Πηγή: Καθημερινή
Των Ξενιας Κουναλακη και Κωστα Καρκαγιαννη
Δείτε επίσης το αναλυτικό άρθρο του SPIEGEL: The Manila Model
Η επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στην τρέχουσα (μειωμένη) τιμή τους αποτελεί μια από τις ιδέες που περιλαμβάνονται σε έκθεση της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, που παρουσιάστηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσε χθες στην «Κ» αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ακόμη και αν αποφασιστεί, η επαναγορά ομολόγων με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν εξαλείφει το πρόβλημα, αφού η Επιτροπή υπολογίζει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν πολύ μεγάλη. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή υποστηρίζει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. και τη χορήγηση των υπόλοιπων δόσεων με χαμηλότερο επιτόκιο ως μέρος της συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.
Το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους (περίπου 30% χαμηλότερη από την ονομαστική) θα οδηγήσει σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο τελευταίο τεύχος του, το «μοντέλο Μανίλα» θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές και τα ευρωπαϊκά κράτη. «Νονός» του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε δοκιμάσει το συγκεκριμένο σχέδιο στις Φιλιππίνες κατά τη δεκαετία του ’80 με αρκετή επιτυχία.
Ωστόσο για να λειτουργήσει το σχέδιο στην Ευρώπη υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Ρέγκλινγκ θα έπρεπε για παράδειγμα να κινητοποιήσει τα 440 δισ. ευρώ του EFSF, που έχουν διαθέσει οι χώρες της Ευρωζώνης. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να παράσχουν πρόσθετες εγγυήσεις οι έξι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης (ανάμεσά τους και η Γερμανία) που έχουν τον ψηλότερο βαθμό αξιολόγησης.
Η ιδέα του Ρέγκλινγκ ενδέχεται να συζητηθεί ακόμη και στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού. Ηδη, οι εμπειρογνώμονες που είναι σύμβουλοι του Μπαρόζο, έχουν εκφραστεί θετικά για την προοπτική επαναγοράς των ομολόγων. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις, ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις στους πιστωτές να δεχθούν αυτή την ασύμφορη γι’ αυτούς ανταλλαγή. «Χωρίς μια ήπια πίεση των εποπτικών αρχών οι περισσότερες τράπεζες δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στην προσφορά ανταλλαγής», σχολίασε στο Spiegel ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, απαντώντας σε ερώτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είπε ότι «δεν έχει νόημα να συζητήσουμε το θέμα δημοσίως αυτή τη στιγμή». «Δεν υποβαθμίζω το πρόβλημα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η Ελλάδα καταβάλλει αξιοπρόσεκτη προσπάθεια για να μειώσει το χρέος της μεσοπρόθεσμα», είπε.
Αμεση δράση ζήτησε ο Ολι Ρεν
Τη λήψη μέτρων, που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, ζήτησε εκ νέου ο επίτροπος Οικονομικών Yποθέσεων, Ολι Ρεν. Η Γαλλίδα υπ. Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο CNBC ότι απαραίτητη προϋπόθεση για έκδοση ευρωομολόγων είναι να έχει προηγηθεί «οικονομική ολοκλήρωση και σταθεροποίηση». Σήμερα το βράδυ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο συζήτησης την προώθηση λύσης για την Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου