Ireland begins bitter referendum debate



ΠΗΓΗ: Irish Times
Fiscal treaty designed to avoid Irish referendum,” headlines theIrish Times. According to Irish law, all new EU treaties must be put to a national plebiscite. However, an anonymous EU official has told the Dublin daily that the fiscal treaty agreed on Monday January 30 “was specifically crafted” to avoid the scenario of the Lisbon treaty referendum of 2008, which was rejected, thus delaying its coming into force.
Conceding that the decision to hold a vote could well go to the Irish Supreme Court, the official argued that a referendum has “nothing to do with democracy.” The Irish Times notes that –
While it is not absolutely clear which parts of the treaty were written to suit the Government, Irish officials are known to have sought scope to adopt strict new limits to debt and deficits in legislation rather than through the Constitution.
Nevertheless, Irish opposition parties including Fianna Fáil and Sinn Féin are lining up mount a legal challenge to force a vote, writes the Irish Examiner, in a context of increasingly bitter debates in parliament.

3 Χρόνια Σκόρος




Αν αναρωτιέστε πως καταφέρνουμε και κρατάμε ανοικτό ένα «μαγαζί» που δεν πουλάει τίποτα, σας λέμε πως αυτός ο χώρος δεν αποσκοπεί στο κέρδος αλλά στην ενίσχυση των συλλογικών αγαθών και στην καλλιέργεια κοινωνικών αξιών. 
Ο Σκόρος δεν είναι μια απάντηση στην πρόσφατη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, την ανεργία, τη συμπίεση μισθών και συντάξεων, τις καθημερινές χρεοκοπίες επιχειρήσεων κλπ., είναι μια πρακτική αλληλέγγυας οικονομίας, μια πρόταση δημιουργικής αντίστασης, που συναντώντας ανάλογες αντιστάσεις θέλει να θέσει τις βάσεις για μιαν άλλη κοινωνία. 
Ο Σκόρος είναι η δική μας πρόταση απέναντι σε μια καθημερινότητα που παράγει εκμετάλλευση, σπαταλάει ενέργεια, δημιουργεί απόβλητα, αναπαράγει αδικία και βία.

Ορισμός της αποτυχίας: Κάτω οι μισθοί, πάνω οι τιμές



ΠΗΓΗ: tvxs.gr
Διπλό πλήγμα δέχεται η αγοραστική δυνατότητα του μέσου Έλληνα. Δύο φορείς οι οποίοι εντάσσονται σε διαφορετικές σχολές οικονομικής σκέψης, το ΙΟΒΕ και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ / ΑΔΕΔΥ, συμφωνούν στη διαπίστωση ότι, παρ’ όλη τη μείωση του περιβόητου εργατικού κόστους, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών παραμένουν άκαμπτες. Σε ένα μεγάλο βαθμό δίνουν και την ίδια εξήγηση: Η μείωση των μισθών απορροφάται κατά κύριο λόγο από τα περιθώρια κέρδους χωρίς να βελτιώνει ανταγωνιστικά τις τιμές - Η ανεξάντλητη έμμεση φορολόγηση διατηρεί ψηλά το κόστος - Τα κερδοσκοπικά κυκλώματα εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα. Σε αυτό το πλαίσιο, δείχνουν σε τρόικα και κυβέρνηση το «δρόμο» τον οποίο επίμονα παρακάμπτουν:Ενίσχυση της ζήτησης με συντήρηση του μέσου εισοδήματος και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Κατά μία έννοια, τα ευρήματα μελετών του ΙΟΒΕ και του ΙΝΕ «τορπιλίζουν» τον πυρήνα του επιχειρήματος της τρόικας ότι η μείωση των μισθών θα καταστήσει στην παρούσα φάση πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Αυτό συμβαίνει την ώρα που είναι σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις με αντικείμενα εισηγήσεις των δανειστών όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του 13ου και του 14ου.

Οι Βαλτικές Τίγρεις και η «Επιτυχία» της Εσωτερικής Υποτίμησης



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ 31/1/2012
Του ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ

Εδώ και καιρό από τους διεθνείς αναλυτές φιλοτεχνείται η εικόνα κάποιων χωρών, στις οποίες επιβλήθηκε με ιδιαίτερη ένταση η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ως υποδείγματα επιτυχίας. Οι χώρες της Βαλτικής αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα χωρών, οι οποίες έκαναν υπομονή και αντιμετώπισαν τις πολιτικές εντατικής λιτότητας με στωικότητα και σήμερα είναι έτοιμες να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους. Οι -εντός Ελλάδας- θιασώτες της μνημονιακής πολιτικής αναφέρονται συχνά σε αυτά τα δημοσιεύματα προσπαθώντας να εκμαιεύσουν τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας, υποσχόμενοι ένα «καλύτερο μέλλον».
Ας δούμε πρώτα την περίπτωση της Λετονίας. Πριν από λίγο καιρό, ένα πολύ σημαντικό think tank του νεοφιλελευθερισμού που ασκεί σημαντική επιρροή στη χάραξη πολιτικών, το Peterson Institute for International Economics, εξέδωσε μία μελέτη με τίτλο “How Latvia came through the Financial Crisis” (ένας εκ των δύο συγγραφέων είναι ο πρωθυπουργός της Λετονίας) στην όποια, η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης παρουσιάζεται ως μία επιτυχία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, για το 2011 οι ρυθμοί μεγέθυνσης θα πλησιάσουν το 4% ενώ η ανεργία από 20% στις αρχές του 2010, μειώνεται στο 14,4% το 2011. Η επιτυχία βασίζεται, σύμφωνα με τους συγγραφείς στο γεγονός ότι διατηρήθηκε η σύνδεση της ισοτιμίας του λετονικού νομίσματος με το ευρώ και δεν ασκήθηκαν επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα προκαλούσαν υποτίμηση, η οποία με τη σειρά θα είχε καταστροφικές συνέπειες στους ισολογισμούς των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Εύλογη κίνηση ή κατάφορη προσβολή;



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Πολλά είναι τα μέλη της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας που θα ήθελαν να οριστεί Ευρωπαίος επίτροπος με αρμοδιότητες βέτο για την εποπτεία του ελληνικού προϋπολογισμού και να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να θέσει την εξυπηρέτηση του χρέους πριν από όλες τις άλλες δημόσιες δαπάνες. Όμως η οργισμένη αντίδραση της Αθήνας και η έγκληση των περισσότερων Ευρωπαίων πολιτικών, ακόμη και του ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, για επαναφορά της κυβέρνησης Μέρκελ στη δημοκρατική τάξη τους χάλασε το σχέδιο.
Είχαν ενδιαφέρον ωστόσο οι συζητήσεις και τα σχόλια που προκάλεσε το γερμανικό σχέδιο διεθνούς – δηλαδή ευρωπαϊκού – οικονομικού ελέγχου της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο και που βρήκαμε καταγεγραμμένα σε ειδησεογραφικούς τόπους και μπλογκς εντός και εκτός Ελλάδας, με τους σχολιαστές να διακρίνονται κατά βάση σε δύο στρατόπεδα: σε όσους έβλεπαν θετικά τη γερμανική πρόταση και ήταν πρόθυμοι να την προσυπογράψουν στο όνομα των αμαρτιών του ελληνικών πολιτικών κομμάτων – πολύς απλός κόσμος στο εξωτερικό αλλά και Έλληνες εκτός ή εντός της χώρας – και σε όσους την απέρριπταν κατηγορηματικά – κάποιος κόσμος έξω και πολύ περισσότερος εδώ – στο όνομα του ιστορικού παρελθόντος της Γερμανίας που της υπαγορεύει να αποφεύγει τις προκλήσεις.

Η Γηραιά Ήπειρος του αποκλεισμού




Οι «νεόπτωχοι» της Ευρώπης αριθμούν πλέον 115 εκατομμύρια πολίτες
 ΠΗΓΗ: sofokleous 10
Mε τίτλο «Η φτώχεια παγιδεύει τη μεσαία τάξη της Ευρώπης», η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει ένα ρεπορτάζ στους Ευρωπαίους που ζουν δύσκολα με χαμηλούς μισθούς ή είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Το ρεπορτάζ ξεκινά με έναν 75χρονο Έλληνα, ο οποίος παίρνει σύνταξη 550 ευρώ, από τα οποία τα 150 ευρώ δαπανώνται στα φάρμακα.
Ακολουθεί ο Ισπανός Μανουέλ Χ. -μακροχρόνια άνεργος- που δεν δικαιούται πλέον επίδομα και ζει σε νοικιασμένο σπίτι. Τροφή και ρούχα εξασφαλίζει από ΜΚΟ.
Υπάρχουν επίσης ο Ρομπέρτο και η Μαριλίσα Μαδέρα από τον Ισημερινό, οι οποίοι έχασαν το διαμέρισμα που είχαν αγοράσει στη Μαδρίτη. Με τέσσερα παιδιά και ένα χρέος 100.000 ευρώ, αδυνατούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ευρώπη στην εντατική, με λάθος διάγνωση



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
Martin Wolf

Οι οικονομικοί ρυθμιστές είναι πιο αισιόδοξοι απ’ όσο δυο μήνες πριν. Ο βασικός λόγος είναι η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την αποφασιστική καθοδήγηση του κ. Mario Draghi, έχει αναιρέσει τον κίνδυνο δημοσιονομικής «ανακοπής» στην ευρωζώνη. Όπως άκουσα από τον κεντρικό τραπεζίτη του Καναδά στο World Economic Forum του Νταβός, «Δεν θα γίνει γεγονός τύπου Lehman στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι το σημαντικό». 


Σημαίνει αυτό ότι η κρίση στην ευρωζώνη έληξε; Καθόλου. Η ΕΚΤ έσωσε την ευρωζώνη από καρδιακή προσβολή. Αλλά τα μέλη της θα μείνουν για πολύ καιρό στην ανάρρωση, την οποία θα δυσκολεύει η επιμονή ότι η δημοσιονομική ασιτία είναι το σωστό φάρμακο για τον εξασθενημένο ασθενή (…) 

Ανταλλαγή Επιτρόπων τώρα!


ΠΗΓΗ: Το Βημα 31/1
του Αχιλλέα Χεκίμογλου


Η ανάληψη καθηκόντων Επιτρόπου «Ελληνικών υποθέσεων» από κάποιον Κοινοτικό παράγοντα θα ήταν περισσότερο από καλοδεχούμενη, εάν οι χώρες του Νότου και η «αδελφή» Ιρλανδία όριζαν ταυτόχρονα έναν δικό τους Επίτροπο Οικονομίας και Ανάπτυξης στις χώρες του Βορρά, με αρμοδιότητα την εξισορρόπηση των διαχρονικών ασυμμετριών μεταξύ των «εργατικών» Βορείων και «τεμπέληδων» Νοτίων. 

Η ανταλλαγή Επιτρόπων μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του (νεό)πτωχου Νότου θα διασφάλιζε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η εξυπηρέτηση των χρεών της Ελλάδας (και σύντομα των λοιπών PIIGS) θα γίνονταν κατά προτεραιότητα, αλλά και ότι ο Επίτροπος των Νοτίων θα «κούρευε» επενδύσεις, ΑΕΠ, τεχνογνωσία και θέσεις εργασίας από τον πλούσιο Βορρά, διοχετεύοντάς τα υπέρ των πτωχών συγγενών της Μεσογείου - και των εν πτωχεία αδελφών Κελτών.

Σχολικά συσσίτια, μια κοινωνική προσφορά των "αρίστων"



ΠΗΓΗ: Το Ποντίκι 31/1/2012
Από το Μαρικάκι
Συσσίτια... συγνώμη, μικρογεύματα θα προσφέρονται το επόμενο διάστημα σε 18 σχολεία της Αττικής, στο πλαίσιο προγράμματος που θα «τρέξει» το υπουργείο Παιδείας «πιλοτικά» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αν και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ειπωθεί από την υφυπουργό ότι τα προγράμματα αυτά ουσιαστικά εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, υπονοώντας περίπου ότι προβλέπονται ούτως ή άλλως στις δράσεις που υπάρχουν στα σχολεία περιοχών με έντονα κοινωνικά προβλήματα, τώρα, η υφυπουργός Παιδείας ομολογεί χωρίς πολλές περιστροφές το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών λόγω της όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων. Τώρα, τι και ποιος φταίει γι’ αυτά τα τελευταία...
Η Διαμαντοπούλου ενάμιση μήνα πριν δεν ήθελε ούτε να ακούσει για τα περιστατικά λιποθυμίας μαθητών στα σχολεία και τα διέψευδε, ενώ όταν στις αρχές Οκτωβρίου καταγγέλθηκε το πρώτο σχετικό περιστατικό πιπιλούσε την καραμέλα του «λαϊκισμού». Με την ίδια άνεση που σήμερα πιπιλίζει την καραμέλα της κυβέρνησης αρίστων. Να υποθέσουμε ότι στο μυαλό της Διαμαντοπούλου, συσσίτια υπάρχουν επειδή δεν έχουμε ακόμη κυβέρνηση αρίστων, παρόλο που οι διάφοροι εκ των «αρίστων» τους οποίους εννοεί η υπουργός δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να στηρίζουν αυτή την πολιτική που εξωθεί στη φτώχεια όλο και περισσότερους.

Απολύσεις υπαλλήλων, κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, περικοπές σε φαρμακευτικές και αμυντικές δαπάνες προβλέπει το ενδιάμεσο Μνημόνιο



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, συχγωνεύσεις κρατικών οργανισμών, κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, αμυντικές και φαρμακευτικές δαπάνες, θα προβλέπει το ενδιάμεσο Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την Τρόικα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Πρόκειται για νέα μέτρα αξίας τουλάχιστον 4,5 - 5 δισ. ευρώ, πάνω από το 2% του ΑΕΠ,   τα οποία ζητεί μετεπιτάσεως η Τρόικα προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις του 2011 αλλά και αυτές που θα προκύψουν φέτος, εξαιτίας της μεγαλύτερης επιβράδυνσης που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία. Η ύφεση εκτιμάται ότι το 2012 θα φθάσει τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ έναντι 2,5% που είχε εκτιμήσει αρχικά η κυβέρνηση.
Τα νέα μέτρα πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας ( 6 Φεβρουαρίου) και αποτελούν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή των 30 δισ. ευρώ από την ΕΕ που προϋποθέτειν η εν λόγω συμφωνία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η διαπραγμάτευση με την Τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο για την τελική αξία των μέτρων όσο και για το περιεχόμενό τους, που προϋποθέτει συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. 

Το μεγάλο κόλπο της ΕΚΤ μπορεί να δώσει πάνω από 1,5 τρις ευρώ στις τράπεζες



ΠΗΓΗ: Xrimanews.gr

"Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν "τοξικά" περιουσιακά στοιχεία μερικών τρις ευρώ και το πρόσφατο πακέτο δανείων ύψους 489 δις ευρώ απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις βοηθά να τα ξεφορτωθούν καταθέτοντας τα ως εγγυήσεις για την παροχή φρέσκου χρήματος μέσω του οποίου κερδοσκοπούν στα ευρωπαϊκά ομόλογα" είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑNT1 ο Πάνος Παναγιώτου.
"Η ΕΚΤ μείωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα στάνταρντ της που το μόνο που δεν αποδέχεται ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων είναι τα .. έπιπλα, τα παράθυρα και τις πόρτες των τραπεζών" είπε ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής σημειώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και συνέχεια με τις τράπεζες να επιστρέφουν για ακόμη περισσότερα χρήματα στις 29 Φεβρουαρίου, φτάνοντας το τελικό ποσό των δανείων πιθανώς και πάνω από 1,5 τρις ευρώ.
"Με τα χρήματα αυτά οι τράπεζες αγοράζουν βραχυπρόθεσμα ομόλογα κερδοσκοπώντας σε βάρος των Ευρωπαϊων πολιτών οι οποίοι, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ισπανία, θα κληθούν να πληρώσουν τα τεράστια κέρδη των τραπεζών με αντάλλαγμα τη μείωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων τους που είχαν απογειωθεί στα ύψη" συμπλήρωσε ο αναλυτής.
XrimaNews.gr