Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Sinn του Ιfo: Συμφέρει την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή


Πηγή: Capital
Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκαταστήσει την οικονομική της υγεία όσο βρίσκεται στο ευρώ, δηλώνει ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo),  Hans-Werner Sinn, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι αυτό που αποκαλούν οι πολιτικοί “διάσωση”, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα.

Ο Sinn, ο οποίος έχει πολλές φορές ταχθεί υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel, στην οποία αναφέρθηκε τόσο για την όλο και πιο δεδομένη ματαιότητα της ελληνικής διάσωσης όσο και στην πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα.

 
“Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει εντός του ευρώ, γιατί πολύ απλά δεν είναι ανταγωνιστική. Οι μισθοί και οι τιμές είναι πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το σχέδιο διάσωσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να παγώσει την υφιστάμενη κατάσταση”, σημειώνει ο  Hans-Werner Sinn. “Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιστρέψει στη δραχμή”, επανέλαβε.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Σύμφωνα με το γνωστό οικονομολόγο, πρέπει να γίνει άμεσα. “Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για μία εβδομάδα. Όλοι οι λογαριασμοί και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μετατραπούν σε δραχμές και στη συνέχεια η δραχμή θα υποτιμηθεί”.

Σε ερώτηση για το αν θα προκληθεί χάος με μαζικές αναλήψεις, ο Sinn  τονίζει: Είναι σαφές ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στην αρχή θα υπάρξει οικονομική θύελλα, ωστόσο στη συνέχεια... θα βγει ο ήλιος. Οι πλούσιοι Έλληνες εδώ και πολύ καιρό έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στη χώρα μόνο όταν ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, σημειώνει ο Sinn.

Αναφορικά με την ισοτιμία νέας δραχμής- ευρώ, ο Sinn εκτιμά ότι αν η Ελλάδα υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 44%, τότε η χώρα θα είναι το ίδιο ακριβή με την Τουρκία. Τότε τα ελληνικά προϊόντα θα αρχίσουν να πουλάνε ξανά και ο τουρισμός θα αυξηθεί.

Σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, ο Sinn υποστηρίζει ότι οι απώλειες για τους πιστωτές της χώρας θα είναι της τάξης του 50%, κάτι που όμως έχουν ήδη αποδεχθεί με τη συμφωνία για το haircut.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ερώτημα αφορά το αν η Ελλάδα θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο θα παραμείνει σε ευρώ, ενώ η δραχμή θα έχει δεχτεί υποτίμηση.

“Οι Έλληνες θα καταφέρουν απλώς να έχουν πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου αν εγκαταλείψουν το ευρώ. Μόνο τότε θα καταφέρουν να αρχίσουν να αποπληρώνουν. Διαφορετικά, πάντα θα εξαρτώνται από τους άλλους”.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: