Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τα νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα, από τη The Wall Street Journal


Η άποψη ότι περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα μπορεί να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα διατυπώνεται σε καταχώριση με τίτλο «More austerity in Greece will backfire», η οποία δημοσιεύεται στο blog The Source της οικονομικής εφημερίδας The Wall Street Journal.
Πηγή: tvxs
Ένας ήδη φοβισμένος ελληνικός πληθυσμός αναμένει ακόμα περισσότερη λιτότητα και φόρους να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Καθώς η ελληνική τραγωδία συνεχίζεται, η σοσιαλιστική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί ξανά να ζητήσει τη συμβουλή των διεθνών δανειστών της. Tο βασικό πρόβλημα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα είναι ότι προσπαθώντας να συλλέξει φόρους από μια οικονομία που συρρικνώνεται, η κυβέρνηση είναι σαν να κολυμπάει αντίθετα στην παλίρροια.
Και η περαιτέρω φορολόγηση οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο. Είναι φυσικό ότι η κατεστραμμένη οικονομία θα πυροδοτήσει πορείες και ταραχές και θα απειλήσει να καταστρέψει το κοινωνικό οικοδόμημα. Άλλωστε τα σωματεία έχουν δείξει τις προθέσεις τους και έχουν δηλώσει ότι δεν θα ανεχτούν άλλη φορολογία.
Οι καλύτερες ιδέες για να βγει η χώρα από τα προβλήματα είναι δυστυχώς και οι δυσκολότερες στην εφαρμογή, υποστηρίζεται στην καταχώριση. Υπάρχει μεγάλη σπάταλη στο δημόσιο τομέα, στην τοπική διακυβέρνηση στα νοσοκομεία. Γι αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση περικοπής των σπαταλών αντί να κυνηγά τον μη ρεαλιστικό στόχο της αύξησης των εσόδων.
Μια καλή αρχή θα ήταν να ξεφορτωθεί το κράτος τους οργανισμούς που δεν χρειάζεται και να χαλιναγωγήσει τους φορείς που ξοδεύουν υπερβολικά. Επίσης θα έπρεπε να εστιάσει στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για να ελέγξει τις δαπάνες. Η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι η ίδια η Εφορεία η οποία δεν μπορεί να πράξει το καθήκον της και σε πολλές περιπτώσεις είναι επιρρεπής στη διαφθορά.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ο φορολογούμενος που αποφεύγει το φορολογικό του βάρος γιατί το κράτος δεν αποζημιώνει τους πολίτες παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες. Το πρόβλημα δεν είναι το σχεδόν ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος αλλά το αναποτελεσματικό και σπάταλο κράτος που θυματοποιεί τους αδύνατους. Μακάρι οι ιθύνοντες να έχουν πάρει το μάθημα ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογεί κανείς τους πολίτες σε εποχή κρίσης γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται και το χρέος συσσωρεύεται. Επιπλέον δόσεις λιτότητας μπορεί να αποδειχτούν δηλητηριώδεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: