Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Εναντίον των λίγων και υπέρ των ελαχίστων


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/07/2010
Η "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" προβάλλεται από την κυβέρνηση ως η λυδία λίθος της ανάπτυξης. Ποιος το λέει; Το ΙΟΒΕ επικαλούνται όλοι. Πιθανόν να ισχύει. Αν γινόταν μια αναλογιστική μελέτη -φόρος τιμής στον Γ. Αλογοσκούφη- για την επίδραση που θα είχε στην εθνική οικονομία η απελευθέρωση του τζόγου, της πορνείας και του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών, θα διαπιστώναμε ότι το ΑΕΠ θα εκτοξευόταν.
Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει η δεύτερη φάση της κυβερνητικής επίθεσης στην κοινωνία. Βρισκόμαστε στη φάση των "απελευθερώσεων". "Απελευθέρωση" και στην αγορά ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση. Πώς απελευθερώνεται η αγορά; Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και υποχρεωτική πώληση των μισών εργοστασίων της σε ιδιώτες. Εδώ έχουμε την απελευθέρωση από τις αλυσίδες της κοινής ωφέλειας και την προσχώρηση στην "ελεύθερη αγορά" των ιδιωτών.
Ο κλάδος των φορτηγών επελέγη να "απελευθερωθεί" πρώτος, επειδή απλούστατα είναι πιο εύκολο να περιγραφούν ως πλούσια συντεχνία και επειδή ως επαγγελματίες αυτοκινητιστές στην κόλαση των ελληνικών δρόμων συγκεντρώνουν αντιπάθειες, όπως και οι ταξιτζήδες. Ακολουθούν φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Για όλους μπορούν να βρεθούν επιχειρήματα που να προάγουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να τους στριμώχνουν στη γωνία. Θα φροντίσουν γι' αυτό και τα παπαγαλάκια του Μνημονίου (Μ. Καψής, Μίχαλος).
Αυτό στο οποίο αποσκοπεί η κυβέρνηση, δεν είναι ο ανταγωνισμός, που θα ρίξει, υποτίθεται, τις τιμές και θα δημιουργήσει ελαστικότητες κινητήριες για την οικονομία. Άλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι όπου απελευθερώθηκαν κλάδοι της οικονομίας το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ανεξέλεγκτων ιδιωτικών ολιγοπωλίων. Αυτό που επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από τη βίαιη διάλυση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και την υπαλληλοποίηση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων με τους όρους των μεγάλων αλυσίδων. Κοντολογίς, "απελευθέρωση" είναι να πωλούνται τα φάρμακα και τα καύσιμα από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα είναι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να του δείχνουν εχθρούς.

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: