Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η επιλογή της Ελλάδας: Με τη δημοκρατία ή με τις αγορές;



Πηγή: Καθημερινή 3/11/2011
Του Robert Reich*

Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο; Τη δημοκρατία ή τις αγορές; Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε υπέρ της δημοκρατίας, προκηρύσσοντας δημοψήφισμα με ερώτημα τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που απαιτούν από τη χώρα του η Ευρώπη και το ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που της παρέχουν (ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, τις δρακόντειες περικοπές που απαιτούν η Ευρώπη και το ΔΝΤ για να σώσουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν δανείσει πολλά λεφτά στην Ελλάδα και θα τα χάσουν αν η τελευταία κηρύξει στάση πληρωμών - για να μην αναφέρω και το πλήγμα που θα δεχτούν οι τράπεζες της Wall Street, λόγω της διασύνδεσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος).
Εάν οι Ελληνες ψηφοφόροι αποδεχθούν τους όρους της δανειοδότησης, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, οι δημόσιες υπηρεσίες θα δεχθούν παραπάνω περικοπές στη χρηματοδότησή τους, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί πιο πολύ και το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων Ελλήνων θα υποστεί νέο πλήγμα. Χωρίς τα μέτρα λιτότητας, οι Ελληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερο κόστος δανειοδότησης στο μέλλον, αφού η χώρα θα κηρύξει τώρα χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο θα μειώσει επίσης το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων Ελλήνων, αλλά αυτό δεν είναι αναγκαίο να συμβεί. Χωρίς τα μέτρα λιτότητας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι Ελληνες θα βρουν δουλειά.

The Revolt of the Debtors


by Daniel Gros
BRUSSELS – Greek Prime Minister George Papandreou’s call to hold a referendum on the rescue package agreed at the eurozone summit in late October has profound implications for European governance. It may also determine the future of the euro.
Less than one week before Papandreou dropped his bombshell, eurozone leaders had spoken unequivocally: “The introduction of the European Semester has fundamentally changed the way our fiscal and economic policies are coordinated at European level, with co-ordination at EU level now taking place before national decisions are taken.” Simply put, pan-eurozone financial governance had supposedly won the day.

Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της "ελληνικής κρίσης"




ΠΗΓΗ: xrimanews
του Π. Παναγιώτου

Παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα επικρατεί ακόμη πολιτικό χάος η κατεύθυνση προς την οποία 
θα κινηθούν τα πράγματα όσον αφορά στο οικονομικό μέλλον της χώρας φαίνεται πως έχει καθοριστεί: 
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα στηρίξουν την υπογραφή της νέας συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου 'ως έχει', 
ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ, καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα τελειώνουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ωστόσο, το οποίο προβλήθηκε στις 27 Οκτωβρίου αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%, η Ελλάδα συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου που διέπει τα ομόλογα αυτά από το ελληνικό στο αγγλικό.

How might Greece leave the euro?



πηγή:BBC
By Kabir Chibber
Greece's latest woes have raised something that was previously unthinkable - the possibility of the Greek people rejecting the euro.
Prime Minister George Papandreou has said that rejection of the bailout would mean an exit from the euro. And the exasperated French leader, Nicolas Sarkozy, told Greeks: "Abide by the eurozone rules or leave."
So, for the first time, the subject of a country leaving the eurozone has been raised at the highest levels of the 27-member European Union.
With Greece unable to devalue its currency, the country is hobbled with crippling debt payments it can't afford.
Many economists (and Greek people taking to violent protests) think leaving the euro is the best way to get out of this mess.
So how would leaving the euro work?

Eurozone leaders admit exit from euro is possible



ΠΗΓΗ: BBC
by Robert Peston
Markets are behaving in a way that I find even more baffling than usual.
Naturally I can understand why investors may be taking comfort from the noises out of Greece that a referendum on the bailout deal may be cancelled.
But that doesn't imply that the grip on power of the current Greek government, or of a coalition that may replace it, would be anything other than tenuous.
So whether through plebiscite or general election, the Greek people may yet turn their back on the package their government has agreed of rescue loans and budget squeeze.
But perhaps more importantly, eurozone leaders have for the first time (in my memory) publicly conceded that it is possible to leave the eurozone.
The point about joining the euro is that it is supposed to be forever. And as the new president of the European Central Bank Mario Draghi pointed out today, there is no legal mechanism for withdrawal from the euro.

Όχι στο «κούρεμα» του 50% και την νέα κατοχή. Παύση πληρωμών του χρέους – Λογιστικός έλεγχος

Αθήνα, 29 Οκτώβρη 2011
Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου

Αρνητική εξέλιξη που σφίγγει ακόμη πιο σφιχτά την θηλιά του δημόσιου χρέους στον λαιμό του ελληνικού λαού σηματοδοτεί η απόφαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης που συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Οκτωβρίου 2011. Η απόφαση για το κούρεμα του δημόσιου χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50% δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους, ενώ θα σηματοδοτήσει νέα βάρη, επειδή:
1. Θα συνοδευτεί από νέα δάνεια, ύψους 130 δισ. ευρώ, που με αποτέλεσμα η μείωση του χρέους να είναι μικρότερη απ’ όσο υπόσχονται.
2. Η μείωση που θα επέλθει είναι μικρή και άνισα κατανεμημένη λόγω του ότι από το κούρεμα εξαιρούνται τα δάνεια της Τρόικας, ύψους 65 δισ. ευρώ και τα ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 55 δισ. ευρώ. 
3. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα επωμιστούν ένα τεράστιο βάρος ύψους 11,5 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα η αναδιάρθρωση του χρέους να σημάνει τελικά την μείωση των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών.

Ψηφοφορια ECONOMIST: Θα έπρεπε η Ελλαδα να εγκαταλείψει το ευρώ;


The Economist Asks

Should Greece leave the euro zone and return to the drachma?

In the wake of the political chaos in Greece, pundits have started to ponder what seemed long unthinkable: whether Greece should ditche the euro and return to the drachma, the country's currency until it switched over to the euro in early 2002. Most observers still think this would be mad: Greece's banking system would collapse, inflation would explode and contagion could even kill the entire euro edifice. But the number of those endorsing such a radical move seems to be growing, at least in Greece. The benefits of re-gaining control of its currency, such as increased competitiveness, they argue, would outweigh the costs of leaving the euro zone and defaulting on its debt. What do you think?
You voted: YesCurrent total votes: 2839
63% voted for Yes and 37% voted for No
Voting opened on Nov 3rd 2011

Οι Έλληνες θυσιάστηκαν για να κερδίσουν χρόνο οι ισχυροί της ΟΝΕ!


ΠΗΓΗ: anti-news
Η εντυπωσιακή απόφαση της Ελλάδας να κηρύξει δημοψήφισμα, «δολοφόνησε» στην ουσία την ευρωπαϊκή  συμφωνία της περασμένης εβδομάδας.
Οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν τρεις μήνες για να μάθουν το αποτέλεσμα, και η Κίνα σίγουρα δεν θα δανείσει χρήματα στον EFSF, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα καταρρέει. Τα χρηματιστήρια πέφτουν και τα σπρεντς ανεβαίνουν. Αν δεν επέμβει η ΕΚΤ για να στηρίξει την Ιταλία, η χώρα θα συντριβεί.
Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η Ιταλία κινδυνεύει πραγματικά. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη χώρα δεν είναι από μόνη της χρεοκοπημένη, αλλά βρίσκεται σε αυτή τη δυσάρεστη θέση επειδή δεν έχει από πού να δανειστεί, δεν διαθέτει δηλαδή δική της κεντρική τράπεζα και δικό της νόμισμα. Η όλη δομή του ευρώ, κατάφερε να οδηγήσει μια αναπτυγμένη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας!

Φάρσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Πηγή: tvxs
Ιδιωτική εταιρεία ναύλωσης ελικοπτέρων ζητά επίμονα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την άμεση παραχώρηση άδειας προσγείωσης για το ελικοδρόμιο της Βουλής, κατ' εντολή του Μεγάρου Μαξίμου. Έχει όμως καύσιμα μόνο για λίγες ώρες με τον κίνδυνο η παραμικρή καθυστέρηση να μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και για τους βουλευτές. Η αποστομωτική απάντηση του Υπουργείου... στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Στις 19 Δεκεμβρίου τελειώνουν τα διαθέσιμα


πηγή: euro2day
της Ε. Λάσκαρη

Στις 19 Δεκεμβρίου τελειώνουν τα ψέματα για την ελληνική οικονομία, καθώς αρχίζουν οι λήξεις ομολόγων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν αν στο μεταξύ δεν έχει έρθει η έκτη δόση. 

Το χρονοδιάγραμμα λήξεων ομολόγων και πληρωμής τόκων από πλευράς ελληνικού δημοσίου δείχνει ότι στις 19 Δεκεμβρίου το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει για λήξεις ομολόγων 1,2 δισ. ευρώ, στις 22 Δεκεμβρίου 979,9 εκατ. ευρώ και στις 30 Δεκεμβρίου 714,7 εκατ. ευρώ. 

Αν νωρίτερα δεν έχουν εισρεύσει τα χρήματα της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ ή έστω το μερίδιο της Ε.Ε ύψους 5,8 δισ. ευρώ (2,2 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ), πολύ απλά το ελληνικό Δημόσιο σηκώνει τα χέρια ψηλά και η Ελλάδα χρεοκοπεί. Αν το πολιτικό σύστημα καταφέρει στο ενδιάμεσο να αποδεσμεύσει την έκτη δόση, τότε παίρνει βαθιά ανάσα τριών μηνών καθώς η επόμενη λήξη ομολόγων είναι στις 20 Μαρτίου οπότε πρέπει να καλυφθούν 14,5 δισ. ευρώ. 

Θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση; - Ο Σαμαράς ζητά παραίτηση Παπανδρέου και εκλογές σε 6 εβδομάδες, ενώ ο Παπανδρέου ενώ δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να επανεκλεγεί.... ζητά ψήφο εμπιστοσύνης


Πηγή: bankingnews.gr

(upd8)Καταιγιστικές εξελίξεις και συνεχείς ανατροπές στο σήριαλ συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση. Η σύγχυση που έχει προκληθεί, συνεχίζει να υφίσταται...μετά την αλλαγή στάσης  του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εξοργισμένος ανέφερε ότι εξαπατήθηκε από τον κ. Γ Παπανδρέου και με έναν Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος συμφώνησε διαφωνώντας σε μεταβατική κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς πρότεινε μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένη αντζέντα ενώ ο Παπανδρέου προσπάθησε με ελιγμούς να αποφύγει την συμφωνία εξοργίζοντας τον Σαμαρά. 

Ανοίξτε τις πόρτες να φύγουνε οι κότες



Πηγή: Το Ποντίκι

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Δεν μπορώ να φανταστώ σε ποια χώρα ο Γ. Παπανδρέου θα συνέχιζε να είναι πρωθυπουργός ύστερα από τις προσβλητικές – σε βαθμό ατίμωσης – δηλώσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί τα ξημερώματα της Πέμπτης στις Κάννες. Ίσως μόνο σε αυτήν τη χώρα που λέγεται Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ανεπίσημης πτώχευσης και φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα και τη ρετσινιά της πλήρους παράδοσής της από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της.
Ίσως πάλι η φαντασία μου να είναι φτωχή και να μην μπορεί να συλλάβει πώς αυτός ο άνθρωπος μπορεί ακόμη και σήμερα να μιλάει στο ελληνικό κοινοβούλιο ισχυριζόμενος ότι «σώζει» την Ελλάδα και ότι κατάφερε όσα δεν πέτυχε ποτέ κανείς γι’ αυτήν εδώ και δεκαετίες. Όταν το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα των επιλογών του είναι να την έχει οδηγήσει όχι μόνο στην πτώχευση, αλλά και στην πλήρη αφαίρεση ακόμη και του πιο στοιχειώδους όπλου άμυνάς της έναντι κερδοσκόπων και τοκογλύφων.

Μέγιστη αφροσύνη


Πηγή: protagon.gr

του Γ. Βαρουφάκη

Ποτέ δεν πρέπει να λέμε όχι από αντίδραση. Όχι λέμε μόνο (ιδίως στους ισχυρούς) όταν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ένα ναι θα φέρει μεγαλύτερα δεινά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ελλάδα έπρεπε να πει όχι στην 'Συμφωνία' της Οκτωβριανής Συνόδου. Επειδή ήταν μια συμφωνία δήθεν που, αν και γιορτάστηκε εντός και εκτός ως 'λύση', στην πραγματικότητα σπρώχνει το ευρώ και την Ελλάδα πιο βαθειά στο τέλμα.

Το όχι εκείνο, όπως έγραφα την ώρα που έκλεινε εκείνη η 'Συμφωνία', έπρεπε να ειπωθεί από το στόμα του πρωθυπουργού της χώρας. Στις Βρυξέλλες. Εντός της Συνόδου. Έτσι ώστε να μην υπάρξει κοινό ανακοινωθέν και οι συζητήσεις να συνεχίζονται έως ότου προκύψει μια πραγματική λύση της Κρίσης του ευρω-συστήματος. Σε ένα μήνα, σε δύο, σε όσο καιρό χρειαζόταν. Αντ' αυτού του όχι, ο πρωθυπουργός άλλη μια φορά υπερθεμάτισε για ένα πακέτο τριών ανόητων μέτρων που ζημιώνουν Ελλάδα και Ευρώπη (βλ. πιο κάτω το παράρτημα με την σχετική ανάλυση).