Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ!



ΠΗΓΗ: Ισκρα
ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ: ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.!
Σε δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου προχωρά η Ιρλανδία. «Ο ιρλανδικός λαός θα κληθεί να δώσει την εξουσιοδότησή του για την επικύρωση της συνθήκης», δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Έντα Κέννυ.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποδέχθηκε τον περασμένο μήνα στη διάρκεια συνόδου κορυφής το σύμφωνο που επιβάλλει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.Ακολούθησαν πιέσεις από την αντιπολίτευση για δημοψήφισμα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ζήτησε κρατική νομική γνωμοδότηση για το αν η διεξαγωγή του είναι απαραίτητη.
Έπειτα από διαβουλεύσεις, ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος είναι αρμόδιος να συμβουλεύει την κυβέρνηση για συνταγματικά ζητήματα, «αποφάσισε να διοργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ζητηθεί από τον ιρλανδικό λαό να εγκρίνει την επικύρωση αυτής της συνθήκης», δήλωσε ο Κένι.

Ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι ένα δημοψήφισμα «είναι απαραίτητο για την επικύρωση» του συμφώνου «επειδή αυτό αποτελεί ένα ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ»! 
Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιρλανδίας αναμένεται να παρακολουθήσουν «στενά» τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο στη χώρα αυτή, η οποία απέρριψε δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008)! Οι συνθήκες αυτές απαιτήθηκε τότε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.
Στην περίπτωση του δημοσιονομικού συμφώνου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα τεθεί σε ισχύ όταν εγκριθεί σε 12 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης ώστε τυχόν απόρριψη από την Ιρλανδία να μην φέρει αναστάτωση στην Ένωση.
Έστω κι έτσι, ένα ηχηρό ΟΧΙ από το λαό της Ιρλανδίας αυτή τη στιγμή θα αποτελέσει ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα προς τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Ε.Ε. αλλά και θα δώσει ελπίδα στους αγωνιζόμενους λαούς της ευρώπης ενάντια στις μονεταριστικές πολιτικές της Ε.Ε.
Τρίτη 28 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: