Πηγή: Το ΒΗΜΑ
του Σπ. Μαρκέτου
Μισό χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου η οικονομία καταρρέει, η κοινωνία στενάζει και η πολιτική ζωή έχει εκτροχιαστεί. Οι κάλπες επικύρωσαν την αποτυχία του ΠαΣοΚ, που πήρε μόνον 1,7 εκατομμύρια ψήφους. Καμία έκπληξη εδώ· από τον Φεβρουάριο έγραφα ότι η αναδιανομή του εθνικού προϊόντος υπέρ των πλουσίων «θα εξαερώσει άμεσα τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, και μεσοπρόθεσμα δεν απειλεί απλώς με εξάρθρωση το κυβερνών κόμμα, αλλά και υπονομεύει την πραγματική οικονομία και την ίδια τη δημοκρατία μας. Λύση επομένως ηθικά, πολιτικά και οικονομικά απαράδεκτη. Επιλέγοντάς την το ΠαΣοΚ, για να κερδίσει μερικούς βασανιστικούς μήνες φυγής από την πραγματικότητα, δυναμιτίζει το κύρος του στους οπαδούς του». Λίγοι, νομίζω, θα αρνούνταν σήμερα ότι αυτά ακριβώς συνέβησαν. Οι κυβερνώντες, δείχνοντας νοοτροπία τζογαδόρου, πόνταραν στην τρομοκράτηση ενός αδαούς και παραιτημένου πληθυσμού- και διαψεύστηκαν οικτρά.
Φυσιολογική λοιπόν η άνοδος της Αριστεράς και θα ενταθεί όταν ανακοινωθούν οι επόμενες δέσμες μέτρων. Ιδιαίτερα ενισχύονται μάλιστα οι οργανώσεις που έχουν σαφή αντικαπιταλιστικό λόγο- η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κέρδισε 70.000 ψήφους από τις περυσινές βουλευτικές εκλογές, τριπλασιάζοντας πανελλαδικά τις δυνάμεις της, και το ΚΚΕ που πήρε άλλες τόσες ψήφους επιπλέον. Απορεί κανείς για αυτό;
Τις τελευταίες δεκαετίες ζούμε το μπρεζνιεφικό στάδιο του υπαρκτού καπιταλισμού. Το παγκόσμιο σύστημα, και όχι μόνον η πολυκατηγορημένη Ελλάδα μας, έχει αποτύχει· από δεκαετίες επιβιώνει με δανεικά, και καθημερινά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Συσσωρεύει τρομακτικό πλούτο από τη μια μεριά και φτώχεια από την άλλη. Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι κοιμούνται νηστικοί κάθε βράδυ, ενώ παράγονται διπλάσια τρόφιμα από όσα χρειάζεται ο πλανήτης, αλλά γίνονται καύσιμα και ζωοτροφές. Μια χούφτα τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες, οι λεγόμενες «αγορές», λυμαίνονται τις υπανάπτυκτες χώρες και σφυροκοπούν τα ψήγματα δημοκρατίας που επιβιώνουν στις ανεπτυγμένες. Ποιος άλλος τα καταγγέλλει όλα αυτά, και προσπαθεί οργανωμένα να αντισταθεί, εκτός από τη δήθεν «παρωχημένη» ριζοσπαστική Αριστερά; Εδώ, η εφετινή χρονιά ήταν καταστροφική και η ερχόμενη θα είναι χειρότερη. Πού αλλού να προσφύγουν οι εργαζόμενοι που είδαν τα δυο κυβερνητικά κόμματα, αντί για την ευημερία που υποσχέθηκαν, να χρεοκοπούν τη χώρα; Στον κ. Καρατζαφέρη; Ευτυχώς διαθέτουν μνήμη και αξιοπρέπεια.
Πράγματι η ελληνική Αριστερά, αλλά βεβαίως όχι μόνον αυτή, έχει έλλειμμα ηγεσίας, που στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα στρατηγικής και θεωρίας. Αν ενωνόταν στις εκλογές, θα είχε αλλάξει σωτήρια το πολιτικό σκηνικό. Αλλά οι ηγεσίες του ΚΚΕ και του Συνασπισμού άργησαν πολύ να αντιληφθούν τα αίτια και τις διαστάσεις της κρίσης, και ως τώρα δεν έχουν στρατηγική αντιμετώπισής της. Επιπλέον η διανόηση, αριστερή και μη, είναι απελπιστικά μονωμένη από τη σύγχρονη διεθνή συζήτηση για τη φύση του καπιταλισμού, την κρίσιμη ιστορική καμπή που διανύουμε, τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού πλέγματος και το λεγόμενο χρέος. Διανοούμενοι και πολιτική ηγεσία, όχι μόνο της Αριστεράς, ως χθες αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων, πόσω μάλλον τις αναλύσεις που επεξεργάστηκαν προοδευτικές επιστημονικές ομάδες όπως το Ινστιτούτο Φερνάν Μπροντέλ, του Ιμάνουελ Βαλερστάιν, το Νew Εconomics Foundation και το Research on Μoney and Finance.
Σε στιγμές κρίσης σαν την τωρινή, χρειαζόμαστε πρώτα πρώτα έναν χάρτη που θα μας δείξει πού είμαστε, πού κινδυνεύουμε να πέσουμε και πού μπορούμε να πάμε. Που θα μας πει πόσο πολύ πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Λίγες μόνο μοίρες, ας πούμε ζητώντας να φορολογηθούν οι πλούσιοι για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι, όπως έλεγε στη Βουλή ο πρόεδρος του Συνασπισμού; Ή μήπως ριζικά, κάνοντας πλήρη στροφή και εξηγώντας καθαρά ότι μόνο καταργώντας το ειδεχθές και πλασματικό δημόσιο χρέος σώζεται ο λαός; Ακριβώς επειδή όσοι εξέτασαν το ζήτημα θέλουν πλήρη στροφή, ενίσχυσαν θεαματικά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ. Αλλά για μια τέτοια αλλαγή πολιτικής δεν αρκεί 20% ούτε 30%, χρειάζεται στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας. Και το 1932 η Αριστερά είχε ανάλογη εκλογική επιτυχία, αλλά ξέρουμε τη συνέχεια· απαιτείται να ενωθούμε γύρω από μια στρατηγική που θα αποτρέψει ένα νέο 1936.
Ποτέ στην Ιστορία δεν επιβλήθηκε τέτοια οικονομική ισοπέδωση ενός λαού χωρίς να έχει προηγηθεί στρατιωτική ήττα ή αντιδημοκρατική εκτροπή, που όμως για πολλούς λόγους στις σημερινές συνθήκες φαντάζει δύσκολη. Ο λαός υποφέρει, η κυβέρνηση παραπαίει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Περίοδος μεγάλων αγώνων αρχίζει, η νομιμοποίηση των κυβερνητικών επιλογών θα κριθεί τελικά στον δρόμο.
Ο κ. Σπύρος Μαρκέτος είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
7 σχόλια:
Χαίρομαι που ο Μαρκέτος αναζητά την λύση στην Ρισζοσπαστική Αριστερά και εγκαταλείπει κάποιες άλλες θέσεις του εξω-πραγματικές.
H διαγραφή του χρέους πρέπει να είναι το βασικό αίτημα.Συμφωνούμε.
"Αλλά οι ηγεσίες του ΚΚΕ και του Συνασπισμού άργησαν πολύ να αντιληφθούν τα αίτια και τις διαστάσεις της κρίσης, και ως τώρα δεν έχουν στρατηγική αντιμετώπισής της."
Καταρχάς ο ίδιος ο Μαρκέτος δεν ΘΕΛΕΙ να αντιληφθεί τις αιτίες της κρίσης, οι οποίες έχουν να κάνουν με το σύστημα το οποίο υπηρέτησε μια ζωή !
Δεύτερον, ο Μάρξ (και τα κομμουνιστικά μαρξιστικά κόμματα στην συνέχεια) έχουν δώσει απαντήσεις για τις καπιταλιστικές κρίσεις, εδώ και 150 χρόνια !!!
Τα αίτια λοιπόν των κρίσεων, που δεν είναι άλλα απο τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, επιβάλλουν λύσεις τις οποίες ο κ. Μαρκέτος, ούτε θέλει να ακούσει ... και για αυτό μιλάει για έλλειψη προτάσεων εκ μέρους του ΚΚΕ ... ή έλλειμμα ηγεσίας .... ή έλλειμμα διανόσης και δεν ξέρω εγώ ποιο άλλο ... "έλλειμμα" !
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη ιστορία, και όσο δεν ξεμπλέκει απο τις θέσεις του περι Ευρωκομμουνισμού, τόσο θα δίνει τροφή στους διάφορους Μαρκέτους ...
Πως περνάνε γραμμές ορισμένοι, είναι εκπληκτικό .... (για τον Μαρκέτο ομιλώ φυσικά)
"Αλλά οι ηγεσίες του ΚΚΕ και του Συνασπισμού άργησαν πολύ να αντιληφθούν τα αίτια και τις διαστάσεις της κρίσης, και ως τώρα δεν έχουν στρατηγική αντιμετώπισής της."
Διαφωνείς φίλε;
Μήπως συμφωνείς, αλλά δεν σ' αρέσει και δεν έχεις τίποτε ν' απαντήσεις; Και γι' αυτό επιτίθεσαι προσωπικά σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις;
REDFLY,στην ανάρτηση στο μπλογκ σου " Στην Ικαρία οι ψηφοφόροι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΣΥΝ ???,έχεις κάνει 2 λάθη:
1.Το ένα,όχι και τόσο σημαντικό και αφορά το επίθετο του επικεφαλής του συνδιασμού της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής (του αντίπαλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας,Σταυρινάδη(και όχι Σταυριανίδη)
2. Το 2 και ιδιαίτερα σημαντικό:ο Γαγλίας και όχι Γάγγλιας,δεν είναι της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ,αλλά ο επικεφαλής του συνδιασμού Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας ο οποίος την πρώτη Κυριακή πήρε το 10,90% (709).
Αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων μιας και το ράδιο αρβύλα δε θέλει και πολύ για να πάρει μπροστά.
http://www.ikariamag.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=643:-2-&catid=47:2010-02-26-18-23-23&Itemid=64
http://ikariamag.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=641:2010-11-14-15-32-28&catid=48:2010-02-26-18-23-35&Itemid=60
Τα γράφω εδώ ελπίζωντας ότι θα τα διαβάσεις μιας και στο μπλογκ σου πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη για να μπορέσεις να γράψεις ένα σχόλιο.
Προς τον φίλο ανώνυμο, 15 Νοεμβρίου 3:49 ... τα λάθη διορθώθηκαν ήδη την ίδια μέρα μάλιστα .... και υπάρχουν άφθονα σχόλια τα οποία έχουν προχωρήσει την κουβέντα με επεξηγήσεις και φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όσον αναφορά τον σχολιασμό, δεν ήξερα ότι υπάρχει πρόβλημα ... αν υφίσταται πρόβλημα, τότε υπεύθυνη είναι μάλλον η Google !!!
Προς τον Σπύρο Μαρκέτο
Όταν ισχυρίζεσαι πως το ΚΚΕ άργησε να αντιληφθεί τα αίτια και τις διαστάσεις της κρίσης, τότε αναμένω και επεξηγήσεις περι αυτού .... Δηλαδή, ΠΟΙΑ είναι τα αίτια της κρίσης τα οποία ΔΕΝ αντιλήφθηκε το ΚΚΕ ... όπως επίσης ποιές είναι οι διαστάσεις της κρίσης τις οποίες δεν αντιλήφθηκε το ΚΚΕ ...
Προκαλώ λοιπόν, να μου εξηγήσεις τα αίτια και τις διαστάσεις της καπιταλιστικής κρίσης ώστε μετά να δούμε τι και πως δεν αντιλήφθηκε το ΚΚΕ ....
Προς τον Redfly
φίλε μου, μετά χαράς να τα συζητήσουμε τα ζητήματα που θίγεις, με τρόπο συντροφικό και κόσμιο, αλλά νομίζω ότι δεν ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο εδώ πέρα.
Βλέπω έχεις ένα ωραίο μπλογκ. Προσκάλεσέ με εκεί, αν θες, να τα πούμε αναλυτικά.
Είναι δύσκολη η συζήτηση μέσω των μπλόγκς, καθώς αυτά αποτελούν ένα μέσο δημοσίευσης θεμάτων, άρθρων και απόψεων, στα οποία προστίθονται και μερικά σύντομα σχόλια ...
Μπορεί να ήμουν λίγο απότομος στην αντίδρασή μου και άδικος στα συμπεράσματα μου, αλλά έχω ειλικρινά βαρεθεί να διαβάζω κριτικές για το ΚΚΕ, όταν ειδικά το ΚΚΕ μιλά για τις κρίσεις απο την ημερομηνία της ίδρυσής του ... και ολόκληρη η μαρξιστική θεωρία στηρίζεται πάνω στον προβληματικό τρόπο λειτουργίας του Καπιταλισμού, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ !
Δεν έχει καμία διαφορά, όσον αναφορά τα αίτια, η κρίση η σημερινή απο τις όλες τις άλλες κρίσεις που έχει ζήσει η ανθρωπότητα τα τελευταία 150 χρόνια !
Ένα άρθρο που έχω δημοσιεύσει στο προσωπικό μου ιστολόγιο, αλλά και έχει αναδημοσιευθεί στο Youpayyourcrisis, "Οι τάσεις και οι αντιφάσεις του Καπιταλισμού, που οδηγούν στις κρίσεις ... Μέρος Α'", εξηγεί ακριβώς με ποιόν τρόπο το σύστημα οδηγείτε στην κρίση ...
Άρθρο το οποίο βασίζεται στις επιστημονικές αναλύσεις του Μάρξ ... και το οποίο καταρρίπτει τον ισχυρισμό σου, πως το ΚΚΕ ... δεν ήξερε, ή δεν κατάλαβε, ή άργησε ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο ...
Απο τα άρθρα και τις δημοσιευμένες απόψεις μας, κρινόμαστε ... και πολύ κακώς το έθεσα επι προσωπικού!
Απόψεις κρίνω και απόψεις θα συνεχίσω να κρίνω ...
Πάντως θα προτείνω και σε εσάς κ. Μαρκέτο, και σε άλλους που σχολιάζουν κόμματα, ηγεσίες και πολιτικές θέσεις, περισσότερη μελέτη θεωρίας και επιστήμης .... ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη και οι αδικίες στα άρθρα σας ...
Δημοσίευση σχολίου