Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/11/2010
Για απρόβλεπτες και σε κάθε περίπτωση δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία κάνει λόγο ο “Economist”, καθώς οι πρόωρες εκλογές με τις οποίες απείλησε ο Παπανδρέου θα μπορούσαν να φέρουν στο προσκήνιο μια δυσκίνητη κυβέρνηση συνεργασίας, οπότε οι πιθανότητες χρεωκοπίας θα αυξάνονταν.
Την ίδια ώρα, με έκθεσή του, η οποία αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα και στην περίπτωση της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους, ακόμη και με “κούρεμα” 50%, δεν θα αντιμετώπιζε το ουσιαστικό πρόβλημα των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων και προβλέπει και νέα μέτρα την τριετία 2011-2013.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν αναμενόμενη η εκτόξευση των spreads στις 909 μονάδες που φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση επικινδυνότητας χρεωκοπίας με ποσοστό 52,72% σύμφωνα με τη MCA.
Στο άρθρο του “Economist”, το οποίο έχει τίτλο “Pasok and its discontents: A tense mood in Greece ahead of high-stakes local elections” υπενθυμίζεται το εκβιαστικό δίλημμα “ψηφίστε τους εκλεκτούς της κυβέρνησης αλλιώς πάμε σε πρόωρες εκλογές” (“...On October 25th Mr Papandreou said that if voters turned away from Pasok he might call a snap general election in December barely a year after winning the previous one...”) και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα προέκυπτε πρόβλημα για την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, με αιχμές του αρθρογράφου και για την αναδιάρθρωση του χρέους (“...This could undermine Greek efforts to maintain the confidence of financial markets and avoid a forced restructuring of its debt...”).
Όπως αναφέρει το άρθρο του βρετανικού περιοδικού, «όταν ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την απειλή του (για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες), οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχτηκαν στα επίπεδα του Μαΐου».
«Εάν όντως διεξαχθούν εθνικές εκλογές, τότε το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μία δυσκίνητη κυβέρνηση συνασπισμού» επισημαίνει ο «Economist» και συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αναβληθούν και οι πιθανότητες της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεωκοπία θα είναι μικρότερες από ποτέ».
Το περιοδικό διαπιστώνει ακόμη σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Ακόμη και τώρα υπάρχουν ενδείξεις καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρει και συμπληρώνει: «Σημαντικά νομοσχέδια έχουν καθυστερήσει, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στο ότι «τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται του στόχου, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,6% τους πρώτους 10 μήνες του έτους, έναντι στόχου στο 8,7%».
Εξάλλου, με έκθεσή του, η οποία αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η λύση της αναδιάρθρωσης χρεών, ακόμη και με haircut 50%, δεν θα αντιμετώπιζε το ουσιαστικό πρόβλημα των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων.
Στην έκθεση "Fiscal Exit: From Strategy to Implementation" το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως "η ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πράγματι πολύ μεγάλη, αλλά όχι άνευ προηγουμένου". «Η ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα υποβαθμιστεί ακόμη και στην περίπτωση (αναδιάρθρωσης) μεγάλου haircut", αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ και συμπληρώνει: "Αυτό συμβαίνει γιατί το πρόβλημα στις ανεπτυγμένες οικονομίες σήμερα είναι το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, όχι τα υψηλά επιτόκια και το μεγάλο κόστος των τόκων".
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, ακόμα και στην περίπτωση haircut της τάξεως του 50%, "ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία", η Ελλάδα θα "γλίτωνε" μέτρα λιτότητας που θα αντιστοιχούσαν στο 2,7% του ΑΕΠ.
Ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι δημοσιονομικές προβλέψεις περιλαμβάνουν ισχυρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις κατά το 2010, ακολουθούμενες από νέα μέτρα την περίοδο 2011 - 2013", ενώ ως προς την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, "προβλέπεται ότι η ύφεση θα κορυφωθεί στα τέλη του 2010 και θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το 2012".
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να αποκαλύψει εσωτερικά έγγραφα που δείχνουν πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα προϊόντα για να κρύψει το κυβερνητικό της χρέος, είπε ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ επικαλούμενος τον κίνδυνο που κάτι τέτοιο θα έχει για τις "ταραγμένες αγορές".
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα του πρακτορείου να δοθούν στη δημοσιότητα σημειώσεις που, σύμφωνα με έγγραφο ημερομηνίας 3 Μαρτίου, καταδεικνύουν το πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να καλύψει τον δανεισμό της.
Θ. ΠΑΝ.
2 σχόλια:
Είναι καλό οτι χρωστάμε πάρα πολλά!
Μια δυναμική κυβέρνηση θα τους χό-
ρευε όλους στο ταψί.
πχ. Δεν σας πληρώνω αν δεν κάνετε επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ψήφο στις Αριστερές Αντιμνημονιακές Δυνάμεις.
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αρέσουν στο ΔΝΤ που πάντα υποστήριζε ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις και, ει δυνατόν, φασιστικά καθεστώτα.
Δημοσίευση σχολίου