Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Στις 19 Δεκεμβρίου τελειώνουν τα διαθέσιμα


πηγή: euro2day
της Ε. Λάσκαρη

Στις 19 Δεκεμβρίου τελειώνουν τα ψέματα για την ελληνική οικονομία, καθώς αρχίζουν οι λήξεις ομολόγων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν αν στο μεταξύ δεν έχει έρθει η έκτη δόση. 

Το χρονοδιάγραμμα λήξεων ομολόγων και πληρωμής τόκων από πλευράς ελληνικού δημοσίου δείχνει ότι στις 19 Δεκεμβρίου το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει για λήξεις ομολόγων 1,2 δισ. ευρώ, στις 22 Δεκεμβρίου 979,9 εκατ. ευρώ και στις 30 Δεκεμβρίου 714,7 εκατ. ευρώ. 

Αν νωρίτερα δεν έχουν εισρεύσει τα χρήματα της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ ή έστω το μερίδιο της Ε.Ε ύψους 5,8 δισ. ευρώ (2,2 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ), πολύ απλά το ελληνικό Δημόσιο σηκώνει τα χέρια ψηλά και η Ελλάδα χρεοκοπεί. Αν το πολιτικό σύστημα καταφέρει στο ενδιάμεσο να αποδεσμεύσει την έκτη δόση, τότε παίρνει βαθιά ανάσα τριών μηνών καθώς η επόμενη λήξη ομολόγων είναι στις 20 Μαρτίου οπότε πρέπει να καλυφθούν 14,5 δισ. ευρώ. 



Στο ευκταίο σενάριο όπου όλα πάνε κατ΄ευχήν, ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο και ενεργοποιηθεί το PSI υπό τις κατάλληλες πολιτικές προϋποθέσεις για τους θεσμικούς μας εταίρους, τότε η χώρα μπορεί να προσβλέπει σε εισροή κεφαλαίων ύψους 88 δις ευρώ στο τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου.
Όπως προκύπτει από τη χθεσινή ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή, πέραν των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης, σε κατάσταση «αναμονής» βρίσκονται 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 30 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του PSI και θα δοθούν υπό μορφή μετρητών στις τράπεζες (μεγάλο μέρος τους θα κατευθυνθεί στις ελληνικές), ενώ 20 δισ. ευρώ θα είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου. 

Επί του παρόντος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετράει τα …κουκιά των διαθεσίμων του και όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «τη βγάζουμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου». 

Έχοντας μόλις 600 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, προσβλέπει σε δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων στις 9 και 16 Νοεμβρίου ύψους 4 δισ. ευρώ (προκειμένου να καλύψει αντίστοιχες λήξεις εντόκων γραμματίων στις 11 και τις 18 Δεκεμβρίου). 

Οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται πως θα καλυφθούν από τις εγχώριες τράπεζες καθώς στο μεταξύενεργοποιήθηκε το νέο πακέτο εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ, δίνοντάς τους ανάσες ρευστότητας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν αντληθεί από τις τράπεζες 2 δισ. ευρώ εγγυήσεων, για χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πακέτο εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ έχει ήδη ουσιαστικά «κουρευτεί» στα 14 δισ. ευρώ, καθώς η άνοδος των spread των ελληνικών ομολόγων καθηλώνει την αξία των τίτλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral για την άντληση ρευστότητας. 

Στο μέτωπο των μισθών και συντάξεων, όσο η δόση δεν έρχεται οι ανάγκες θα καλύπτονται από τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων έχοντας ως δικλείδα ασφαλείας 1 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες. Σε μηνιαία βάση για μισθούς και συντάξεις το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται περίπου 1,8 δισ. ευρώ. 

Το Νοέμβριο πάντως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά τόνωση των εσόδων που υπέστησαν καθίζηση τον Οκτώβριο, με φόντο και την απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση 6,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και εισπράχθηκαν 4,2 δισ. ευρώ. 
Συνολικά στο δεκάμηνο έχουν εισπραχθεί 39,2 δισ. ευρώ και για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός τους τελευταίους δύο μήνες θα πρέπει να εισπραχθούν 12,4 δισ. ευρώ. 

Ενδεικτικό της κατάστασης στο μέτωπο των εσόδων είναι ότι έναντι ετήσιου (πολλάκις αναθεωρημένου) στόχου αύξησης κατά 0,8%, τα καθαρά έσοδα στο δεκάμηνο εμφανίζουν μείωση 4,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.