Πηγή: bankingnews.gr
(upd8)Καταιγιστικές εξελίξεις και συνεχείς ανατροπές στο σήριαλ συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση. Η σύγχυση που έχει προκληθεί, συνεχίζει να υφίσταται...μετά την αλλαγή στάσης του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εξοργισμένος ανέφερε ότι εξαπατήθηκε από τον κ. Γ Παπανδρέου και με έναν Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος συμφώνησε διαφωνώντας σε μεταβατική κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς πρότεινε μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένη αντζέντα ενώ ο Παπανδρέου προσπάθησε με ελιγμούς να αποφύγει την συμφωνία εξοργίζοντας τον Σαμαρά.
Τελευταίες πληροφορίες επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για μεταβατική κυβέρνηση, μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα δύο μεγάλα κόμματα φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης. Το θρίλερ ωστόσο συνεχίζεται και όλα θα κριθούν στην κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης σήμερα Παρασκευή....
Νωρίτερα, ο Α. Σαμαράς ο πρόεδρος της ΝΔ φανερά εξοργισμένος δήλωσε στη Βουλή ότι παραπλανήθηκε από την κυβέρνηση, ζήτησε την άμεση παραίτηση του κ. Παπανδρέου και διενέργεια εκλογών σε 6 εβδομάδες. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να επανεξετάσει τη θέση του και να λάβει μέρος στις συζητήσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. "Δεν είμαι γαντζωμένος με την καρέκλα μου, δεν με ενδιαφέρει να επανεκλεγώ. Με ενδιαφέρει να σώσουμε την πατρίδα, ας κάτσουμε να συζητήσουμε κ. Σαμαρά", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ο Παπανδρέου με εκβίασε" τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί τυχοδιωκτικά.
"Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε. Λέει ψέματα, εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του", δήλωσε ο κ. Σαμαράς ασκώντας δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κατάσταση - φάρσα, αναφέροντας ότι εκείνος από την πλευρά του την υπέρβασή του την έκανε, ας την κάνουν τώρα και οι άλλοι. Αν κάποιοι επιμένουν στο πεθαμένο χθες, ας τους αφήσουμε να το κάνουν, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. "Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Ο Παπανδρέου δεν έχει αξιοπιστία. Ζητώ προσωρινή κυβέρνηση με αποκλειστική εξουσιοδότηση να πάει η χώρα σε εκλογές. Δεν δέχθηκα και δεν ζήτησα συγκυβέρνηση ή συμμετοχή στελεχών της ΝΔ", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε "Δέχομαι τη δέσμευση της Ελλάδας στην εκπλήρωση των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής. Ζητώ από τον Παπανδρέου να παραιτηθεί και να διευκολύνει τις εξελίξεις. Να δώσει ο λαός τη δύναμη σε νέο Πρωθυπουργό".
Να σημειωθεί ότι ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η ΝΔ αποχωρεί από τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο θα παραστεί στην αυριανή ψηφοφορία, καθώς αυτή διενεργείται επί των παρόντων βουλευτών και θα ψηφίσει "όχι", όπως διευκρίνισε στη συνέχεια εκπρόσωπος του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε με συγκεκριμένη πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση θέτοντας όρους συγκεκριμένο αντικείμενο και χρονοδιάγραμμα ενώ στον αντίποδα ο Γ Παπανδρέου ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μάλλον επιχείρησε με παρελκυστική πολιτική να διασωθεί πολιτικά χωρίς να εγγυάται ότι θα αποδεχθεί τους όρους της ΝΔ.
Σε νέα παρέμβασή του, αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Eυ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το συναινετικό κλίμα του κ. Σαμαρά κράτησε πολύ λίγο, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εταίροι της χώρας ζητούν ενυπόγραφη δέσμευση του κ. Σαμαρά για συναίνεση. Η διενέργεια εκλογών θέτει εν εμφιβόλω την εκταμίευση της δόσης και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Η χώρα δεν νοείται να παραμείνει ακυβέρνητη, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει και να παραμείνει στο ευρώ.
Στο μεταξύ, άρον άρον ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ βουλευτών.
Σε μια ιστορική στιγμή για τον τόπο ο Γ Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδος στην κρισιμότερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι ναι μεν είναι υπέρ της συνεργασίας με την ΝΔ αλλά ποντάρει μέσα από μια τέτοια διαδικασία στην παραμονή του στην πρωθυπουργία και στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Σε μια ομιλία 45 λεπτών υπήρξε μια αναφορά μόλις 1,5 λεπτού για την πρόταση Σαμαρά του προέδρου της ΝΔ, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με προκαθορισμένο ρόλο και χρονοδιάγραμμα. Η κοινοβουλευτική ομάδα βρίσκεται σε αναστάτωση. Η Άννα Διαμαντοπούλου έλαβε το λόγο ακριβώς μετά την ομιλία Παπανδρέου και έθεσε θέμα μεταβατικής κυβέρνησης ενώ η Βάσω Παπανδρέου τόνισε με πολύ σκληρή γλώσσα απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό "είσαι εκτός τόπου και χρόνου".
Υπάρχουν πληροφορίες ότι στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Παπανδρέου στηρίζεται μόλις από 110 βουλευτές σε σύνολο 152.
Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε έναν τιτάνιο αγώνα για να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και το κατάφερε, καθώς εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της χώρας."Αυτός ήταν ο πρώτος μας στόχος. Κάναμε όλοι το πατριωτικό μας καθήκον. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Αναλάβαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας", σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε να μην αμφισβητηθεί η θέση της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ υπερασπίστηκε στη συνέχεια τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία - ορόσημο που ανοίγει μια νέα, ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία. "Αυτή τη συμφωνία προσπάθησαν να την απαξιώσουν πολλοί αλλά μέρα με την μέρα αναδεικνύεται η καθοριστική της σημασία", υποστήριξε. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για πρώτη φορά θα μειωθεί το ελληνικό χρέος, καθώς ένα τεράστιο βάρος θα φύγει από τις πλάτες των Ελλήνων. "Θα έχουμε νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ", επανέλαβε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην απόφασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος και τις σφοδρές αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών, κατέστησε σαφές ότι "είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση της Ελλάδας να υπάρξει δημοψήφισμα. Μπορεί να έχουμε μια οικονομική κηδεμονία αλλά η δημοκρατία είναι θέμα του ελληνικού λαού. Δεν μου έκανε καμία έκπληξη τι είπαν οι Μερκελ και Σαρκοζί. Το λέμε καιρό ότι αυτό που διακυβεύεται στη χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Χθες ήρθε απλά η επιβεβαίωση όσων λέγαμε" και πρόσθεσε "Ο μόνος τρόπος για να μείνουμε στο ευρώ είναι η πιστή εφαρμογή των αποφάσεων μας. Απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου θα σημάνει έξοδο από το ευρώ". Το θέμα του ευρώ είναι επί τάπητος, πρόσθεσε στη συνέχεια, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα το έθετε ποτέ ως ερώτημα του δημοψηφίσματος. "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας και των κομμάτων στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας". Στο δίλημμα συναίνεση ή δημοψήφισμα, απαντάμε συναίνεση υποστήριξε.
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι και νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο, ότι δηλαδή χαιρετίζει τη σημερινή στάση της ΝΔ να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.
"Να ξανακαλέσουμε τη ΝΔ να έρθει ως συνδιαπραγματευτής στο νέο πρόγραμμα. Αυτή η συνεργασία είναι πολιτικό διακύβευμα", τόνισε, ενώ επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι το ενδεχόμενο εκλογών θα ήταν καταστροφικό.
"Πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα οι διαδικασίες για συναίνεση, για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης", δήλωσε η Α. Διαμαντοπούλου με παρέμβαση της αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας Παπανδρέου.
"Λυπάμαι για την παράταξη, λυπάμαι για τη χώρα", δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου και απευθυνόμενη στο Γ Παπανδρέου τον πρωθυπουργό της χώρας του είπε είσαι εκτός τόπου και χρόνου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.