Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΖΑΝ ΤΖΟΡΤΖ: Χρειαζόμαστε ευρωομόλογο και ένα νέο χάρτη για την Ευρώπη



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ


Είστε γνωστή για την εργασία σας σχετικά με την κρίση του χρέους στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Τότε ήταν μια κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ τώρα φαίνεται να πλήττει κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες. Πώς το εξηγείτε αυτό;


Οι αιτίες της κρίσης του χρέους στις χώρες του τρίτου κόσμου δεν ήταν οι ίδιες με σήμερα. Στη δεκαετία του 1970 πολλοί είχαν δανειστεί χρήματα που πήγαν σε εξοπλισμούς, σε σπατάλες στις εισαγωγές της μεσαίας και ανώτερης τάξης, στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σε έργα για την προστασία του λευκού ελέφαντα, με άλλα λόγια σε μη παραγωγικές δαπάνες. Επίσης, στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ξαφνικά τα επιτόκια μονομερώς το 1981 κατά ένα τεράστιο ποσοστό. Υπήρξε μια εσκεμμένη πολιτική για να χρεωθούν και να μπουν σε έλεγχο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο μεγαλύτερος λόγος για την τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση του χρέους, είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει ιδιωτικά χρέη τραπεζών που εξερράγησαν με τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η ιδέα της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού ή το μηδενικό χρέος, είναι μια απόλυτη φαντασίωση. Σήμερα οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν μέτρια χρέη, στις αρχές του 2011 η Ισπανία όφειλε το 55% του ΑΕΠ. Ακόμα και η αυστηρή Συνθήκη του Μάαστριχτ, λέει ότι μέχρι το 60% του ΑΕΠ είναι εντάξει. Η Ιταλία και το Βέλγιο μπορεί να είναι πολύ πάνω από το 100%, αλλά πολλές χώρες όπου επιβάλλεται λιτότητα, όπως η Γαλλία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Περιορισμένη κυριαρχία, φτηνή χρηματοδότηση, χαμηλοί φόροι



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
του Θ. Παρασκευόπουλου
«Τα νέα σχέδια της Γερμανίας: Η Ελλάδα πρότυπο μοντέρνας αποικίας» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ του συνεργάτη μας Γιάννη Μπόμπου την προηγούμενη Κυριακή. Με το άρθρο αυτό ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο των μεγάλων γερμανικών ερευνητικών ινστιτούτων που ζητούν τη δημιουργία «ιδιαίτερων οικονομικών ζωνών…». Το δημοσίευμα αυτό καθώς και ανάλογα του γερμανικού Τύπου αποτέλεσαν τη βάση για ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα συνεχίζουμε παρουσιάζοντας νέες πλευρές του ζητήματος.

Ο Λουδοβίκος ο 16ος και η νέα συμβουλευτική δημοκρατία



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ (30/7/2011)
του Γ. Μαλούχου
Μία από τις επιπτώσεις της κρίσης, στην οποία, προφανώς, συμβάλλουν και οι θερινές θερμοκρασίες, είναι ότι έχουν χαθεί τα όρια της λογικής. Εχουν, κατά κάποιο τρόπο, κι αυτά διασταλεί: αλλιώς, πώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς γεγονότα που, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν απλώς αδιανόητα και μάλιστα που δεν συνδέονται καν με την κρίση και τις συγκρούσεις που αυτή γεννά; Ένα τέτοιο και λίαν επικίνδυνο μάλιστα κρούσμα είναι το σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση για τα δημοψηφίσματα. Τι προβλέπει; Οτι το αποτέλεσμά τους μπορεί να είναι συμβουλευτικό κι όχι δεσμευτικό.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αλλοίωση του πολιτεύματος μέσα από την πλήρη στρεύλωση της έννοιας του δημοψηφίσματος: αν είναι να μην δεσμεύσει, γιατί υπάρχει; Γιατί να γίνει; Ας γίνει στη θέση του μια δημοσκόπηση…

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τεμαχίζουν και χαρίζουν τη ΔΕΗ



Των Φλώρα Παπαδέδε και Σπύρου Κοντομάρη*


(Δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα ΠΡΙΝ Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011,  http://www.prin.gr/2011/07/blog-post_2269.html )

Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες επέβαλλαν τα μαύρα χρόνια του ’50 στη ΔΕΗ την υποχρέωση να αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό και να το παρέχει «εις την εφθηνοτέραν τιμήν». Σήμερα που μετατρέπεται σε εμπόρευμα με στόχο «να προσφέρει αξία στους μετόχους», το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει την επανακατοχύρωσή του ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Να διεκδικήσει την εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, ώστε να αποτελέσουν την ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Να αναδείξει τη μοναδική πρόταση διεξόδου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας: Την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Την άρνηση αναγνώρισης και πληρωμής του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Οι συνασπισμένες κατοχικές δυνάμεις ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνηση σε συνεργασία με ΝΔ και ΛΑΟΣ αξιοποιούν το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν για να αποδιαρθρώσουν και να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία.
 

Ανοικτή επιστολή στους γονείς των φοιτητών



Αθήνα 24 ιουλίου 2011
Αγαπητοί γονείς,
Ίσως σας φανεί παράξενο να λάβετε αυτή την επιστολή, καθώς δεν συνηθίζεται η επικοινωνία μεταξύ γονιών και καθηγητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως εμείς που διδάσκουμε τα παιδιά σας στο πανεπιστήμιο δεν αγνοούμε πόσο αγωνιάτε για το μέλλον τους και πόσες θυσίες κάνατε και κάνετε για αυτό. Προσωπικά δεν ξεχνώ την αγωνία των δικών μου γονιών πριν καταφέρω να μπω στο πανεπιστήμιο, την οικονομική συνδρομή τους και την ηθική τους στήριξη σε όλη τη διάρκεια των μακροχρόνιων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) σπουδών μου. Η Ελληνική οικογένεια επενδύει στη μόρφωση των παιδιών της και εμπιστεύεται το ελληνικό πανεπιστήμιο· άρα έχει δικαίωμα να ξέρει τι γίνεται σε αυτό. Γι αυτό λοιπόν αποφάσισα να σας γράψω.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 και “ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ” …



ΠΗΓΗ: ΕΟΣ

Η Ολυμπιάδα του 2004 σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της χώρας με την "αναπτυξιακή" τομή που έκανε, μια τομή που έγινε μέσα σε ένα γενικευμένο πλαίσιο πανεθνικής συναίνεσης. Μια μεγάλη μερίδα της Αριστεράς τότε - όπως και τώρα - υποταγμένη στις επιταγές του εθνικοπατριωτισμού συνέδραμε τελικά με το δικό της τρόπο στην επιβολή των πιο σκληρών ταξικών επιλογών. Είναι τυχαίο άραγε ότι σήμερα από το θέμα έχει ξεχαστεί και κανένας δεν αναζητά να γίνει και για αυτό το θέμα καμία "ΕΛΕ"; Δεν νομίζουμε!

Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν,δημοσιεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο του Π. Τότσικα περί αυτών των ζητημάτων. 

«Τρίτος κόσμος» παντού




Πηγή: topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Δεν είναι μυστικό. Η ευημερία των λίγων βασίζεται στην αρπαγή. Ίσως είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε κοιτώντας τη προσωπική μας ανέχεια και να τη συσχετίσουμε με την υποτιμημένη εργασιακή μας δύναμη, η οποία δημιουργεί, τελικά, τον πλούτο. Παραδόξως είναι ευκολότερο να δούμε τη «μεγάλη εικόνα». Ίσως έτσι καταλάβουμε τι μας... ξημέρωσε, τι μας συμβαίνει και κυρίως τι πρόκειται να μας συμβεί.


Εμείς οι... πρώην «τυχεροί» «δυτικοί», Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικάνοι, φωνάζουμε – δικαίως - για την επίθεση που δέχονται τα εργασιακά «κεκτημένα» μας. Κάποιοι άλλοι, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη, δεν έχουν καν τη δύναμη να φωνάξουν, γιατί, στην κυριολεξία, δεν έχουν να φάνε...Μιλώντας για Δυτικοευρωπαίους και Αμερικανούς δύο στοιχεία είναι χαρακτηριστικά και απαντούν σε τι κόσμο (δημοκρατικό και... ελεύθερο) ζούμε.

ΕΦΟΔΟΣ, ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ,ΤΟΥ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ




ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ www.oxidiodia.gr : ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΤΕΥΝΑΖΟΥΝ ΤΑ "ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ"-ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΑ & ΠΑΝΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!
ΕΛΑ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...
 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ  ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΗΣΑΠ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

http://www.youtube.com/watch?v=kFLPeWINr0Y

US: Where the debt comes from



Πηγή: american situation

As Congress dithers over extending the debt ceiling, the New York Times has published a useful chart that indicates when the current $14.3 trillion debt originated, as well as who holds the debt.
The chart shows that $6.1 trillion of the total, or about 43 percent, resulted from actions during the George W. Bush administration, the most of any of the presidencies. Specifically, the biggest contributors were tax cuts, the wars in Iraq and Afghanistan, and the recessions of 2001 and 2007.
A relatively small portion (17 percent) is from actions during the Obama administration, consisting of stimulus spending, tax cuts, and the effects of the 2007-09 recession in lost revenues and automatic spending (unemployment benefits).
China's holdings of US debt are a frequent topic of discussion, but as the chart shows, China holds $1.2 trillion, or about 8 percent of the total. All foreign countries' holdings are about 31 percent in total. The US government itself is the largest holder, with $6.2 trillion or 43 percent.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Governments Push for Austerity, but Can it Really Revive Growth?


Πηγή: PBS


Watch the full episode. See more PBS NewsHour.

SUMMARY

Greek Parliament passed a bill to implement a new austerity plan Thursday, and Britain was in the throes of a national civil servant strike. Margaret Warner discusses whether austerity measures will likely help those countries with MIT's Simon Johnson and Mark Weisbort of the Center of Economic Policy and Research.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ




Γεώργιος Νούλας
Δικηγόρος-Διεθνολόγος

Ένα εκατομμύριο τριακόσιες τριάντα χιλιάδες ευρώ (1.330.000), το κόστος προμηθειών για τη σύνταξη του μνημονίου. Στο ποσό αυτό, δεν συμπεριλαμβάνονται  τα πρωτόκολλα και το μεσοπρόθεσμο (συν εξήντα (60) δισ (?) εκατομμύρια ευρώ).

Το κόστος της λειτουργίας του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Πάγκαλου (με τον οποίο τα φάγαμε μαζί), ισοδυναμεί με πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ημερομίσθια stagiers.

Εξακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ (680.000) το χρόνο, λαμβάνει ως αμοιβή ο διευθυντής του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Don’t turn Norway into Europe’s 11 September



ΠΗΓΗ: spiked 

του Brendan O'Neill

When it was reported on Friday that there had been an explosion and an horrific mass shooting in Norway, many observers assumed that al-Qaeda or some other radical Islamist group had struck at the heart of peaceful Scandinavia. ‘Norway’s 9/11’, said the front page of theSun on Saturday, with the subheading: ‘“Al-Qaeda” massacre.’ Yet when it was revealed that the alleged bomber and shooter is a Norway-born, blonde-haired, farm-owning Aryan, observers quickly bought into the idea that we were faced with something very different from an al-Qaeda attack. This wasn’t ‘Norway’s 9/11’ after all, but something more akin to Columbine-on-steroids, a right-wing madman letting off steam in a most barbaric fashion. As one Norwegian police official put it: this was ‘probably more Norway’s 
Oklahoma than its World Trade Centre’.

ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΡΑΕ, ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ  ''ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ''!
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ''ΔΩΡΑ'' ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

Έτοιμη να εφαρμόσει τις κοινωνικά ανάλγητεςπροτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ), για τη δημιουργία "Ενεργειακού Τειρεσία"εμφανίζεται η ΔΕΗ.
«Κάθε αγορά πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους η ΡΑΕ με τις προτάσεις της, που είναι εναρμονισμένες με το πνεύμα του υπό ψήφιση ενεργειακού νομοσχεδίου, επιδιώκει να οριοθετήσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ. 
Μια ημέρα πριν τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ εξέφρασε τη διαφωνία της με τις προτάσεις της ΡΑΕ, τονίζοντας πως το ηλεκτρικό ρέυμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

R. Wolff: Ανάκαμψη, ποια ανάκαμψη;



Πηγή: guardian
του Richard Wolff
The so-called economic "recovery" since mid-2009 was chiefly hype, a veneer of good news to disguise and minimise the awful underlying economic realities. The few (large corporations and the rich) who bear much of the responsibility for the crisis made sure that the government they finance used massive amounts of public money to support a recovery for them. The mass of the population was excluded from the government-financed recovery for the few. We now have the summary official statistics to expose this grotesque injustice.
In economics, as in other fields, pictures and graphs are sometimes worth more than a thousand words. So it is with a summary graph prepared recently by a group of economists at Northeastern University in Boston. Their short report (pdf) exposes the basic lie in claims by politicians, media spokespersons, business leaders and others that theUS economy has been in an economic "recovery" since early 2009.

FTD: Η Deutsche Bank θησαυρίζει από την κρίση της Ελλάδας



ΠΗΓΗ: tvxs 
Καυστικό ρεπορτάζ στους Financial Times Deutschland στηλιτεύει τα κέρδη του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα από την συμμετοχή στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.
Η Deutsche Bank, σε συνεργασία με τις τράπεζες HSBC και BNP Paribas, ανέλαβε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, όπως ανακοίνωσε χθες το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Για τις υπηρεσίες αυτές οι τράπεζες θα λάβουν πλούσια αμοιβή, καθώς ο όγκος των ελληνικών ομολόγων που θα πρέπει να ανταλλαγούν μέχρι το 2020 ανέρχεται σε 135 δις ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2002, γράφει ο συντάκτης του άρθρου Κarsten Röbisch, όταν η Goldman Sachs ανέλαβε να αποκρύψει το ελληνικό χρέος με αντίτιμο αμοιβή ύψους 300 εκ. δολάρια. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Josef Ackermann, ο οποίος ηγείται επίσης του διεθνούς τραπεζικού συνδέσμου IIF διαπραγματεύτηκε τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Η αποστολή είναι δύσκολη ούτως ή άλλως, οπότε την αφήνει κανείς σε επαγγελματίες, όπως η Deutsche Bank, η οποία κατέχει ηγετική θέση στη διαπραγμάτευση ομολόγων.

Χρέος και ανακατανομή πλούτου



Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Ν. Κοτζιά

Πίσω από το καράβι με το οποίο ταξιδεύουμε όλοι μαζί και λέγεται ελληνικό δημόσιο χρέος, κρύβονται δύο θεμελιακά ζητήματα διαφοροποίησης.
Το πρώτο αφορά στο ποιος πραγματικά ευθύνεται για αυτό το χρέος, και το δεύτερο στο ποιος πραγματικά το πληρώνει. Αν και κατά πόσο συμμετέχουν όλοι στην αποπληρωμή του. Εάν εξετάσει κανείς με προσοχή τα πραγματικά γεγονότα και αναζητήσει το ποιος εκμεταλλεύεται ποιον σε συνθήκες χρέους, τότε πιθανόν η αλήθεια να τον τρομάξει. Θα τη συνοψίσω σε μία φράση: εκείνοι που ευθύνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για την κρίση, είναι εκείνοι που κερδίζουν τα μέγιστα απ' αυτήν.
Επί παραδείγματι, στους πολιτικούς καταγράφω το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να εμφανίζονται στις οθόνες και τον διεθνή τύπο εκείνα τα άτομα που είχαν την πρώτη ευθύνη για την οικονομική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνω υπουργούς Οικονομικών, αλλά και τους προέδρους μεγάλων τραπεζών, του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, όλων εκείνων που ήταν κατά το νόμο οι «ειδικοί αναλυτές και χειριστές» της οικονομίας και είχαν για δεκαετίες την πρώτη ευθύνη για την πορεία της. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους τους μεγαλοεπιχειρηματίες που διαπλεκόμενοι σφράγισαν την πολιτική σκηνή των τελευταίων ετών και επέβαλαν τα συμφέροντά τους ως εθνική οικονομική πολιτική. Κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα. Δεν μπορεί, με άλλα λόγια, όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν την πρώτη ευθύνη για την κατάντια των οικονομικών της χώρας να προβάλλονται σήμερα ως οι νέοι προφήτες και σωτήρες της. Χωρίς, μάλιστα, να εξηγούν αυτοκριτικά τα όσα έπραξαν τα τελευταία χρόνια.

Το φονικό ίαμα του Μπρέιβικ


Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα ανατέμνει και συγκροτεί μια ιδανική κοινωνία αμιλλωμένων, δημιουργικών ανθρώπων. Ολοι κοιτάζουν ψηλά, σαν πρόσκοποι επί χούντας. Η κρίση -ως ασθένεια- διαταράσσει την παραγωγική και χρηματιστική υψηλοφροσύνη τους.
 Τότε πρέπει να επιδιορθωθεί με μια ιατρική οικονομία, να ιαθεί με μια παρατεταμένη δανειακή αιμοκάθαρση, ένα εγχειρητικό σοκ, μια ανακυττάρωση που θα 'λεγε κι ο Αντρέας Παπανδρέου.
Στην περίπτωση της χώρας μας έχει γίνει κατάχρηση των ιατρικών παραβολών. Από δημοσιογράφους και οικονομικούς αναλυτές, από πολιτικούς και επιχειρηματίες γίνεται λόγος για το μεγάλο ασθενή της Ευρώπης που θα επιμολύνει, θα μεταδώσει σε μια άνομη βραδιά την αρρώστια. Στα καθαρά σωθικά της λαμπρής βορειοευρωπαϊκής οικονομίας, ο Ελληνας αφήνει το σπερματικό ιό της ανοργανωσιάς, της μη κανονικότητας, τον βρόμικο ιό της απόλαυσης και του αυτοσχεδιασμού. Διασωληνώσεις, αιμοκαθάρσεις και εγχειρήσεις αναλαμβάνουν το έργο μιας κυτταρικής και ηθικής ανάταξης. Σ' αυτήν τη θρησκόληπτη ανάγνωση θεμελιώνει το πολιτικό της διάβημα η σημερινή κυβερνητική εξουσία.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Στη διαρκή πρέσα των Μνημονίων ο ελληνικός λαός για να διασωθεί η ευρωζώνη


«Απαλλάχτηκε η Ελλάδα από το βραχνά της χρεοκοπίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μόλις επέστρεψε από τη σύνοδο κορυφής. Ο βραχνάς της πλήρους χρεοκοπίας της χώρας μπορεί να πέρασε προς το παρόν, θα παραμείνει, όμως, για πολλά χρόνια ο βραχνάς του χρέους, καθώς και των συνεπειών της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου Ι, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, του εφαρμοστικού του νόμου και των Μνημονίων που θα ακολουθήσουν, χωρίς να αποκλείεται, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η επάνοδος του βραχνά της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, διασφαλίστηκε η δανειοδότηση της χώρας μας από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ, καθώς και μια μικρή μείωση του δημόσιου χρέους χάρη στη συμμετοχή των ιδιωτών, την επιμήκυνση της εξόφλησής του και τη μείωση του επιτοκίου. Διασφαλίστηκε, επίσης, η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εγγύηση του Μηχανισμού Στήριξης.

Γερμανοί, οι... λουφαδόροι της ΕΕ!



Πηγή: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Σοκ για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και για όλους τους Γερμανούς θα αποτελέσει σίγουρα η έκθεση της επίσημης υπηρεσίας της ΕΕ που αποκαλείται Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), την οποία παρουσίασε χθες με θεαματικό τρόπο, στην πρώτη σελίδα του οικονομικού της τμήματος, η δεξιά γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ".
"Πρωταθλήτρια του ελεύθερου χρόνου η Γερμανία" ήταν ο τίτλος. "Μελέτη της ΕΕ: πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερη άδεια" τόνιζε ο υπότιτλος. Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2010 ήταν καταλυτικά. Με βάση τα πραγματικά επεξεργασμένα στοιχεία για πέρυσι, οι Γερμανοί και οι Δανοί είχαν κατά μέσο όρο 30 μέρες άδεια, σαφώς περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ που πέρυσι ήταν 25,4 ημέρες και πολύ περισσότερες από τους Ελληνες που είχαν μόνο 23 μέρες!

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Wild West




Του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Πηγή: Red Notebook

Το σκάνδαλο της News International που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες αναδεικνύει πολλές πλευρές της σύγχρονης διακυβέρνησης στις φιλελεύθερες οικονομίες. Δεν είναι μόνο η παρακολούθηση των τηλεφώνων των ανθρώπων του σταρ σύστεμ για υλικό σκανδαλολογικού τύπου για τα έντυπα του Ρούπερτ Μέρντοχ. Είναι η δύναμη που παραθέτει η συσσώρευση τόσων πληροφοριών, κάτι που πάντα αναγνώριζαν και εκτιμούσαν οι Δον Κορλεόνε και οι Χέρμπερτ Χούβερ (FBI) αυτού του κόσμου. Πληροφορίες που αφορούν πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, και πολλούς άλλους στη δημόσια σφαίρα, που τους καθιστούν ευάλωτους στον ωμό εκβιασμό αν πατήσουν τον κάλο των ισχυρών.

ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Μετά την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης εξαπολύθηκε από την ελληνικήκυβέρνηση και τους ευρωγραφειοκράτες μια πολύ καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή καταιγίδα, οποία είχε και έχει ως στόχο να ασκήσει πλύση εγκεφάλου στους ευρωπαϊκούς λαούς και ειδικότερα στον ελληνικό λαό.
Στόχος αυτής της επικοινωνιακής καταιγίδας είναι να πείσει ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής λύνεται, περίπου, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ανακουφίζεται αισθητά ο ελληνικός λαός, ενώ ξεπερνάται και η κρίση της ευρωζώνης!
Τίποτα πιο ψευδές και παραπλανητικό από αυτήν την κακόγουστη προπαγάνδα, όπως θα επιχειρήσουμε να καταδείξουμε με συλλογισμούς και στοιχεία. Στοιχεία τα οποία θα εμπλουτίζουμε με όσα νεότερα έρχονται στο φως, αφού πολλά ακόμα σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου ή βρίσκονται στο σκοτάδιή είναι πολύ ασαφή και δυσερμήνευτα.

Πόσο πάει το μαλλί;



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/07/2011
Αν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από την ακατάσχετη κενολογία των επισήμων όσον αφορά τη σωτηρία της Ελλάδας, αυτό είναι πως μάλλον τα κουκιά δεν βγαίνουν. Διότι, τότε, γιατί να μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη, να βάλουμε πάτο στο βαρέλι, να πάρουμε μια ανάσα να βγάλουμε τον βραχνά και άλλα τυχάρπαστα; Ευτυχώς που δεν έπιασαν πάλι τα ιατρικά και δεν μας είπαν να καταπιούμε το χάπι ή να μπούμε στον γύψο.

Μάικ Χάντσον: Η χρηματοπίστωση είναι η νέα μορφή πολέμου



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
O Μάικ Χάντσον, διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Κάνσας, παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Guns and Butter» της Bonnie Faulkner. Παρακάτω δημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα της μακροσκελούς συνέντευξης, τα οποία αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο πτυχές της παγκόσμια οικονομικής κρίσης και των ισορροπιών που διαμορφώνονται.
Μάικ, διάβασα στις εφημερίδες ότι η μεγάλη ύφεση έχει τελειώσει από καιρό, αλλά η ανεργία παραμένει πεισματικά υψηλή, με μόνο 18.000 καινούργιες δουλειές να έχουν δημιουργηθεί τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι ο όρος που επινοήθηκε εδώ και κάποιο καιρό, είναι «ανάπτυξη δίχως απασχόληση». Τι σημαίνει αυτό;
Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης, κυρίως λόγω αποπληθωρισμού με αιτία το χρέος. Επειδή το χρηματιστήριο γέμισε με πληθωριστικό χρήμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα (Fed), δεν σημαίνει ότι και η ίδια οικονομία αναπτύσσεται. Αντίθετα, συρρικνώνεται, εξαιτίας του ότι, αφενός, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να ξεπληρώνουν τα χρέη τους, αντί να ξοδεύουν τα εισοδήματά τους σε αγαθά και υπηρεσίες, και, αφετέρου, εξαιτίας της μετακύλισης των φόρων από το χρηματοπιστωτικό τομέα, τις ασφάλειες και την αγορά ακινήτων στους εργαζόμενους και τη βιομηχανία.

Eurozone's woes continue as nothing has been done about contagion



ΠΗΓΗ: Guardian



Meanwhile, last Thursday's solution to the eurozone's woes looks weaker by the day. In the fight against contagion, nothing has been achieved. The yield on 10-year Spanish bonds popped back above 6% and Italian 10-year yields stand at 5.66%. Such rates, if sustained for long periods, are simply unaffordable. Unsurprisingly, bank shares across Europe were also whacked yesterday.
The problem is twofold. First, the politicians didn't get to grips with the size of Greece's debt problems. After a round of modest haircuts for private-sector creditors and a reduction in the rate on the interest rate charged on the bail-out loans, the country's debt-to-GDP ratio should no longer hit 170% soon. But the revised figure – maybe 130% – still looks too high to allow Greece to recover. Its economy is still too uncompetitive and you have to be an extreme optimist to believe tax receipts will arrive when they are due.

ΚΡΙΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ





ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ
Το παρόν κείμενο αποτελεί συνέντευξη του Γιάννη Τόλιου, στην εφημερίδα «Χαραυγή» της Κύπρου. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο: «Κρίση, «απεχθές» χρέος και αθέτηση πληρωμών. Το ελληνικό... δίλημμα!», από το «Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου» (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) η οποία, ωστόσο, λόγω των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν την ίδια μέρα στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο. Ητελική επεξεργασία του κειμένου έγινε μετά την πρόσφατη έκτατη Σύνοδο της Ευρωζώνης.
- Κύριε Τόλιο, πως βιώνει σήμερα την κρίση ο ελληνικός λαός;
Ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες στιγμές. Τα τελευταία χρόνια εξ' αιτίας των ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων του «Μνημονίου», το βιοτικό επίπεδο έχει υποστεί καθίζηση.Η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στη νεολαία όπου το 1/3 είναι άνεργοι. Το λαϊκό εισόδημα ιδιαίτερα των μισθωτών και συνταξιούχων τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί γύρω στο 15-20%.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η δημοσιονομική ένωση δεν φτιάχνεται από την πίσω πόρτα



ΠΗΓΗ: The Press Project
Συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα

Λίγες ώρες μετά την λήξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινής ανακοίνωσης για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος του ελληνικού χρέους ζητήσαμε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου SOAS του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα, να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις αποφάσεις. Το παρόν κείμενο αποτελεί απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου στο TPP.

Η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πανηγυρίζουν για τις αποφάσεις της συνόδου. Εσείς τι είδατε να συμβαίνει χθες στις Βρυξέλες;

Αυτό που αποφασίστηκε χθες μπορούμε συνοπτικά να το ονομάσουμε αθέτηση πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειστή. Εμείς είχαμε από καιρό πει ότι η Ελλάδα οδεύει αναπόφευκτα προς αθέτηση πληρωμών. Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει: Ο ένας είναι με πρωτοβουλία του δανειστή. Ο άλλος είναι με πρωτοβουλία του δανειζόμενου. Είχαμε μάλιστα πει -και θα επανέλθω- ότι ουσιαστική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με πρωτοβουλία του δανειζόμενου, αλλά είχαμε επίσης πει  ότι πιθανώς να δούμε αθέτηση πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειστή. Αυτό λοιπόν το είδαμε χθες.