Αθήνα, 29 Οκτώβρη 2011
Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Αρνητική εξέλιξη που σφίγγει ακόμη πιο σφιχτά την θηλιά του δημόσιου χρέους στον λαιμό του ελληνικού λαού σηματοδοτεί η απόφαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης που συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Οκτωβρίου 2011. Η απόφαση για το κούρεμα του δημόσιου χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50% δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους, ενώ θα σηματοδοτήσει νέα βάρη, επειδή:
1. Θα συνοδευτεί από νέα δάνεια, ύψους 130 δισ. ευρώ, που με αποτέλεσμα η μείωση του χρέους να είναι μικρότερη απ’ όσο υπόσχονται.
2. Η μείωση που θα επέλθει είναι μικρή και άνισα κατανεμημένη λόγω του ότι από το κούρεμα εξαιρούνται τα δάνεια της Τρόικας, ύψους 65 δισ. ευρώ και τα ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 55 δισ. ευρώ.
3. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα επωμιστούν ένα τεράστιο βάρος ύψους 11,5 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα η αναδιάρθρωση του χρέους να σημάνει τελικά την μείωση των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών.
4. Τα νέα εγγυημένα ομόλογα που θα εκδοθούν σε αντικατάσταση των παλιών δεν θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η θέση των δανειστών.
5. Θα συνοδευτεί από νέα μέτρα λιτότητας, μειώσεις σε μισθούς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα σημάνουν την βύθιση του ελληνικού λαού στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
6. Ως εγγύηση η Γερμανία και η ΕΕ στην ουσία απαιτούν να περιέλθει η Ελλάδα σε καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και στην πράξη κατοχής, με τον διορισμό γκαουλάιτερ σε κάθε κρίσιμο υπουργείο και υπηρεσία.
7. Η ίδια αυτή η συμφωνία είναι θνησιγενής, όπως κι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου την οποία η κυβέρνηση επίσης χαρακτήριζε ως μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, λόγω του ότι η συμφωνία των τραπεζών δεν είναι δεδομένη.
8. Αμφισβητούνται ακόμη και τα αποτελέσματά της, δεδομένου ότι η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα κάνει το χρέος βιώσιμο, όπως λένε κυβέρνηση και ΕΕ. Αν είναι βιώσιμο το χρέος σε αυτό το επίπεδο γιατί η Ιταλία σήμερα που έχει χρέος σε αυτό το ύψος καλείται να το μειώσει; Και γιατί επίσης η Ελλάδα που είχε αυτό το χρέος το 2009 υποχρεώθηκε να μπει σε «πρόγραμμα διάσωσης»;
Για όλους τους παραπάνω λόγους η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανατραπεί από την πάλη του ελληνικού λαού. Το επιλεκτικό δε κούρεμα (που αφήνει αλώβητα τα δάνεια της Τρόικας που αποτελούν υπόδειγμα παράνομου χρέους, ενώ οδηγεί στην καταστροφή τα ασφαλιστικά ταμεία) δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η άμεση παύση πληρωμών και επίσης ο λογιστικός, δημοκρατικός και εργατικός έλεγχος που θα δείξει ποιό μέρος του χρέους είναι παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή αντισυνταγματικό ώστε να μην πληρωθεί. Η διαγραφή του χρέους έτσι θα γίνει με πρωτοβουλία του κυρίαρχου ελληνικού λαού που θα αναγκάσει τους δανειστές να αποδεχθούν τους όρους του.
Οι μεγαλειώδεις και αποφασιστικές κινητοποιήσεις που σημάδεψαν τον εορτασμό της επετείου του «Όχι» την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός για να αποτινάξει από πάνω του τα δεσμά των πιστωτών και τη νέα κατοχή. Το συνέδριο δε που οργανώνει το επόμενο διάστημα η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα βήμα στην πάλη της κοινωνίας για τη διαγραφή του χρέους.
1 σχόλιο:
Οποιος νομίζει ότι η κρίση είναι λογιστικό ζήτημα, όπου μόλις βγούμε απο το Ευρώ και σβύσουμε τα δάνεια,
(ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ;;;;;;;;;;;)
θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα ζητηματα, είναι είτε αφελής είτε προβοκάτορας.
Οτι και αν είναι απο τα δύο, απεργάζεται αντικειμενικά τον όλεθρο και το Βατερλώ της Ελλάδας.
Αφήστε λοιπόν τις διακηρύξεις χωρίς σκέψεις και καθείστε να σκεφτείτε λιγάκι. Και μην ξαναπείτε αυτές τις συνεχείς αηδίες περί Αργεντινής, γιατι τις είπατε τόσες φορές που τις εμπεδώσαμε.
Δημοσίευση σχολίου