Πηγή: Iskra
ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ, ΚΟΣΟΒΟ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ,ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ «ΓΗΡΑΙΑ» ΗΠΕΙΡΟ!
Η επίθεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας,παρ΄ ότι δεν αφήνει κανένα, σχεδόν, κομμάτι του πλανήτη ανέπαφο, εκδηλώνεται με τον πιο ακραίο και επιθετικό τρόπο στην Ευρώπη, την άλλοτε «κοιτίδα» του – έστω και λειψού και αδύναμου, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια- κράτους πρόνοιας.
Ο οργανισμός-σύμβολο του πλέον βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει παγιδεύσει στα «πλοκάμια» του το μεγαλύτερο κομμάτι της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και προχωρεί ακάθεκτο τώρα και στη Δυτική Ευρώπη –σε συνεργασία βέβαια με τους «προκρούστειους» μηχανισμούς της ΕΕ-, με πειραματόζωο σήμερα την Ελλάδα και αυριανά θύματα την Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Στην πρώην όμως Ανατολική Ευρώπη ηεπέλαση του ΔΝΤ είναι σχεδόν καθολική. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των χωρών αυτών εξαρτάται από μηχανισμούς «βοήθειας» που εισήγαγε ο Οργανισμός, με τη σύμπραξη είτε της ΕΕ είτε της Παγκόσμιας Τράπεζας, έπειτα από συμφωνίες με τις τοπικές κυβερνήσεις.
Τα προγράμματα όμως εξοντωτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει το ΔΝΤ, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα στις χώρες αυτές έχουν οδηγήσει στην πλήρη εξαθλίωση τους πληθυσμούς και έχουν πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις και διαδηλώσεις.
Στη Ρουμανία, οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου (ΔΝΤ, World Bank, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, του συνολικού δανείου των 20 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για τη χώρα. , με αντίτιμο βέβαια την επιβολή επιπλέον αιματηρών περικοπών στον ρουμανικό λαό, ο οποίος κατέβηκε μαζικά στους δρόμους, απαιτώντας την κατάργηση των μέτρων λιτότητας.
Για τη χορήγηση της βοήθειας οι Οργανισμοί αυτοί καλούν την τοπική κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010 και στο 4,4% το 2011. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ρουμανική οικονομία και φέτος θα σημειώσει κάμψη κατά 2% και το 2011 θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος, με ρυθμό ανάπτυξης ύψους 1,5%. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία μελετά μια νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας, διάρκειας 18 - 24 μηνών, η οποία θα έχει μικρότερη αξία σε σχέση με το υφιστάμενο πακέτο και θα δεσμεύσει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στη Σερβία το ΔΝΤ ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο διαδικασία αναθεώρησης της δανειοδοτικής συμφωνίας με τη χώρα, ύψους 3 δισ. ευρώ. Το Βελιγράδι συμφώνησε να «παγώσει» μισθούς και συντάξεις το 2010 και να μειώσει τα κόστη διοικητικής διαχείρισης, και του «επετράπη» να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,8% το 2010, από την προηγούμενη συμφωνία-στόχο του 4%. Το ίδιο ποσοστό θα παραμείνει και το 2011.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το Σεπτέμβριο του 2010 το ΔΝΤ ενέκρινε τη διάθεση 187 εκατ. δολ., υπό το πλαίσιο της δανειοδοτικής συμφωνίας ύψους 1,6 δισ. δολ. τον Μάιο του 2010, όμως το ΔΝΤ καθυστέρησε την εκταμίευση πόρων διότι η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία της χώρας απέτυχε να συμμορφωθεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούσε. Συμφώνησε το έλλειμμα του 2011 να διαμορφωθεί στο 3%.
Στο Κόσοβο το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 108 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση των εσόδων και την συγκράτηση των δαπανών. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα διέθετε άμεσα περίπου 22 εκατ. υπό το πλαίσιο της 18μηνης δανειοδοτικής συμφωνίας, με το υπόλοιπο ποσό να αποτελεί αντικείμενο των τακτικών, τριμηνιαίων αναθεωρήσεων και αξιολόγησης της προόδου της οικονομίας και των όρων της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Βάσει της συμφωνίας με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ.
Στην Ουγγαρία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας και το ΔΝΤ άσκησαν κριτική στα ανορθόδοξα -όπως τα χαρακτήρισαν- μέτρα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το έλλειμμα και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Η κυβέρνηση ματαίωσε μία νέα συμφωνία με το ΔΝΤ έπειτα από την -απρόσμενα- παύση των συνομιλιών τον Ιούλιο.
Στην Ουκρανία αναμένουν τη λήψη επιπλέον ποσού 1,5 δισ. δολ. από το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του 2010, έπειτα από τη λήψη 1,9 δισ. δολ. που έλαβε τον Αύγουστο, την πρώτη δόση από το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 15 δισ. δολ. που ενέκρινε το ΔΝΤ. Η συμφωνία «έκλεισε» στις 28 Ιουλίου 2010 και η κυβέρνηση συμφώνησε να λάβει επώδυνα οικονομικά μέτρα «μεταρρυθμίσεων», περιλαμβανομένων της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 50% και της αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το ΔΝΤανέστειλε το αρχικό πακέτο στήριξης ύψους 16,4 δισ. δολ. το Νοέμβριο του 2009, έπειτα από απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας της χώρας να ακυρώσει τις αρχές της οικονομικής συμφωνίας.
Στη Μολδαβία αντιπροσωπεία του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010 ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διάθεση τηςτρίτης δόσης του δανείου ύψους 90 εκατ. δολ. Το πρόγραμμα βοήθειας της περιόδου 2010-2012 προβλέπει ποσό ύψους 574 εκατ. δολ.
Στη Λετονία η Ε.Ε. διέθεσε 200 εκατ. ευρώ στις 21 Οκτώβρη ως μέρος της συνεχιζόμενης στήριξης τουισοζυγίου πληρωμών. Πρόκειται για την τέταρτη δόση του κοινού (ΔΝΤ και Ε.Ε.) πακέτου «βοήθειας», συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2009. Η χώρα σκοπεύει σταδιακά να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2014.
Και ο κατάλογος των χωρών που οδηγούνται στην «προκρούστεια» κλίνη του ΔΝΤ και της ΕΕ αναμένεται να «εμπλουτιστεί» σύντομα με τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης. Η Ελλάδα έδειξε το δρόμο…..
1 σχόλιο:
θα ήθελα "κάποιες" πολλές,"συμπληρωματικές" τοποθετήσεις ως προς:
1. την Ουκρανια και το ρόλο της Ρωσίας εκεί, μιας και έχω την εντύπωση πως τώρα έχουν φιλορωσική κυβέρνηση
2. Τι μέλει γενέσθαι με την Ουγγαρία καθώς και μια κρίση για την εκεί κυβέρνηση (πρόκειται για έναν τύπο Ούγκρου "Σαμαρά", ως προς την ρητορική του?).
3. Θα μπορούσε η Ουγγαρία να αρνηθεί το χρέος της?, όπως δικαιούται η Ελλάδα? Χρειάζεται να το κάνει ή η λύση είναι η αύξηση της παραγωγής?
Δημοσίευση σχολίου