Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η UBS προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ, υποχρεωτικό haircut στα ομόλογα και πληρωμή των CDS - Δεν διαβλέπει έξοδο από την ευρωζώνη



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Δραματικές προβλέπει η UBS ότι θα είναι οι εξελίξεις το 2012, κάνοντας λόγο για δριμεία επιδείνωση της κρίσης χρέους και αποτυχία της εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI) με βάση νέα έκθεση της στην οποία εστιάζεται....για πολλοστή φορά στην Ελλάδα. 
Ειδικότερα, η UBS προβλέπει μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή χρεοκοπία, που θα προκαλέσει την πληρωμή των CDS. Αν και χαρακτηρίζει «απίθανο» το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη, προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι να επαληθευτεί αυτό το σενάριο έχουν αυξηθεί. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακολουθεί μια σπασμωδική εξελικτική πορεία, με την Ελλάδα να παραμένει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κρίσης.
Οι πολιτικές αποφάσεις συνεχίζουν να «μολύνουν» το επενδυτικό τοπίο, αναφέρει η UBS. Στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται «στα μαχαίρια» με το Κογκρέσο, στη σκιά της υιοθέτησης το σχεδίου ύψους 447 δισ. δολαρίων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι διεξάγουν «πόλεμο» για το χρίσμα του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι το Κογκρέσο είναι απίθανο να παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων.
Η UBS έχει εκτενώς αναφερθεί σε προηγούμενες εκθέσεις της στις συνέπειες από την έξοδο ενός κράτους-μέλους από το ευρώ. Η πιο πολυσυζητημένη ήταν η άποψη ενός εκ των κορυφαίων αναλυτών της, του Λάρι Χέιθγουέι, για το τι θα χρειαστεί να αναζητήσει κανείς στην περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης: «Υποθέτω ότι υπάρχουν μερικά αντικείμενα που θα πρέπει να αναζητήσει κανείς: πολύτιμα μέταλλα, κονσέρβες και όπλα μικρού μεγέθους»! 
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η UBS, προβλέπει ότι η κρίση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί περαιτέρω από ότι στα τέλη Νοεμβρίου. Καθώς η κατάσταση γίνεται πιο έκρυθμη, θα προκληθεί τελικά μία εξέλιξη τύπου big bang τόσο για την έκδοση κοινού ομολόγου στο μέλλον όσο και για τη θεσμική αλλαγή προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να παράσχει τη λύση από μόνη της, αλλά θα μπορέσει να αγοράσει χρόνο για τις κυβερνήσεις. 
Τέλος, η UBS προτείνει αγορά ομολόγων των περιφερειακών αγορών όταν αυτή η δέσμευση επιτευχθεί, αφού τότε τα spreads θα υποχωρήσουν.

www.bankingnews.gr

2 σχόλια:

butt-chan είπε...

Παλιό άρθρο. Τώρα το ανακαλύψανε; Πόσο FAIL είναι πια εκεί στο banking news τελεία gr;

Κι επίσης, η UBS δεν είναι ικανή ούτε για τον εαυτό της να κάνει προβλέψεις...

You Pay Your Crisis είπε...

Aν θυμαμαι καλα η προηγουμενη εκθεση της UBS ήταν για το ποσο θα χασει ο καθε γερμανος απο μια χρεοκοπια της Ελλαδας, και για το τι θα συμβει στην ελλαδα αν περασει στη δραχμη