Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Οργή για τη λιτότητα σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία



Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Στους δρόμους καλεί τους πολίτες το Δημοκρατικό Κόμμα της ιταλικής αντιπολίτευσης για τα σχέδια λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία.
Tο Δημοκρατικό Κόμμα (PD), κύριο κόμμα της ιταλικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε τη διοργάνωση διαδήλωσης στις 19 Ιουνίου στη Ρώμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.



Οργή για τη λιτότητα σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία
"Ο γραμματέας του PD Πιερλουΐτζι Μπερζάνι ανακοίνωσε μέσω Ιντερνέτ εθνική εκδήλωση διαμαρτυρίας του κόμματος για το Σάββατο 19 Ιουνίου στην Παλοτομάτικα (κέντρο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων) στη Ρώμη", τονίζεται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα.
"Κύριο σύνθημα της διαδήλωσης του PD είναι <για μία άλλη οικονομική πολιτική, για μία ανάπτυξη και εργασία κατά ενός άδικου και σφαλερού προϋπολογισμού, για να δώσουμε φωνή σε όλους εκείνους που πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης>», προσθέτει το κόμμα.
Το νομοσχέδιο για την μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων κατά 24,9 δισ.ευρώ εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου και ατύπως έχει τεθεί εν ισχύι, εν αναμονή της τελεσίδικης έγκρισής του από το Κοινοβούλιο.
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, η CGIL, που αριθμεί 5 εκατ. μέλη, ανακοίνωσε την διεξαγωγή κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου και την προκήρυξη γενικής απεργίας, στα τέλη του μηνός, και στον δημόσιο τομέα στις 12 Ιουνίου.


Απεναντίας, τα δύο άλλα συνδικάτα, CISL και UIL, έχουν δείξει ανεκτικότητα στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στάση που έχει κατακριθεί από την CGIL.
Χθες Δευτερα διαδήλωσαν οι άνθρωποι του πολιτισμού στη Ρώμη κατά των περικοπών, ενώ οι δικαστές-των οποίων οι μισθοί μειώθηκαν στα πλαίσια του προϋπολογισμού λιτότητας-ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις την 1η Ιουλίου.
Στην Ισπανία, 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη οι δημόσιοι υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα της κυβέρνησης Θαπατέρο που προβλέπουν μειώσεις στο μισθό τους κατά 5% από τον Ιούνιο με σκοπό τον περιορισμό των ελλειμμάτων.
Την απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα του κλάδου και κατά τους οργανωτές περιμένουν να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα που αριθμεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους.
Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υλοποίησε τις "δομικές μεταρρυθμίσεις", που της ζητήθηκαν από την Επιτροπή των Βρυξελλών, ειδικά από τον Επίτροπο για τις νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, "τόσον όσον αφορά την εργασία, όσον και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις".
"Η Πορτογαλία έκανε ό,τι μπορούσε στον τομέα των δομικών μεταρρυθμίσεων, από την άποψη του 'εκσυγχρονισμού' δομών, τόσον στην κοινωνική περίθαλψη όσον και στην εργασία", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέδρο Σίλβα Περέϊρα, στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου.
"Μπορεί, πάντοτε, να τελειοποιήσουμε κάποια πράγματα, είμαστε δε έτοιμοι γιαυτό, αλλά τονίζουμε ότι υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις, που άλλωστε αποφέρουν και τα κέρδη τους στα δημόσια οικονομικά μας", πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι "το προσδόκιμο της ζωής", στο οποίο αναφέρονται σταθερά οι Βρυξέλλες, "συνυπολογίστηκε, όταν αναθεωρήθηκε το έτος 2007 ο συνταξιοδοτικός κώδικας" στην Πορτογαλία. "Καταστήσαμε πολύ αυστηρότερους το έτος 2008 όλους τους νόμους, που διέπουν το εργασιακό καθεστώς" στη χώρα μας, ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Εύκολο, πάντως, είναι να βάζεις στο ίδιο καλάθι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη", είχε δηλώσει ο ίδιος με τρόπο σιβυλλικό και κάπως ειρωνικό, στο τέλος ευρωπαϊκού υπουργικού συμβουλίου, που έγινε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο.

Επίσης

Η Ευρώπη στην τροχιά της λιτότητας


Πηγή: ΝEWS ERT


Σειρά πρωτοβουλιών, όχι χωρίς εσωτερικά προβλήματα, παίρνουν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κρίση.

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, φτάνει το 116% του ΑΕΠ της και το έλλειμμά της είναι 5,3%. Ήδη η κυβέρνηση της χώρας πήρε μέτρα λιτότητας, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), κύριο κόμμα της ιταλικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σήμερα τη διοργάνωση διαδήλωσης στις 19 Ιουνίου στη Ρώμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το κεντρικό σύνθημα θα είναι "για μία άλλη οικονομική πολιτική, για μία ανάπτυξη και εργασία κατά ενός άδικου και σφαλερού προϋπολογισμού, για να δώσουμε φωνή σε όλους εκείνους που πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης".

Γενική απεργία στο δημόσιο τομέα στις 12 Ιουνίου, προανήγγειλε το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, η CGIL, που αριθμεί 5 εκατ. μέλη και προκήρυξη γενικής απεργίας, στα τέλη του μηνός.
Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μέτρα περικοπών ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 80 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και περικοπές από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Αντιμέτωπος με τα συνδικάτα είναι στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Xοσέ Λουίς Θαπατέρο, μετά την απόφασή του να περικόψει κατά 5% τις αποδοχές, περίπου 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων, ώστε να εξοικονομήσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και να μειώσει το έλλειμμα από το 11,2% που είναι σήμερα στο 6% το 2011.
Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές βλέπουν το ευρώ να έχει εξασθενήσει και προβληματίζονται για τις πιθανές εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Πέδρο Σίλβα Περέϊρα ανακοίνωσε μετά τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου, ότι υλοποίησε τις "δομικές μεταρρυθμίσεις", που της ζητήθηκαν από την Επιτροπή των Βρυξελλών, ειδικά από τον Επίτροπο για τις νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, "τόσον όσον αφορά την εργασία, όσον και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις".
Όπως δήλωσε ο κ. Περέϊρα: "Η Πορτογαλία έκανε ό,τι μπορούσε στον τομέα των δομικών μεταρρυθμίσεων, από την άποψη του "εκσυγχρονισμού" δομών, τόσον στην κοινωνική περίθαλψη όσον και στην εργασία".

Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε και ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο δημόσιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ειδικό φόρο τραπεζών για μία τριετία, αναδιάρθρωση του μισθολογίου των εργαζομένων στο Δημόσιο περικοπές δαπανών κρατικών οργανισμών, θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το φόρο εισοδήματος, στο 16%.
Ο οίκος FITCH, σε ανακοίνωσή του, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργούΤζέιμς Κάμερον για την διόγκωση του δημοσίου χρέους, αναφέρει ότι:

"Το μέγεθος της δημοσιονομικής πρόκλησης στη Βρετανία είναι τεράστιο και απαιτεί μια ισχυρή μεσοπρόθεσμη στρατηγική εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένου ενός ταχύτερου ρυθμού μείωσης του ελλείμματος από αυτόν που ορίστηκε στον προϋπολογισμό του Απριλίου 2010".

Yπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι 27 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Eurogroup, συμφώνησαν κατ' αρχήν πως για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να επιβάλλονται έγκαιρα κυρώσεις στις χώρες που κινδυνεύουν να παραβιάσουν το όριο του 3% στο έλλειμμα, αλλά και του 60% στο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: