Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Βόμβα για τα ασφαλιστικά ταμεία η εφεδρεία



ΠΗΓΗ: Το Βημα (10/12/2011)

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι απλώς να βουλιάξουν αλλά να πιάσουν κυριολεκτικά πάτο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μετά το μαζικό κύμα φυγής που επιτείνεται στο Δημόσιο υπό την απειλή της εργασιακής εφεδρείας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως προκύπτει από την πρώτη, αν και ελλιπή και ατελή, αξιολόγηση των στοιχείων που απέστειλαν οι υπηρεσίες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στρέφουν την πλάτη τους στο καθεστώς της εφεδρείας και προτιμούν την - με κάθε τρόπο - συνταξιοδότησή τους.

Η «μαζική έξοδος» από το Δημόσιο, μπορεί να κρίνεται ως θετική εξέλιξη - καθώς οδηγεί στη μείωση των δημοσίων δαπανών, κάνει ρεαλιστικότερο τον στόχο της εξοικονόμησης των 300 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν ότι θα εξοικονομηθούν από την εφεδρεία για το 2012 και απλοποιεί, σ΄ έναν βαθμό, τις διαδικασίες μείωσης του κράτους-, υποκρύπτει όμως πολλές παρενέργειες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφεύγει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να σχολιάσει τα 
στοιχεία για την εφεδρεία τα οποία απέστειλαν οι υπηρεσίες του Δημοσίου.

«Το υπουργείο δίνει στοιχεία, δεν κάνει αξιολόγηση», επισημαίνουν στελέχη του. «Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δούμε…». Αποφεύγει, με άλλα λόγια, να εξάγει πρόχειρα συμπεράσματα, που μπορεί να διαψευστούν από την πραγματικότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι ο δημόσιος τομέας την Ελλάδα είναι γνωστό ότι κινείται με ταχύτητες… αραμπά.

Η έλευση, από την άλλη πλευρά, την προσεχή Δευτέρα των στελεχών της τρόϊκας, επιτείνει την επιφυλακτικότητα, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει σαφής πρόβλεψη για τον τρόπο που θα αντιδράσει, καθώς με τους ρυθμούς που κινείται η όλη διαδικασία της εφεδρείας, μπορεί να επιτυγχάνονται μεν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπολείπονται δε των αριθμητικών δεδομένων που έχουν προβλεφθεί για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο.


Οι όροι της Τρόικα

Η τρόικα είχε ζητήσει, ή καλύτερα είχε απαιτήσει, από την Ελλάδα να αποχωρήσουν εντός του 2011 από το Δημόσιο περίπου 30.000 εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν. Τα ζητήματα που ανακύπτουν, ως εκ τούτου, είναι τα εξής:

Πρώτον, θα αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα που οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων σε βάρος του αριθμού των εργαζομένων που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή σε καθεστώς εφεδρείας.

Δεύτερον, θα ζητήσει από την κυβέρνηση, μετά και τη νέα υστέρηση που παρατηρείται στα δημόσια έσοδα και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2011, να προχωρήσει και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο μάλιστα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2011.

Τρίτον, θα επιταχύνει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με βάση το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2014, που θα επαναδιατυπωθεί μάλιστα μετά και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και προβλέπει - ούτε λίγο ούτε πολύ - την απομάκρυνση από το Δημόσιο περίπου 150.000 δημοσίων υπαλλήλων - εκτός βεβαίως των υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν. 


Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Γεγονός είναι πάντως ότι η εφεδρεία δεν έγινε αποδεκτή από τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, αντί να παραμείνουν στο Δημόσιο για δύο επιπλέον χρόνια με το 60% του μισθού τους, προτίμησαν να φύγουν ακόμη και με πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η επιλογή αυτή έχει για τους ίδιους δύο πλεονεκτήματα:

Το πρώτο είναι ότι το ύψος της σύνταξης, μπορεί να υπολείπεται εκείνου της κανονικής συνταξιοδότησης, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ των αποδοχών της εφεδρείας.

Το δεύτερο είναι ότι μπορούν να αναπληρώσουν μέρος του εισοδήματος τους από το εφάπαξ, το οποίο δεν θα λάμβαναν στην περίπτωση που εντάσσονταν στο καθεστώς της εφεδρείας και το οποίο επιπλέον κανένας δεν γνωρίζει αν θα καταβάλλεται μετά από δύο χρόνια που θα έβγαιναν στη σύνταξη.

Εκτός όλων αυτών η επαπειλούμενη μείωση της κύριας σύνταξης, κάτι που αφήνει ανοικτό ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, η μετά απολύτου βεβαιότητας μείωση από 15% ως και 40% της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ, επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το 2010 αποχώρησαν από το Δημόσιο 53.336 άτομα. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση αυτού του αριθμού το τρέχον έτος, λόγω και της εφεδρείας, είναι απολύτως βέβαιον ότι θα ανοίξει ένας «φαύλος κύκλος».

Το όφελος που θα προκύψει από τη μείωση των δημοσίων δαπανών θα μετακυλιστεί ως κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία, έτσι κι αλλιώς, αιμορραγούν οικονομικά, αδυνατώντας πλέον να καταβάλουν ακόμη και τις συντάξεις. Η μόνη λύση θα είναι αναγκαστικά οι συντάξεις πείνας για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: