφελείς που διαθέτει η χώρα μας, μειώνοντας έτσι τις αντιδράσεις και διευκολύνοντας τη δουλειά των εκμεταλλευτών, που σαν γύπες και ύαινες καραδοκούν να επιπέσουν και κατασπαράξουν ό,τι χρήσιμο υπάρχει στον τόπο μας, αφήνοντας πίσω τους μόνο ο,τι δεν τρώγεται και δεν χωνεύεται.

Και τι να πει κανείς για την παράλειψη, κατά τον ΟΗΕ και το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ, να εκμεταλλευτούμε και άλλα πράγματα που διαθέτουμε: τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, τους σχιστόλιθους, τον καολινη, τη γύψο. Έλεος, έλεος κύριοι του ΟΗΕ και του ΕΘΝΟΥΣ. 
Μα αυτά όλα είναι η Ελλάδα. Δηλαδή για μπάζο θα πουλήσουμε τη χώρα μας. Αν τα ξεριζώσετε όλα αυτά και τα πουλήσετε, η Ελλάδα, ως υλική πια υπόσταση, σβήνει από τον χάρτη. Πάει, χάνεται, πως το λένε. Πού θα πατάει το χώμα, αν δεν το πουλήσετε και αυτό. (ευτυχώς που δεν βάλανε και την άμμο στα προς εκμετάλλευση, έτσι ο χάρτης της Ελλάδας θα είναι μελλοντικά η θάλασσα, μια λωρίδα άμμος και στη μέση τίποτα). 
Ά ξέχασα, υπάρχει και ο γρανίτης. Αλλά αυτόν, όπου υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα, θα τον εξαφανίσουν οι χρυσοθήρες για να πάρουν τα απειροελάχιστα ψήγματα χρυσού τους. Θα μείνουν μόνο τα γρανητένια νησιά (Σέριφος, Μύκονος, Ικαρία. Αυτά θα μείνουν γιατί εκεί παραθερίζουν οι χρυσοθήρες).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση!