Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Απεργίες: «νεκρό» το μετρό στο Λονδίνο, «κλειστό» το λιμάνι της Μασσαλίας

Μέρες απεργιών διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών λιτότητας εξακολουθεί να ζει η Ευρώπη, με το Λονδίνο να παραλύει χθες από 24ωρη απεργία χιλιάδων εργαζομένων στο μετρό και το λιμάνι της Μασαλίας να παραμένει κλειστό εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.
Οι εξελίξεις ανησυχούν κυβερνητικούς αξιωματούχους και κύκλους βιομηχάνων εκατέρωθεν της Μάγχης. Στη Βρετανία διατυπώνουν προτάσεις νομοθετικής αλλαγής επί το αυστηρότερον για την υπερψήφιση καθόδου σε απεργία από τα συνδικάτα, ζητώντας όχι σχετική, αλλά παρουσία 40%-50% των μελών των συνδικάτων στη διαδικασία ψηφοφορίας κατά τις γενικές συνελεύσεις. Στη Γαλλία, όπου «τσίμπησαν» ήδη οι τιμές των καυσίμων, εκπρόσωποι της πετρελαιοβιομηχανίας (UFIP) απειλούν με κλείσιμο των διυλιστηρίων στη Μασσαλία, εάν η απεργία διαρκείας των λιμενεργατών παραταθεί για μία ή και δύο εβδομάδες ακόμη, όπως έχουν προειδοποιήσει.

Στο Λονδίνο, πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στα γκισέ έκδοσης εισιτηρίων απήργησαν, καθιστώντας αδύνατη την κίνηση των συρμών στο δίκτυο του «Tube». Τα σωματεία εργαζομένων στο υπόγειο αστικό σιδηροδρομικό δίκτυο (RMT και TSSA) απήργησαν διαμαρτυρόμενα για την πρόθεση της εταιρείας τού London Underground να περικόψει κατά 800 τουλάχιστον τις θέσεις εργασίας, ζητώντας από τον Κάμερον να παρέμβει.
Στη Μασσαλία, οι λιμενεργάτες παραμένουν άκαμπτοι. Δεκάδες τάνκερ και εμπορικά πλοία παραμένουν άπρακτα στη ράδα. Διεθνή κρουαζιερόπλοια, των οποίων ο κατάπλους στο λιμάνι απετράπη από τους απεργούς, έβγαζαν τους επιβάτες στη στεριά με λάντζες.
Η γαλλική εργατική συνομοσπονδία (CGT) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής παραμένουν αδιέξοδες οι διαδικασίες διαλόγου με τη διοίκηση του λιμανιού. Οι λιμενεργάτες απεργούν εναντίον της απόφασης να ιδιωτικοποιηθούν οι διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης των πλοίων, που μέχρι τώρα τελούσαν υπό τον έλεγχο του κράτους.

1 σχόλιο:

στελιος είπε...

Δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε στην
Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει ενα καλό βιοτικό επίπεδο
και δεν έχουν καμμία διάθεση να εξαθλιωθούν.
Οι κοινωνικές συγκρούσεις σύντομα θα λάβουν χαρακτήρα επιδημίας και ανμένονται δραματικές εξελίξεις.