Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: Μπουμ ανισοτήτων τα τελευταία 30 χρόνια


Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι τα τελευταία 30 χρόνια, δηλαδή τη «χρυσή» εποχή του νεοφιλελευθερισμού, διαπιστώνει ακόμη και ο ΟΟΣΑ.
Σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια και καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν ταχέως για την αντιμετώπιση της ανισότητας.
Τη μεγαλύτερη αύξηση σε ανισότητα παρουσιάζουν μάλιστα οι χώρες που πρωτοστάτησαν στην «επανάσταση» του νεοφιλελευθερισμού τις δεκαετίες '70 και '80, οι ΗΠΑ και η Βρετανία καθώς και το Ισραήλ, ενώ αύξηση της ανισότητας καταγράφεται ακόμη και σε χώρες που παραδοσιακά εμφάνιζαν μικρότερες ανισότητες, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία.

Στις χώρες του ΟΟΣΑ το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% είναι περίπου εννιά φορές πάνω από το εισόδημα του φτωχότερου 10%, δηλαδή 9 προς 1. Το ποσοστό διαφέρει ωστόσο από τη μια χώρα στην άλλη. Στις σκανδιναβικές χώρες είναι κατά πολύ μικρότερο απ' ό,τι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ, αλλά φτάνει στο 10 προς 1 στην Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Βρετανία, κοντά στο 14 προς 1 στο Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ και 27 προς 1 στο Μεξικό και τη Χιλή. Σε ορισμένες αναδυόμενες χώρες όπως η Βραζιλία το χάσμα φτάνει στο 50 προς 1, αλλά, όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, έχει συρρικνωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η αύξηση της ανισότητας άρχισε στα τέλη του '70 -αρχές '80 σε ορισμένες αγγλόφωνες χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθώς και στο Ισραήλ, με τις δύο πρώτες να έχουν περάσει στην ιστορία ως οι χώρες που πρωτοστάτησαν στην υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων επί Ρίγκαν - Θάτσερ. «Από τα τέλη του '80, η αύξηση της ανισότητας εισοδήματος έγινε ακόμη μεγαλύτερη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο ΟΟΣΑ πάντως επισημαίνει ότι «μόνο στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και το Βέλγιο παρατηρείται καθόλου ή και μικρή μείωση της ανισότητας...».
Κοινωνικό συμβόλαιο τέλος
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο γενικός γραμματέας Ανχελ Γκουρία τόνισε: «Το κοινωνικό συμβόλαιο αρχίζει και καταρρέει σε πολλές χώρες. Η μελέτη διαλύει τις εικασίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει αυτόματα στους μη προνομιούχους και ότι η μεγαλύτερη ανισότητα δημιουργεί μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα. Χωρίς μια αποφασιστική στρατηγική για χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η ανισότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Ως αιτίες της αύξησης της ανισότητας, ο ΟΟΣΑ θεωρεί την αυξανόμενη ανισότητα σε μισθούς, την αύξηση της μερικής και ευέλικτης απασχόλησης, η οποία έχει αυξήσει το χάσμα στους μισθούς, τη μείωση των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας καθώς και τη μείωση των ανώτατων κλιμακίων φορολόγησης για τα υψηλά εισοδήματα. *

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημειώνουμαι: 1ον. "Το έγγραφο αναφέρει μάλιστα πως μόνο η Γερμανία απ' όλα τα υπόλοιπα κράτη συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ." 2ον. "Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως η Γερμανία συμμερίζεται την απογοήτευση των ΗΠΑ για το ελληνικό βέτο στην είσοδο της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και τονίζει πως η ίδια η Μέρκελ δραστηριοποιήθηκε..." 3ον. "Το θέμα του είναι ενδιαφέρον γιατί δείχνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει μηδενική αίσθηση αλληλεγγύης απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργεί αντίθετα απ' ότι οι υπόλοιπες χώρες σε αυτό το θέμα." 4ον. "... συντάσσεται απόλυτα με την πολιτική των ΗΠΑ, αδιαφορώντας για την Ελλάδα. " 5ον. "Είναι η ίδια Μέρκελ που μερικούς μήνες αργότερα αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα και την έσπρωξε με την πολιτική της σε ένα καταστροφικό Μνημόνιο με τα σκληρότερα δυνατά μέτρα, για τα οποία πανηγύρισε και περηφανεύτηκε δημοσίως σε ομιλία της." Τι συμπεράσματα βγαίνουν ; Η Λογική μας λέει ότι βάσει τα γραφώμενα των ΑΜΕΡΙΚΑ ΚΥΠΑΤΖΙΔΩΝ, Η ΗΠΑ είναι το .... ΠΡΟΒΛΗΜΑ (π.χ. FYROM) !! ΑΥΤΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ .... ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ !! Η δική σας "λογική" τι λέγει ; ΔΙΑΒΑΣΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ "ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ" ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΩΝ (συνθήκη 4 σύν 2) !! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΣΑΣ !!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτή είναι η αποστολή που έχει αναλάβει. Η αποστολή της δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκείνο που στη γλώσσα τους το έχουν βαφτίσει «ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που οδηγεί τον ελληνικό λαό
πέρα κι από τη χρεοκοπία! Πέρα κι από την πτώχευση!
Μας οδηγούν στον αφανισμό! Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
(σ.σ.: «ελεγχόμενη» μόνο για τους κεφαλαιοκράτες),
όπου ο μισός και πλέον προϋπολογισμός πηγαίνει σε τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές και κάθε λογής «σωτήρες»,
ο ελληνικός λαός οδηγείται σε καταστάσεις πιο οδυνηρές κι από εκείνες του 1932!
Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
ο ελληνικός λαός
- αυτή είναι η αποστολή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτή είναι η αποστολή του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. -
οδηγείται στην ανεξέλεγκτη καταστροφή, στον πλήρη αφανισμό, στην απόλυτη χρεοκοπία!
ΠΗΓΗ: rizospastis.gr
(ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΛΕΓΑΜΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 1932, ΑΛΛΑ ΚΑΙ 1941,1942,1943)