Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μία μετοχή Εθνικής ή ένα... σουβλάκι;


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (26/10/2011)
του Γ. Δελαστίκ

Θέλετε να φάτε ένα σουβλάκι καλαμάκι ή μήπως με τα ίδια λεφτά προτιμάτε να αγοράσετε μία... μετοχή της Εθνικής Τράπεζας; Οχι, δεν σας κοροϊδεύουμε, όντως 1,60 ευρώ κόστιζε προχθές η μετοχή της Εθνικής! Αν μάλιστα προτίθεστε να φάτε γύρο με πίτα, με τα 2 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε πάνω από... 8 (!) μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας ή 6 μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δεν κάνουμε πλάκα.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που καλά κάνουν και δεν ασχολούνται καθόλου με το χρηματιστήριο, δεν διανοούνται καν σε τι εξευτελιστικά χαμηλό επίπεδο έχουν πέσει οι μετοχές των τραπεζών. Η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), που έχει ουσιαστικά στην κατοχή της αν θέλει τα μισά χωράφια της Ελλάδας ως υποθήκες μη εξυπηρετούμενων δανείων, άξιζε προχθές στο χρηματιστήριο ολόκληρη μόνο... 302 εκατομμύρια!!! Με 152 εκατομμύρια, δηλαδή, μπορούσε κανείς να αποκτήσει άνω του 50% των μετοχών της! Είναι απίστευτο.


Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας κι εσωτερική υποτίμηση: Ψέματα και αλήθειες




Π-
 Είναι αλήθεια ότι τα μεσογειακά γουρουνάκια έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας;
-          Είναι.
-          Είναι αλήθεια ότι για να την αυξήσουν πρέπει να κάνουν εσωτερική υποτίμηση;
-          Εφόσον θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, είναι.
-          Άρα αναγκαστικά πρέπει να μειώσουν τους μισθούς τους. Σωστά;
-          Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα.
-          …! Μα ο Μίχας λέει εδώ κι εδώ ότι αυτή είναι η μόνη ουσιαστική και δίκαιη λύση.
-          Κι ο Μίχας τι είναι; Έχει σπουδάσει ή έχει κάποια σχέση με οικονομικά;
-          Όχι.
-          Ε, τότε;
-          Δηλαδή τι άλλο μπορεί να γίνει;

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ...

ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Του PAUL KRUGMAN
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ!
Αν δεν ήταν τόσο τραγική, η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση θα ήταν αστεία, με μια αίσθηση μαύρου χιούμορ. Καθώς το ένα σχέδιο διάσωσης καταρρέει μετά το άλλο, οι Πολύ Σοβαροί Άνθρωποι της Ευρώπης - που είναι, αν αυτό είναι δυνατό, πιο πομπώδεις και αυτάρεσκοι από τους αμερικανούς ομολόγους τους- συνεχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και πιο γελοίοι.
Η Ελλάδα, από όπου ξεκίνησε η κρίση, αποτελεί πλέον μια ζοφερή δευτερεύουσα υπόθεση. Ο παρόν και ξεκάθαρος κίνδυνος προέρχεται αντιθέτως από ενός είδους τράπεζα που λειτουργεί στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Επενδυτές που φοβούνται μια πιθανή χρεοκοπία, απαιτούν υψηλά επιτόκια για το ιταλικό χρέος. Και αυτά τα υψηλά επιτόκια, αυξάνοντας το φορτίο του δανεισμού δανεισμού, καθιστούν πιθανότερη τη χρεοκοπία.


Ο πάτος



  • Καμιά ‘Ευρώπη’ δεν ενδιαφέρεται για κανέναν ‘Ελληνικό λαό’. Κανένας Σαρκοζί, καμιά Μέρκελ, δεν ενδιαφέρονται να διασώσουν κανέναν ‘Παπανδρέου’. Με τις Γαλλικές τράπεζες ήδη υποτιμημένες και την Ιταλία ένα βήμα προ του ‘μηχανισμού στήριξης’, η πλάστιγγα των πιθανοτήτων γέρνει στα σοβαρά προς την διάλυση της Ευρωζώνης και την επιστροφή πολλών κρατών-μελών (αν όχι όλων) στα εθνικά τους νομίσματα.
  • Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Θα κάνει οτιδήποτε για να επιζήσει, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των εργαζόμενων. Οι ντόπιοι πολιτικοί του ‘εκπρόσωποι’ (που ακόμη εκφράζουν την μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά και στις δημοσκοπήσεις) δεν θα διστάσουν σε καμία περίπτωση να δρομολογήσουν εκείνες τις πολιτικές διαδικασίες που θα του εξασφαλίσουν αυτή την ανίερη επιβίωση. 
     

Μας «κλέβουν» την περιουσία των ασφαλιστικών μας Ταμείων


Πηγή: Καθημερινή 25/10/2011
ZEZA ZHKOY

Τα ασφαλιστικά μας Ταμεία δεν θα αντέξουν στο μεγάλο «κούρεμα» καθώς είναι ήδη «άρρωστα». Επιπλέον, η αφαίμαξη της περιουσίας των Ταμείων είναι μια ανήθικη πολιτικά πράξη επειδή επενδύουν τα αποθεματικά των εισφορών μας. Αλλωστε, η επένδυση στα κρατικά ομόλογα θεωρείται μια ασφαλής επένδυση, σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά Ταμεία από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν μέτρα που θα βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας τους, παρέσχε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εωλες διαβεβαιώσεις...

«Συνταξιοδοτικό γεγονός»


Πηγή: Καθημερινή (25-10-2011)
Tης Χριστινας Κοψινη

Την ώρα που η ειδησεογραφική προσοχή είναι στραμμένη στο ενδεχόμενο «πιστωτικού γεγονότος», η αγωνία εκατομμυρίων πολιτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως (αν θεωρηθεί ότι και ξένα συνταξιοδοτικά Ταμεία έχουν τοποθετήσει κεφάλαια σε ελληνικά ομόλογα), αφορά το ενδεχόμενο «συνταξιοδοτικού γεγονότος». Δηλαδή στο ενδεχόμενο να θεωρηθεί δεδομένη η καταστροφή των αποθεματικών που προορίζονται για την κάλυψη μελλοντικών συνταξιοδοτικών αναγκών. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος ένα «κούρεμα», της τάξεως από 40% έως 60%, να οδηγήσει σε απομείωση της περιουσίας των ελληνικών Ταμείων κατά 11 δισ. ευρώ και άρα σε αναγκαστικό haircut των ήδη ψαλιδισμένων συντάξεων είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Αλήθειες και Ψέματα για τα χαράτσια



Τα ψέματα που σχετίζονται με τα διάφορά τέλη αρχίζουν από το ίδιο το όνομά τους. Ένα τέλος επιβάλλεται ως αντιστάθμισμα για μια υπηρεσία που προσφέρει το Δημόσιο ή ένας ΟΤΑ (π.χ. τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κλπ). Τα ψευδεπίγραφο τέλος επιτηδεύματος είναι απλά ένας κεφαλικός φόρος που δεν έχει καμία σχέση με προσφερόμενες υπηρεσίες. Εξίσου ψευδεπίγραφη είναι και η εισφορά αλληλεγγύης, αφού τα ποσά που συλλέγονται γι'αυτήν θα καταλήξουν στις τσέπες των τοκογλύφων δανειστών-ντόπιων και ξένων.

Η επιβολή των μέτρων αυτών είναι αντικοινωνική αφού καταληστεύουν τα χαμηλά εισοδήματα, βαθαίνουν την ύφεση και οδηγούν τη χώρα στη χρεωκοπία. Είναι επιπλέον αντισυνταγματική: το τέλος επιτηδεύματος είναι ένας κεφαλικός φόρος που επιβάλλεται  σε μια κατηγορία φορολογουμένων (κατά παράβαση του άρθρου 78§1 Σ.-με την ίδια λογική αύριο π.χ. θα μπορούσε να επιβληθεί κεφαλικός φόρος 300 ευρώ για τους κατοίκους της Κρήτης) και μάλιστα ανεξάρτητα από τη φοροδοτική τους ικανότητα (κατά παράβαση του άρθρου 4§5 Σ.: ίδιο ποσό ο μεγαλοδικηγόρος με τον μαχόμενο, ίδιο ποσό ο εργοδότης με τον εργαζόμενό του- π.χ. ο εργοδότης δικηγόρος με τον μισθωτό του συνεργάτη). 


Προς κάθε... ενδιαφερόμενο: Δικάζεται ο τ. πρόεδρος της Αργεντινής...





Image
Πηγή: defence net

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο Ντε Λα Ρουά, ο φυγομάχος πολιτικός που κυριολεκτικά το έσκασε, εγκαταλείποντας αναίσχυντα το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο (!) όταν χρεοκόπησε η χώρα του το 2001, καλείται 10 ολόκληρα χρόνια μετά να λογοδοτήσει απέναντι στον λαό του για τις τεράστιες ευθύνες του και τις πράξεις του, με την κατηγορία της διαφθοράς, σε μεγάλη δίκη που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου και στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν 300 μάρτυρες!
Η κυβέρνηση του Ντε Λα Ρουά, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 1999 μέχρι την κρίση του 2001, κατηγορείται από τον Μάριο Ποντακουάρτο, υψηλόβαθμο υπάλληλο του κοινοβουλίου, ότι κατέβαλε 5 εκατομμύρια σε δωροδοκίες, με σκοπό να εγκριθεί από την Γερουσία η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας το 2000. Για την ίδια υπόθεση έχουν κατηγορηθεί ο πρώην υπουργός Εργασίας Αλμπέρτο Φλαμαρίκε, πέντε πρώην γερουσιαστές και ένας υπάλληλος της Γερουσίας. 

Eurozone financial crisis: Winners and losers



ΠΗΓΗ: BBC
Michael Robinson
The crisis in the eurozone may threaten the livelihoods and living standards of many, but for some it presents a golden opportunity.
In cash-starved Greece, Yannis Perrotis, the managing director of leading commercial estate agent CBRE, says while local businesses are facing significant problems, large international companies with greater financial strength are able to seize opportunities.
"They are in a better position to benefit," Mr Perrotis says, "and in most cases, they take advantage of it."
Mr Perrotis has recently secured a prime retail location in central Athens for the sportswear giant Nike. Formerly occupied by a Greek bank, the rent Nike will have to pay is barely half what it used to be.
Top international clothing brands H&M and Mango have also secured prime premises for knock-down rentals, Mr Perrotis says.