Πηγή: Καθημερινή 25/10/2011
ZEZA ZHKOY
Τα ασφαλιστικά μας Ταμεία δεν θα αντέξουν στο μεγάλο «κούρεμα» καθώς είναι ήδη «άρρωστα». Επιπλέον, η αφαίμαξη της περιουσίας των Ταμείων είναι μια ανήθικη πολιτικά πράξη επειδή επενδύουν τα αποθεματικά των εισφορών μας. Αλλωστε, η επένδυση στα κρατικά ομόλογα θεωρείται μια ασφαλής επένδυση, σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά Ταμεία από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν μέτρα που θα βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας τους, παρέσχε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εωλες διαβεβαιώσεις...
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών Ταμείων. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Στο 60% «κλείδωσε» το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο χθες, σχολιάζοντας ότι είναι ήδη προαποφασισμένο! Το σχέδιο απόφασης, που θ’ ανακοινωθεί αύριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποκάλυψε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής μάλιστα επέδειξε στην ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και, αντί να κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής βουλής.
Στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και αφορούσε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κυριάρχησαν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και η σωτηρία της Ελλάδος. Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Λόταρ Μπίνσκι, υπερθεμάτισε στις αποκαλύψεις Φερχόφσταντ, λέγοντας ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι ήδη προαποφασισμένο, διερωτώμενος όμως αν μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους Ελληνες καταθέτες και τους ασφαλισμένους των Ταμείων στην Ελλάδα.
Υπέρ της εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδος τάχθηκε και η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κόριεν Γούρντμαν, που μίλησε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υπογράμμισε ότι, στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σ’ όλη την Ευρωζώνη. Επίσης, και η F.T. αποκαλύπτει ότι η Ευρωζώνη ζήτησε από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μια μείωση κατά 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, επικαλούμενη αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες επενδυτές, η μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών. Η διαφορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία προέβλεπε μείωση της παρούσας αξίας των ομολόγων κατά 21% και δεν υποχρέωνε τους επενδυτές να αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας τους, καθώς είχαν την επιλογή της ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το IIF, το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, έχει δεχθεί μία μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ομολόγων του και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Επιπλέον, το IIF ζήτησε να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μία μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους με τον όρο ότι αυτή θα γίνει σε εθελοντική βάση (με τη συμφωνία, δηλαδή, των επενδυτών). Ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής διαπραγματευτής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε χθες ότι «υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό». «Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός» (σ.σ.: που θα προκύψει αν η μείωση του χρέους γίνει αναγκαστική για τους ιδιώτες και προκαλέσει την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου ή CDS), ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.