Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ SPD

ΠΗΓΉ ΝΟΟΖ




Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) ασκεί οξεία κριτική στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για αναποφασιστικότητα και έλλειψη ευρωπαϊκού προσανατολισμού, η οποία παρατείνει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και δημιουργεί αμφιβολίες στις αγορές για το μέλλον της.

Με άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Financial Times", ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και αντικαγκελάριος στην προηγούμενη κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ίδια κυβέρνηση Πέερ Στάινμπρουκ, ζήτησαν από την κ. Μέρκελ να προωθήσει μια "ευρωπαϊκή λύση" στοΕυρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, χάριν του κοινού νομίσματος και της κοινής μοίρας των ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα, οι δύο ισχυροί άνδρες της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης πρότειναν ένα σχέδιο για να σταματήσει η σημερινή αβεβαιότητα, το οποίο βασίζεται σετρεις άξονες:

Πρώτον, τη διαγραφή (haircut) σημαντικού μέρους του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.



Δεύτερον, την αύξηση των πόρων του Ταμείου Διάσωσης (σ.σ.: του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα έχει κεφάλαια έως 750 διδ. ευρώ) για την εγγύηση του χρέους άλλων χωρών - όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας - που κινδυνεύουν, αν και είναι φερέγγυες, να "πνιγούν" από την κερδοσκοπία των αγορών.

Τρίτον, την περιορισμένη έκδοση ευρωομολόγων μεσοπρόθεσμα, σε συνδυασμό με την προώθηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη.

"Αυτά τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν, μόνο αν ληφθούν ταυτόχρονα", αναφέρουν οι δύο πολιτικοί, προσθέτοντας ότι "κανένα από μόνο του δεν θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα". 

Παράλληλα, όπως αναφέρουν, με το σχέδιο αυτό θα προστατευθεί η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία διαφορετικά κινδυνεύει να γίνει η "κακή τράπεζα" της Ευρώπης, αναφορά που παραπέμπει στον κίνδυνο ζημιών της ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος.

Ειδικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σημειώνουν ότι χρειάζονται επειγόντως να απαλλαγούν από ένα σημαντικό μέρος του χρέους τους. "Οι επώδυνες μειώσεις δαπανών και οι διαρθρωτικές αλλαγές - σε έκταση πρωτάκουστη για τη σύγχρονη οικονομική ιστορία - δεν αρκούν για να τις βγάλουν από την παγίδα του χρέους τους", σημειώνουν, προσθέτοντας ότι "για το συμφέρον όλης της Ευρώπης χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το χρέος τους".

Όσον αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιρλανδικές τράπεζες
, τα κορυφαία στελέχη της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνουν να καταργηθεί η πλήρης κρατική εγγύηση που έχει δοθεί για αυτά, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, με τους ιδιώτες επενδυτές να αναλαμβάνουν ένα δίκαιο μέρος του κόστους.

Αν, προσθέτουν, συνεχισθεί η εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης, τότε αυτή θα παρέχει σταθερή βάση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο ζήτημα των ευρωομολόγων
, αναφέρουν ότι η Γερμανία πρέπει να υποστηρίξει την ιδέα, καθώς οι αγορές περιμένουν τώρα ένα πολιτικό μήνυμα ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι αμετάκλητη, αλλά σημειώνουν ότι η έκδοσή τους πρέπει να αφορά ένα περιορισμένο ποσοστό του δημοσίου χρέους για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος και μόνο σε συνδυασμό με μεγάλης έκτασης πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νομισματικής και πολιτικής ενοποίησης.

Αυτό, κατά την άποψη των συγγραφέων, σημαίνει αυστηρότερο έλεγχο στη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα, μαζί με ελάχιστους κανόνες για τις πολιτικές μισθών και κοινωνικών δαπανών, καθώς και τη φορολογία των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου.

"Σήμερα, η έλλειψη πολιτικού θάρρους θέτει σε κίνδυνο το ευρώ", αναφέρουν, προσθέτοντας ότι "η Γερμανία δεν είναι αθώα από την άποψη αυτή". Προχωρώντας ακόμη περισσότερο την κριτική τους, δηλώνουν: "Η απομόνωση της Γερμανίας έγινε πραγματική ανησυχία. Τώρα χρειαζόμαστε ένα σήμα ότι η Γερμανία θέλει μια πιο ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία πιο γερμανική Ευρώπη". 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

NAI ΔΙΑΘΩΘΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ BLOG EINAI H EIΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΡΥΦΤΕΊ!!!ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ ΤΩΡΑ?

Θ.Κ. είπε...

εσείς τι λέτε ρε γκιόζηδες που το αίτημά σας είναι το ενσωματόσιμο που το ζητάνε και τα γερμανοπασόκια??

tsechos είπε...

Σωστός Θ.Κ. ας ακούσουμε σχόλια απο υποστηρικτές των μέτρων αυτών (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανταρσυα).

Κ.Μ είπε...

ας μη μπερδεύουμε την αναδιάρθρωση του χρέους που είναι ο καλύτερος τρόπος για τις γερμανικές και άλλες τράπεζες για να πάρουν τα χρήματα τους ίσως κουρεμένα αλλά με τους τόκους σε μακρύτερο διάστημα περίπου τα ιδια με τις απόψεις που διατυπώνονται για τη στάση πληρωμών την αναγνώριση ενός μεγάλου μέρους του χρέους ώς απεχθούς και την άρνηση πληρωμής μεγάλου μέρους τους ακούστε το παράδειγμα του ισημερινού εδώ:http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=208680 και για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου εδώ:http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/12/blog-post_8653.html

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ είπε...

Το τι λέει το SPD για τη διαγραφή του χρέους είναι δικός τους λογαριασμός και ασφαλώς δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να χαιδεύουν τ' αυτιά των γερμανών ψηφοφόρων κοροϊδεύοντας τους οτι ο γερμανικός λαός πληρώνει για το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας κάνοντας έτσι "αντιπολίτευση" στην Μέρκελ. Αν τυχόν το SPD έρθει στην εξουσία ποτέ δεν θα δεχτεί τη διαγραφή του χρέους όπως ακριβώς ο Α.Παπανδρέου δεν έβγαλε τη χώρα από ΝΑΤΟ και ΕΟΚ. Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα.

Το πραγματικό ζήτημα είναι αν τα ακόλουθα δυο μέτρα είναι ταξικά ή οχι και αν μπορούν αν συσπειρώσουν την Ελληνική εργατική τάξη σε παραπέρα αγώνες:

1) Διαγραφή 100% του χρέους και πλήρης εξέταση του από επιτροπές των εργαζομένων.

2) Άμεση κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από εργατικό έλεγχο, προώθηση του αιτήματος για μια δημοκρατική κυβέρνηση των εργαζομένων που θα προχωρήσει σε κρατικοποίηση των μεγάλων βιομηχανιών σε στρατηγικούς κλάδους με σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.


★ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ
www.theorystudies.blogspot.com