Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΙΑΚΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

alt

Πηγή: Iskra


 Τα νεοφιλελεύθερα μνημονιακά μέτρα, εκτός της κραυγαλέας τους βαρβαρότητας αποδεικνύονται και εντυπωσιακά αναποτελεσματικά, ακόμα και ως προς τους διακηρυγμένους τους στόχους. Με κυνικότρόπο σπρώχνουν την ελληνική οικονομία στον γκρεμό, διαλύοντας και εξαφανίζοντας την οποιαδήποτε  αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μέσα από το θανάσιμο «κοκταίηλ» της ύφεσης και του πληθωρισμού που παράγουν.

Ενώ μάλιστα, τα μέτρα άγριας λιτότητας επιβλήθηκαν στο όνομα, υποτίθεται, ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας», ο υψηλός πληθωρισμός ακυρώνει, την έτσι κι αλλιώς υπονομευμένη μ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, «ανταγωνιστικότητα». Ταυτόχρονα, δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, όπου η συνεχής μείωση των λαϊκών εισοδημάτων – μέσω των μισθολογικών περικοπών και του καλπάζοντος πληθωρισμού- οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και συνεπώς σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ανήλθε στο 5,2% (υποχώρησε ελάχιστα από το 5,6% του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας κυρίως της ανατίμησης του ευρώ). Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2009, προ μνημονίου, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί μόλις κατά 1,2%.
Σε ότι αφορά τώρα τις εξαγωγές-αποστολές, η συνολική τους αξία κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.175,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.299,9 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 9,6%.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Σεπτέμβριο, σημείωσε μείωση 7,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο  Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009. Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 παρουσίασε σε ετήσια βάση μείωση 5,7%!

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παρακολουθεί την μηνιαία παραγωγή στους κλάδους ορυχείων – λατομείων, μεταποιητικών βιομηχανιών και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και δείχνει την εξέλιξη της προστιθέμενης αξίας κόστους συντελεστών παραγωγής, σε σταθερές τιμές. 

Ο δείκτης καλύπτει όλους τους τομείς της βιομηχανίας (ορυχεία & μεταλλεία, μεταποίηση, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες επεξεργασίας και παροχής νερού), τις κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων, όλα τα επίπεδα κλάδων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τα παραγόμενα προϊόντα. 
Τα στοιχεία συγκεντρώνονται από δείγμα 1.468 επιχειρήσεων. Τα ερευνώμενα προϊόντα ανέρχονται σε 349 και η μέτρησή τους γίνεται είτε σε φυσικές μονάδες παραγωγής ή σε αξία παραγωγής ή σε αξία πωλήσεων, ανάλογα με τις σχετικές προδιαγραφές για κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.  

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 7,1% το μήνα Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές: 

-Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 22,3%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των κλάδων εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 8,3%. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των κλάδων τροφίμων, κλωστοϋφαντουργικών υλών, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και μη μεταλλικών ορυκτών.

- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 0,3%.

- Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 3,5%.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 5,7% της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 6%.
- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 5,3%.
- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 7,7%.

- Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,1%.

5 σχόλια:

στελιος είπε...

Η Ελληνική Οικονομία έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο που συνεχώς θα χειροτερεύει με δραματικές εξελίξεις στο βιοτικό μας επίπεδο.
Μόνο μια Παλλαϊκή συστράτευση για σβήσιμο του χρέους και μαζικές κρατικές επενδύσεις μπορούν να μας βγάλλουν από το αργό θάνατο που μας ετοιμάζουν.
Ο δικομματικός ψυχομαχεί και ετοιμάζουν σχέδια οικουμενικής κυβέρνησης.
Χρειαζόμαστε μια πλατειά ταξική ενότητα.
Αν λυγίσουμε, θα μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση.

Dyer είπε...

Η ζοφερή πραγματικότητα της πραγματικής της οικονομίας.
Η κενσιανή ανάπτυξη φίλε Στέλιο προϋποθέτει πλούσιο κράτος.

στελιος είπε...

Φίλε Dyer, η πρότασή δεν έχει σχέση με τον Κευνσ.
Είναι μια πρόταση που την υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο της Αριστεράς σαν πρώτο βήμα ανάγκης.
Αν εσύ προτείνεις εδώ και τώρα κάτι άλλο καλύτερο γράψε το να το μάθουμε και εμείς.

Dyer είπε...

Η ένσταση μου φίλε Στέλιο είναι στο «μαζικές κρατικές επενδύσεις» που είναι κεϋνσιανό και προϋποθέτει άφθονα κρατικά κεφάλαια που δεν υπάρχουν.
Η κρίση στην Ελλάδα και όχι μονο είναι το αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, της άλωσης του τρόπου σκέψης από τον καπιταλισμό. Αυτό υλοποιήθηκε με το μοντέλο ζωής που μας θέλει υπερκαταναλωτές στα προϊόντα των πολυεθνικων.
Στη πράξη λοιπόν, αποστροφή από τα καλα και φτηνά αγαθά τους, που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, δεν μας έκαναν ευτυχέστερους.
Αυτή είναι η μικρή μου πρόταση.

Ανώνυμος είπε...

Και οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο χορό των αντιαριστερών παραληρημάτων:

http://panosz.wordpress.com/2010/11/10/mihelis-89/

Επιτέλους, πέφτει το προσωπείο τους!