Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Και που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο... τι έγινε γλιτώσαμε το haircut; Τι εκτιμούν διεθνείς οίκοι και πολιτικοί...


www.bankingnews.gr

Ακόμη και αν το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, ακόμη και αν η πέμπτη δόση θα δοθεί στην Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πολλοί είναι οι αναλυτές που δεν σταματούν να υποστηρίζουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι «αναπόφευκτη».
Η Citigroup σε ανάλυση της αναφέρει ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων δεν θα αποφευχθεί, καθώς τα συνεχή πακέτα στήριξης της χώρας δίνουν λύση μόνο στο πρόβλημα ρευστότητας. Μάλιστα, εκτιμά ότι πιθανόν να διαμορφωθεί μεταξύ 65% και 77%. Μόνο έτσι θα δοθεί μία λύση στο πρόβλημα χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επεσήμανε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα υλοποιήσει το γαλλικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, τότε θα θεωρήσει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία και θα πράξει αναλόγως.

«Η ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», δηλώνει από την πλευρά του ο Martin Feldstein, καθηγητής οικονομικών στο Harvard University. Με χρέος που θα ξεπεράσει το 150% και ετήσια ελλείμματα και τοκοχρεολύσια πάνω από 25%, η μόνη ερώτηση που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πότε η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί, ανέφερε ο Feldstein.
«Η Ελλάδα είναι σχεδόν χρεοκοπημένη μετά το πρόγραμμα των τελευταίων 18 μηνών», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ignis Asset Management. Ο Stuart Thomson ανέφερε ότι μπορεί η χρεοκοπία να μοιάζει βραχυπρόθεσμα ότι έχει αποφευχθεί, αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αυτή θα συμβεί.
«Οι τράπεζες; Κλειστές και οχυρωμένες. Η οικονομία; Στο πάτωμα. Η ανεργία; Ένας στους τέσσερις δεν έχει δουλειά. Ο λαός; Στους δρόμους να λεηλατεί και να επιτίθεται. Το κράτος; Δεν μπορεί να πληρώσει», περιγράφει η εφημερίδα με λίγα λόγια την κατάσταση στην Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Τη σύγκριση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αργεντινή, πριν τη χρεοκοπία της δεύτερης, κάνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times Deutschland, στο οποίο και φιλοξενεί δηλώσεις αργεντινών αξιωματούχων που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της πτώχευσης.
«Οι πολιτικοί θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους και σε μια διαταραγμένη χρεοκοπία της χώρας. Ένα κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο», δήλωσε στην εφημερίδα, ο Γκουιλέρμο Νίλσεν, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, μετά την πτώχευση του 2001.
Η Intelligence Unit του Economist έχει ήδη προβλέψει ότι θα υπάρξει μια συμφωνημένη αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους το 2013, που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του χρέους της τάξεως του 40% - 45%. Ωστόσο, πιθανώς να αποδειχθεί αδύνατο να αποφευχθεί η χρεοκοπία, προγραμματισμένη ή μη, πέρα από το 2012, ακόμα και αν δεχθούμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό της χρέος.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Η ΣΕΛΙΔΑ 72 ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΕΤΑΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΣΤΕΣ ΤΟΥ BLOG NA ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ BLOG ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΤΥΤΙΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΛΛΗΘΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.
ΕΛΕΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΕΜΜΑ.

http://www.minfin.gr/budget/2011/proyp/index.html
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΧΝΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΩΝ 2.7 ΔΙΣ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ
1.6 ΔΙΣ


http://www.bankingnews.gr/%CE%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/item/18970-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF-1-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%80-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%E2%80%93%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85