Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Πρωτοβουλίες Ενάντια στα Μέτρα της Κυβέρνησης



Μέσα στον ενάμιση περίπου μήνα που λειτουργεί το παρόν blog προσπαθήσαμε να συλλέξουμε και να αναρτήσουμε κείμενα που να αναδεικνύουν όσο πιο εμπεριστατωμένα γίνεται τις βαθύτερες αιτίες της σημερινής κρίσης στη χώρα μας, αλλά και στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Νομίζω ότι στο χρονικό αυτό διάστημα οι γνώσεις και ο προβληματισμός μας έχουν προχωρήσει σημαντικά. Όλο και πιο δύσπεπτες γίνονται πια οι πληροφορίες και οι αναλύσεις από τα κατεστημένα μέσα, τα οποία προφανώς και συνεχίζουν να κατέχουν τα σκήπτρα στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Η οποία και συνεχίζει να παραμένει μουδιασμένη, ενοχική, φοβισμένη και απαθής. Κομμένη και ραμμένη στους σχεδιασμούς τους.

Τον τελευταίο επίσης καιρό προσπάθησα να ανιχνεύσω και εναλλακτικούς τρόπους εξόδου. Πολλά και σημαντικά κείμενα αναρτήθηκαν, απόψεις διασταυρώθηκαν αλλά η τελική γεύση που μου έμεινε είναι ότι δεν υπάρχει λύση που να συγκεντρώνει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Είτε αναδιαπραγμάτευση χρέους λέγεται αυτό, είτε στάση πληρωμών, είτε παραμονή στο ευρώ, είτε έξοδος από αυτό είτε έξοδος από Ε.Ε., είτε όλα μαζί. Προς το παρόν δεν μπορώ να σταθμίσω ποια θα ήταν η καλύτερη λύση ώστε να την υπερασπιστώ.

Πέρα όμως από τις οικονομικά συμφερότερες λύσεις, το πρόβλημα παραμένει σχετικά με το ποιος θα είναι ο πολιτικός φορέας που θα τις εισηγηθεί, ποιος θα τις επεξεργαστεί και ποιος θα έχει τη δύναμη να συσπειρώσει τον κόσμο και να τις εφαρμόσει. Είναι σαφές, ότι καμιά από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις δεν μπορούν να προωθηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς, ούτε και από κανέναν άλλο φορέα. Δεν ξέρω τι λένε στα διάφορα κομματικά γραφεία, αλλά εγώ δεν μυρίζω ακόμα τίποτα στην ατμόσφαιρα.


Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τα υπάρχοντα κόμματα, ενώ σαφής είναι, και από δημοσκοπήσεις, η επιθυμία του για κάποιον άλλον πολιτικό φορέα. Ποιον όμως και με ποια χαρακτηριστικά; Άδηλον! Εκτιμώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει βγάλει τα δρεπανηφόρα της στο δρόμο και θερίζει. Μεθυσμένη από το αίμα και την καταστροφή που προκαλεί επελαύνει. Κανείς δεν της φράζει το δρόμο προς το παρόν. Περικοπές μισθών, φορολογικό, ασφαλιστικό μάς λεηλατούν και μάς αφανίζουν.

Πείθομαι πια ότι δεν μάς μένει άλλος χρόνος παρά να αρχίσουμε να κινούμαστε. Δεν έχουμε πολλές δυνάμεις, δεν ξέρουμε προς τα που θα κατευθυνθούμε, αλλά είμαι επίσης πεπεισμένη ότι όλα αυτά θα τα βρούμε στο δρόμο, έξω δηλαδή στους δρόμους εκεί όπου θα βρεθούμε και με τους άλλους.

Και όμως έχει αρχίσει κάτι να κινείται! Από τα κάτω, από κινήσεις ανεξάρτητων δυνάμεων που σαλεύουν και οργανώνονται.

Πρώτα πρώτα σε διάφορες πόλεις και γειτονιές έχουν αρχίσει να έρχονται μηνύματα από ομάδες πρωτοβουλίας, από επιτροπές γειτονιάς, από γενικές συνελεύσεις πολιτών που συστήνονται αναζητώντας τρόπους αντίστασης. Λίγο πολύ στα τυφλά. Πολίτες διαφόρων χρωμάτων και ιδεολογικών αφετηριών. Με κάθε διάθεση να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε διαφορές, με μόνο στόχο να φτιαχτούν φράγματα και μέτωπα.

Μέτωπο! Άλλη μια λέξη που έρχεται πια αυθόρμητα σε χείλη απ’ εδώ κι απ’ εκεί, μια λέξη που την ακούω όλο και πιο συχνά. Την προηγούμενη Τρίτη, εδώ στην Αθήνα ένα πλήθος κόσμου από διάφορες ανεξάρτητες ομάδες και άτομα της αριστεράς, οργανώσεις από Σύριζα και Ανταρσύα, άτομα από το ΔΗΚΚΙ  και από αλλού που δεν προσδιόρισα, συγκεντρώθηκαν με πρωτοφανή παλμό και αποφασιστικότητα για τη συγκρότηση ενός πανεθνικού Μετώπου. Από αυτή τη συνάντηση δυο λέξεις μου έρχονται αυθόρμητα στο νου: Συγκίνηση και Ομοψυχία. Και μια τρίτη: ΕΑΜ!

Χθες, σε άλλο τόπο, και από άλλο κόσμο ξανάκουσα την ίδια πάλι λέξη: Μέτωπο.

Και σήμερα το ίδιο, από αλλού. Και είναι σίγουρο πια ότι από αύριο θα ακούγεται συχνότερα.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα απλά, από αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Στους τόπους δουλειάς, στις παρέες ας αρχίσουμε να μιλάμε. Ας αρχίσουμε να δίνουμε μάχες, ας βοηθήσουμε να πέσει το μούδιασμα και η ενοχή.

Μετά ας προσπαθήσουμε να πάμε λιγάκι μακρύτερα. Ας συναντηθούμε λιγάκι πιο πολλοί και ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ομάδες πρωτοβουλίας για σχηματισμό επιτροπών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των «συμμάχων» της. Με μικρές συγκεντρώσεις στην αρχή. Με μεγαλύτερες αργότερα. 

Ας έρθουμε σε επαφή με επιτροπές που ήδη έχουν στηθεί σε άλλες γειτονιές και πόλεις.

Ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε μικρά ρήγματα εδώ κι εκεί, κι ας προσπαθήσουμε να τα ενώσουμε σιγά σιγά σ’ ένα μεγάλο ρήγμα.

Θα έχουμε όλοι τη συμπαράσταση όλων μας!

Ένα βήμα μόνο χρειάζεται, για να μπορέσει μετά να γίνει άλμα!


Υ.Γ. Όσοι έχουν κάνει τέτοιες επιτροπές ας μας στείλουν τα κείμενά τους για να βρισκόμαστε σε επαφή. Αν έχουν φτιάξει ιστοσελίδες, ας μας τις κοινοποιήσουν και θα τις αναρτούμε χωριστά στην δεξιά στήλη.

10 σχόλια:

axinosp είπε...

κάτί καλό θα φανεί στις επόμενες μέρες διαβάστε επόμενη ανάρτηση μου

Ernest είπε...

Η λιγότερο κακή ΓΙΑ ΤΟN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ λύση είναι η Αναδιαπραγμάτευση του χρέους ΜΕ παραμονή στο ευρώ.

Το γιατί εξηγείται αναλυτικά εδώ:

www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/1732.aspx

Ακόμη κι ο Αδριανόπουλος με τον οποίο σπανιότατα συμφωνώ προτείνει
το ίδιο πράγμα.
www.andrianopoulos.gr/0010000545

Είναι λυπηρό που ο ΓΑΠ κι η Μέρκελ (για άλλους λόγους ο καθένας) μας σπρώχνουν στο ΔΝΤ.

vripol είπε...

Αγαπητοί συμπολίτες: Νομίζω, πως ήλθε η ώρα να ζητήσουμε την θεσμοποιημένη πολιτική συμμετοχή μας, ως κοινωνία, στις αποφάσεις για την μοίρα μας...
Νά μην αφήνουμε τον κάθε ΓΑΠ, Καραμανλή, Σαμαρά, Ντόρα, ΠΓ ΚΚΕ, Γιακωβίνο του Σύριζα, να προσποιείται ή και να νομίζει ότι "εκπροσωπεί" την θέλησή μας..
Νά επίβάλλουμε στο σημερινό ολιγαρχικό πολιτειακό καθεστώς την συμμετοχή μας στις αποφάσεις για την μοίρα μας.
Νά επιβάλλουμε στούς ανεξέλεγκτους πολιτικούς να δρούν ως εντολοδόχοι μας και εμείς ως εντολείς τους...

* Τό πολιτικό προσωπικό να είναι υπόλογο στην δικαιοσύνη για τίς πολιτικές του και τις βλάβες πού αυτές προκαλούν στην κοινωνία. Καί φυσικά κατάργηση καθε βουλευτικής ασυλίας.
* Σώμα 1000 πολιτών, κάθε εκλογικής περιφέρειας, πού θα προέρχεται απο κλήρωση, ανά εξάμηνο, να ελέγχει τους βουλευτές της περιφέρειας, με δικαίωμα παραπομπής στην δικαιοσύνη και ανάκλησης του βουλευτικού αξιώματος, εφ' όσον κριθεί ότι βλάπτουν την κοινωνία.
* Τεχνοδυκτιακό κοινωνικό σώμα ελέγχου των ΜΜΕ, με δικαίωμα ανάκλησης της άδειας του μέσου, εφ' όσον κριθεί ότι παραβιάζει κανόνες μη ανάμιξης στην πολιτική ζωή.
* Τεχνοδυκτικός "Δήμος", που θα βουλεύεται και θα απαιτείται συμφωνία του προκειμένου να ισχύσει κοινοβουλευτική ή κυβερνητική απόφαση.
* Τά ίδια να ισχύσουν σε κάθε επίπεδο οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

pentanostimi είπε...

Προσθέτω και το Μετωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής που εχει συγκροτηθει εδω και καμποσο καιρό απο τον Α.Αλαβάνο και άλλους
αναμεσα στους στόχους=

''Στόχος μας ένα «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής». Στηριγμένο στον ενωμένο ξανά κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοικτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο. Φιλόξενο σε όσους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν τις ίδιες αγωνίες. Ένα Μέτωπο αξιόμαχο, ικανό για σκληρές μάχες ενάντια στους ισχυρότερους αντίπαλους. Ένα Μέτωπο ικανό να εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία.
Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο. Δεν είναι αδύνατο όμως. Πηγάζει από την ιστορία της ελληνικής αριστεράς, από τα λαϊκά της εγχειρήματα και τις ενωτικές της παραδόσεις.

Για την αλλαγή της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Για την κοινωνική απελευθέρωση που δεν είναι ουτοπία, αλλά ανάγκη.''

Αντωνης είπε...

Ένα σχετικό από άποψη τόνου και πολιτικής διάθεσης ποστ: http://radicaldesire.blogspot.com/2010/04/blog-post_17.html

Συνεχίστε την προσπάθεια. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το παλέψουμε όπως μπορεί ο καθένας.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στο κλίμα του φόβου.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Διαμόρφωση δικτύου αλληλέγγυας οικονομίας.
Όπως :αυτοδιαχειριζόμενα δίκτυα εμπορίου και παροχής υπηρεσιών,με ή χωρίς χρήματα. Η αρχική επιδίωξη του κινήματος θα είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων με στόχο την καλύτερη τοπική οικονομία,τη μείωση των εισαγωγών και την παράκαμψη των μεσαζόντων.
Αυτή τη στιγμή σας προσκαλούμε για τη δημιουργία και την ανάπτυξη όλων ή κάποιων από τα παρακάτω κεφαλαίων.
1-Υπηρεσίες:απευθείας πώληση από τους τοπικούς παραγωγούς.
2-Ενημέρωση του κοινού για ποσότητες αδιάθετων τοπικών προιόντων.
3-καμπάνιες πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικές με την προσωπική και κοινωνική ευημερία.
4- καταγραφή τοπικών ή προσωπικών προβλημάτων.
5-Μαθήματα αυτοβελτίωσης.
Τι χρειάζεται
-Τεχνική βοήθεια σε ηλεκτρονικά μέσα.
-Συμβουλευτική από άτομα με πείρα στους σχετικούς τομείς(νομική και τεχνική υποστήριξη).
-Ομιλητές –ελεύθερο χρόνο-καλή θέληση –αισιοδοξία.
Την αρχή την έχει κάνει -ο Σπόρος-ενώ στην Ευρώπη είναι πλέον παράδοση.

You Pay Your Crisis είπε...

Παιδια,

Ευχαριστω για τα κειμενα. θα τα ανεβασω μεσα στο Σ/Κ.

Αλλα τωρα θεωρω σημαντικο να δουμε πώς θα οργανωθουμε. Δεν μπορει να ερχεται το ΔΝΤ και να μην κουνιεται φυλλο. Δεν το αντεχει το DNA μου...


Οσοι εχετε ακουσει για κινησεις πολιτων στην ελλαδα ας μας στελνετε πληροφοριες για τις συγκεντρωσεις τους να τις ανεβαζουμε. Ειμαι σθγουρη οτι αυτο θα βρει και μιμητες...

Πρεπει να τις προωθουμε, να γινονται γνωστες..

cyn

Odyssey είπε...

Σου έχω στείλει ένα τουλάχιστο κείμενο, αλλά δεν είναι προς δημοσίευση. Είναι προσχέδιο.
21 Απρίλη γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, για τη δημιουργία Πολιτικής Κίνησης.
Το πλαίσιο συζητήσεων το έχω εκθέσει επανειλλημένα σε διάφορα σχόλια.
Συγκεκριμένες πράξεις:
1. Αντί να αποφασίσουμε (ποιοί είμαστε εμείς που θα το κάνουμε;) το ναί ή όχι στη "στάση πληρωμών" , θέτουμε το θέμα προς συζήτηση στην κοινωνία. (Ανοίγουμε διάλογο).
2. Όμως, ήδη, μέσα από δύο σωματεία, απαιτούμε "πάγωμα χρεών προς τις τράπεζες και το δημόσιο" και "πάγωμα των κατασχέσεων". Για να χρησιμοποιηθεί το χρήμα στο ΔΙΚΟ ΜΑΣ "σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης".
3. Ήδη ξεκίνησε το μάζεμα υπογραφών με θέμα "να πληρώσουν τα μονοπώλια και οι τραπεζίτες και όχι οι πολίτες", από εμπόρους και επαγγελματίες και σε λαϊκή συνέλευση, θα αποφασίσουν για τα περαιτέρω.
4. Υπάρχει η σκέψη η Πολιτική Κίνηση να μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές σε "δημοψήφισμα", με αυτόνομη κάθοδο και πρόταση εξόδου από την κρίση, (ένα προϊόν συζητήσεων και ψηφοφοριών).
5. Οι όποιοι εκπρόσωποι θα επιλεγούν, θα έχουν υπογράψει συμφωνία ανάκλησης και οι αποφάσεις θα συνεχίσουν να παίρνονται συλλογικά. Δύσκολο εγχείρημα, ξέροντας πως πολλές φορές οι "πρώτοι" θα μετατρέπονται σε μειοψηφία, όταν τα "ιερά και τα όσια" πολλών χρόνων θα υπαγορεύουν το αποτέλεσμα.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Αυτό λέγεται συμμετοχή των πολιτών και όχι αποφάσεις, από όποιον νομίζει τον εαυτό του ειδικό ή πρωτοπόρο.
Να μάθουμε να έχουμε υπομονή, να συζητάμε και να σεβόμαστε την όποια απόφαση.
Να μάθουμε και να "πείθουμε", αλλιώς είμαστε ή εμείς ανίκανοι ή οι σκέψεις μας λάθος.

Για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, του μισθού, της σύνταξης, του εισοδήματος και της περιουσίας των πολιτών, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ κάθε μέσο που είναι πράξη αυτοάμυνας.
Πάν από όλα βρίσκεται η αλληλεγγύη.
Αλλάζουμε τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας, τις σκέψεις μας για να αλλάξουμε τον κόσμο.
(Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα την άλλη εβδομάδα).

Lost In Translation είπε...

Αγαπητό YouPayYourCrisis,
προσωπικά βρίσκομαι σε απόγνωση! Τον τελευταίο μήνα έχω βρεθεί στα πρόθυρα του εγκεφαλικού τουλάχιστον 15 φορές, στην προσπάθειά μου να αφυπνίσω τις συνειδήσεις φίλων και γνωστών... Από τη μία, φίλοι παλιοί της ηλικίας μου (σαραντάρηδες), εργαζόμενοι (στην πλειοψηφία τους στον ιδιωτικό τομέα) θεωρούν πιο σημαντικό να βρει ο καθένας μόνος του την άκρη, με την δικαιολογία ότι η κάθε οικογένεια έχει ήδη πολλά συσσωρευμένα προβλήματα να διαχειριστεί (άρα δεν υπάρχει χρόνος και κουράγιο στο τέλος της ημέρας να ασχοληθούν με τα "κοινά"). Και από την άλλη, άτομα ηλικίας 27-32 που τυγχάνει να συναναστρέφομαι σχεδόν καθημερινά: κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους και κάποιοι φοβούνται ότι ΙΣΩΣ τις χάσουν μετά το καλοκαίρι, και όλοι έχουν ένα κοινό μεταξύ τους: δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ΔΝΤ και πιστεύουν ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν η μόνη μας επιλογή! Μια κοπέλλα (ετών 28) μου ξεφούρνισε το αμίμητο: "Καλά, γιατί τόση φασαρία αφού το ΔΝΤ υπάρχει χρόνια στην Ελλάδα: εκεί στην Αγία Παρασκευή δεν είναι;" Θα μου πείτε, γιατί εμείς στην ηλικία τους ξέραμε; Ε, λοιπόν ναι, κάτι είχαμε μυριστεί, γιατί, μπορεί την εποχή της Χούντας και του Πολυτεχνείου να είμασταν από βρέφη έως νήπια, όμως ζήσαμε την Πτώση του Τείχους και την διάλυση της ΕΣΣΔ, της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας και όλοι μας κάτι παραπάνω προσπαθούσαμε να μάθουμε κι ας μην μας αφορούσαν άμεσα όλ' αυτά, κι ας μην είχαμε την υπερενημέρωση της σημερινής τηλεόρασης και του διαδικτύου. Αντιστοίχως, ένας τωρινός τριαντάρης έχει ζήσει τους βομβαρδισμούς της Σερβίας, τους Δίδυμους Πύργους, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και την ακατάπαυστη "μάχη κατά της Τρομοκρατίας", που καθημερινά του στερεί και ένα κομματάκι από τις προσωπικές του ελευθερίες... Τι έχουν πάθει όλοι αυτοί και είναι τόσο βυθισμένοι στην άγνοια και στην απραξία που δε νοιώθουν ούτε την στέρηση των δικαιωμάτων τους; Μη μου πείτε τα περί Παιδείας, γιατί δεν χρειάζεται να έχεις πάει σχολείο για να δεις ότι οι γονείς σου ακόμα πληρώνουν δάνεια κι εσύ δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε τον καφέ της γκόμενάς σου (κι από αύριο ούτε τον δικό σου)! Ας αφήσουμε λοιπόν τις φιλολογίες και ας προσπαθήσουμε να βρούμε το "κλειδί" που θα ανοίξει τα μυαλά αυτών των ανθρώπων, ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει να ξεσηκωθούν ΤΩΡΑ, όχι σιγά-σιγά και αύριο που θα είναι αργά. Μήπως να κυκλοφορούσαμε κανένα φυλλάδιο που να εξηγεί όλες αυτές τις "άγνωστες λέξεις" (ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, δημόσιο χρέος, spreads, κλπ); Πιστεύω πως η αντίδρασή μας επιβάλλεται πλέον να είναι άμεση και οι διαδικασίες συνοπτικές, γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η Κυβέρνηση έχει ξεφαντώσει!

Ανώνυμος είπε...

Με εκφράζει ΑΠΟΛΥΤΑ ο προβληματισμός του άρθρου.. ΔΕΝ είμαι με κανένα κομματικό μηχανισμό, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

Η γενιά μου θα πεθάνει δουλεύοντας για τα όσα η σοσιαλιστική χούντα "δια αντιπροσώπου" επιβάλει.


Άλλωστε, "..ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής" Βρε ρεμάλια!! ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ!!!!!!!