Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΓΚΡΕΓΚΟΡ ΓΚΙΖΙ: ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»
Πριν λίγες μέρες ήταν ο Ζ.Λ. Μελανσόν, υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας με το «Αριστερό Μέτωπο», που επέκρινε, σε συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ,ως κακή ιδέα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και ο γαλλο-γερμανικός αριστερός άξονας ολοκληρώθηκε!
Ο Γκρέγκορ Γκίζι, γνωστό ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας, ακολούθησε τον Ζ.Λ. Μελανσόν αρκετά πιο οξύς και δριμύτερος!

Ο Γκ. Γκίζι, ερωτώμενος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή (05/04) απάντησε ότι η Ελλάδα «αν έβγαινε έξω από το ευρώ θα γνώριζε μια διαδικασία εξαθλίωσης, η οποία ήδη βρίσκεται μερικώς σε εξέλιξη, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ακόμα χειρότερη» !

Δεν θα σταθώ, αν και θα άξιζε τον κόπο, στην ευκολία που ο Γκ. Γκίζι κατέφυγε σε μια τόσο ηχηρή αποφθεγματική κινδυνολογία για την έξοδο από το ευρώ, την οποία οι έλληνες πολίτες ακούνε καθημερινά στη χώρα μας, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον αντίλογο!
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα ομονοούν με φανατισμό στην παραμονή στην ευρωζώνη, πλην του ΚΚΕ, που, όμως, κι αυτό, κατά περίεργο τρόπο, θεωρεί αποπροσανατολιστικό το δίλημμα «ευρώ ή εθνικό νόμισμα». Τελευταία παραλλαγή του διλήμματος ήταν αυτή του Ε. Βενιζέλου: «Ευρωπαϊκή πορεία ή τυφλή πορεία προς κάπου αλλού»! Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι είναι το κάπου αλλού και τι δεινά μας αναμένουν!
Δεν θα σταθώ, επίσης, στην ευκολία που τοποθετείται κάποιος και μάλιστα ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, από τρίτη χώρα για ένα ειδικό θέμα που αφορά πρώτα απ' όλα τον ελληνικό λαό. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν είναι αναμφισβήτητο ότι από το ευρώ επωφελείται ειδικά η Γερμανία και για να ακριβολογούμε, επωφελείται κυρίως το χρηματιστικό και πολυεθνικό γερμανικό κεφάλαιο!
Δύο λόγια θα πω μόνο διερωτώμενος. Άραγε ο Γκ. Γκίζι δεν γνωρίζει καμία ευρωπαϊκή χώρα που είναι εκτός ευρώ; Δεν γνωρίζει, έστω, χώρες που επέλεξαν να είναι εκτός ευρωζώνης, ενώ συμμετέχουν στην Ε.Ε.;
Είναι άραγε εξαθλιωμένες σ. Γκίζι αυτές οι χώρες;
Εξαθλιωμένη η Δανία;
Εξαθλιωμένη η Σουηδία;
Εξαθλιωμένη η Τσεχία που αρνήθηκε, επιπροσθέτως και το νέο δημοσιονομικό Σύμφωνο;
Μήπως θεωρεί ότι η μικρή Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα να διανοηθεί μια ανεξάρτητη ύπαρξη και πορεία εκτός της Γερμανικής (και Γαλλικής) νομισματικής φυλακής, που κατά τη γνώμη μας αντιπροσωπεύει η ευρωζώνη του μεταμφιεσμένου μάρκου;
Εκτός και αν κάποιοι ασπάζονται την άποψη ότι εφόσον μια χώρα εισέλθει, υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να βγει από το ευρώ!
Τι είναι λοιπόν τότε η ευρωζώνη; Στρατόπεδο υψίστης ασφαλείας που δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής;
Βεβαίως η μετάβαση από το ευρώ σε ένα εθνικό νόμισμα θα είναι περίοδος σοβαρών δυσκολιών και προσαρμογής.
Αυτές όμως οι δυσκολίες είναι αντιμετωπίσιμες και πάντως δεν θα είναι μεγαλύτερες από τις σημερινές, ενώ θα είναι προσωρινές, εφόσον το εθνικό νόμισμα συνοδευθεί με μια ριζικότερη αλλαγή στην κατεύθυνση της προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Πρόσφατα μίλαγα με στέλεχος της Γερμανικής Αριστεράς, σοβαρό και καταρτισμένο.
Όταν του συνόψισα την αφετηριακή πρόταση της στάσης πληρωμών στο χρέος και της εξόδου από την ευρωζώνη, ως ανάσες για ένα πρόγραμμα προοδευτικής ανασυγκρότησης και προοπτικής, έπιασε ακριβώς τι εννοούσα και που το πήγαινα.
Προς τιμήν του δεν απέρριψε την πρόταση και δεν τοποθετήθηκε καθόλου αρνητικά απέναντί της,όσον αφορά τις συνέπειές της για την Ελλάδα.
Το μόνο που μου είπε είναι ότι τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πιθανότατα θα επέφερε, υπό τις σημερινές περιστάσεις, τη διάλυσή της, πράγμα που θα είχε ως συνέπεια μιαδυσθεώρητη ανατίμηση του μάρκου και μια εφιαλτική ανεργία στη Γερμανία!
Και τότε, μου είπε ο Γερμανός σύντροφος, μια Γερμανία γεμάτη ανέργους κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια εθνικιστική Γερμανία. Και μια εθνικιστική Γερμανία, συνέχισε, θα είναι ξανά ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη!
Κατάλαβα κι εγώ άριστα τι εννοούσε και που το πήγαινε.
Μόνο που θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υφίσταται τα δεσμά του ευρώ για να μην γίνει η Γερμανία εθνικιστική, ούτε η Γερμανία πρέπει να επιβάλλει το ευρώ για να μην αποχαλινώνεται!
Υπάρχει και για τη Γερμανία και για την Ελλάδα άλλος προοδευτικός και σε τελική ανάλυση σοσιαλιστικός δρόμος.
Και αυτός ο δρόμος και για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη ανοίγει πολύ πιο ουσιαστικούς δρόμους συνεργασίας αλλά και σύγκλισης. Διότι χωρίς την τελευταία, η συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο ως προσωρινό και βασανιστικό φαινόμενο.
Υ.Γ. 1 Όσον αφορά την άποψη του Γκ. Γκίζι  ότι οι ΗΠΑ θέλουν την υπονόμευση του ευρώ, αυτό δεν σημαίνει, εφόσον είναι αληθές, ότι το ευρώ αποτελεί θετική εξέλιξη. Αν και πρέπει να τονίσουμε ότι το μνημόνιο το στηρίζει στην Ελλάδα –και όχι μόνο- και το ΔΝΤ, επομένως και οι ΗΠΑ, ενώ οι τελευταίες έκαναν ότι μπορούσαν πρόσφατα για να μην μετατραπεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης και σε κρίση διάλυσης του ευρώ, με ότι το τελευταίο θα συνεπέφερε στην αποσταθεροποίηση της αμερικάνικης οικονομίας.
ΥΓ.2 Με τα παραπάνω σχόλια φυσικά και δεν φιλοδοξώ να απαντήσω σε όλα τα θέματα είτε ερωτήματα συντρόφων και συντροφισσών που έχουν τεθεί από το προηγούμενο σχόλιό μου για τον σ. Μελανσόν. Να τονίσω μόνο ότι η πρότασή μου για στάση πληρωμών και έξοδο από την ευρωζώνη δεν γίνεται με τους ίδιους όρους που ίσως τίθεται από άλλες πλευρές ως εργαλείο, δηλαδή, άσκησης ιδεολογικών οραματισμών, στρατηγικών τεχνασμάτων και εγκεφαλικών κατασκευών.
Η πρόταση αυτή τίθεται από τη σκοπιά μιας δύσκολης, ρηκτικής, αλλά όμως, απόλυτα ρεαλιστικής και βιώσιμης απάντησης για τη διαμόρφωση ενός νέου μεγάλου πολιτικού μετώπου και πλειοψηφικού ρεύματος εξουσίας που θα αλλάξει ριζικά τους όρους εθνικής οικονομικής και κοινωνικής ύπαρξης της χώρας, για την ανακοπή του κατήφορου και για μια αυθεντική προοδευτική αναγέννησή της!
Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Παρασκευή 06 Απριλίου
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΓΚΟΡ ΓΚΙΖΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ:

ΑΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

«Ισχύει ότι αυτοκτόνησε κάποιος σήμερα;», ρωτάει κουνώντας το κεφάλι απογοητευμένος ο Γκρέγκορ Γκίζι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, ο οποίος ως μεταρρυθμιστής στην πρώην ανατολική Γερμανία είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση του καθεστώτος του Εριχ Χόνεκερ το 1989. «Πήγα μια βόλτα στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και είδα πολλούς άστεγους. Οι κάτοικοι του Παρισιού και της Φρανκφούρτης και της Κολωνίας θα σας πουν ότι γνωρίζουν αυτήν την εικόνα. Ναι, αλλά εσείς εδώ δεν είχατε τέτοιου είδους εμπειρίες», λέει.
 
«Eίμαι φεμινιστής, ελάτε, καθίστε δίπλα μου, μη φοβόσαστε», λέει περιπαικτικά ο 64χρονος Γερμανός βουλευτής. Είναι φεγγαροπρόσωπος, επικοινωνιακός και δεινός ρήτορας, ήρθε προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσει στην προχθεσινή εκδήλωση του κόμματος στο γυμναστήριο Αιγάλεω. Εμείς το κόμμα της Αριστεράς, ψηφίσαμε εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα, εξηγεί, επειδή αυτή «δεν είναι βοήθεια για τους Ελληνες, αλλά αποκλειστικά για τις τράπεζες και τα hedge funds. Aυτή η βοήθεια δίνεται σε συνάρτηση με την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων, φέτος θα πραγματοποιηθούν άλλες 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μέχρι το 2015 150.000 απολύσεις. Δεν μπορούσαμε να πούμε Ναι σε όλα αυτά, ήμασταν υποχρεωμένοι να πούμε Οχι». Και ποια είναι δηλαδή η λύση, κατά τη γνώμη του; Εξοδος της χώρας από το ευρώ; «Οχι αν έβγαινε από το ευρώ θα ελάμβανε χώρα στην Ελλάδα μια διαδικασία εξαθλίωσης, η οποία ήδη βρίσκεται μερικώς σε εξέλιξη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν ακόμη χειρότερη η κατάσταση. Ο κ. Μπομπ Τράα του ΔΝΤ μάς είπε χθες ότι μόνο οι πλούσιοι θέλουν να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, επειδή έχουν διασφαλίσει τα χρήματά τους σε άλλες χώρες και αν επέστρεφε στη δραχμή η χώρα, θα μπορούσαν να εξαγοράσουν τα πάντα σε πολύ χαμηλές τιμές», τονίζει.
 
Θεωρώντας δεδομένο ότι οι ΗΠΑ επίσης επιθυμούν την υπονόμευση του ευρώ, ο κ. Γκίζι τάσσεται λοιπόν ολόψυχα υπέρ της διατήρησης του ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.«Κάθε άλλη λύση θα ήταν καταστροφική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», προειδοποιεί. «Πρέπει να φροντίσουμε οι πολίτες να αγαπούν την Ευρώπη. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο αν συνδέσουν το ευρωπαϊκό όραμα με την προοπτική της ευημερίας. Αν συνδέσουν το ευρωπαϊκό όραμα με τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την κοινωνική αδικία, πώς είναι δυνατόν να τους αρέσει αυτή η Ευρώπη», αναρωτιέται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΑΓΟΡΩΝ
Τού υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που τον κάλεσε στην Ελλάδα είχε φλερτάρει επί μακρόν με τον ευρωσκεπτικισμό και την επιστροφή στη δραχμή. «Δεν ισχύει αυτό. Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα και στην ομιλία του ήταν σαφής, ότι επιδίωξη είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», αντιτείνει. «Ε, αυτή είναι κάπως καινούργια θέση, τουλάχιστον με τόση σαφήνεια», λέω. «Οχι», απαντούν κατηγορηματικά οι παριστάμενοι Ελληνες και επιμένουν ότι μια μικρή μειοψηφία, μόλις το 20% (λέγε με Παναγιώτη Λαφαζάνη), υποστήριζε αυτήν τη θέση. Αλλάζω θέμα για να μην τσακωθούμε μεταξύ μας ενώπιόν του κ. Γκίζι.
 
«Πρέπει να επανέλθει η πρωτοκαθεδρία των πολιτικών έναντι των αγορών», λέει σε κάποιο σημείο της συνέντευξης για να συνεχίσει: «Εγώ αυτό που προσάπτω στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε είναι ότι δεν μάχονται για περιθώρια ελευθερίας. Η συντάκτρια που καλύπτει το Χρηματιστήριο για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης με ρώτησε τι θα έκανα αν ήμουν καγκελάριος, σε περίπτωση που η Deutsche Bank κινδύνευε με χρεοκοπία. Δεν θα προχωρούσα και εγώ στη διάσωσή της, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα κατέρρεε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Της είπα ότι μάλλον έχει δίκιο και αυτό αποδεικνύει ότι η Deutsche Bank είναι υπερβολικά ισχυρή. Κι εγώ θα ήμουν υποχρεωμένος να κάνω αυτό που υπαγορεύει. Εγώ όμως ονειρεύομαι μια καγκελάριο που θα ορθώσει το ανάστημά της στον επικεφαλής της D.B., τον Ακερμαν και θα του πει: Τέρμα, εγώ θα αποφασίζω στο εξής τι θα γίνεται κι όχι εσύ. Η αλλαγή κυβερνήσεων εδώ και στην Ιταλία ελάχιστη σχέση έχει με τη δημοκρατία. Αυτό θα είναι το νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Να στείλουμε δηλαδή τη Μέρκελ σπίτι της και να εισάγουμε μερικούς τραπεζίτες από τις ΗΠΑ;», ρωτάει ρητορικά.
ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
Ενα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να περιλαμβάνει αυστηρή ρύθμιση των αγορών, τον περιορισμό της επιρροής των τραπεζών και τέλος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ θα δίνει απευθείας πιστώσεις σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και όχι μέσω ιδιωτικών τραπεζών. «Η ΕΚΤ, μια κρατική τράπεζα, που ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, διέθεσε ρευστότητα 1 τρισ. ευρώ -σκεφτείτε αυτό το αστρονομικό ποσό- στις ιδιωτικές τράπεζες τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο με επιτόκιο μόλις 1% για 3 χρόνια. Και αυτές οι ίδιες τράπεζες δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο τουλάχιστον 4%. Γιατί να μη γίνεται αυτό απευθείας;», εκτιμά.
Το ολοστρόγγυλο πρόσωπό του, που χαμογελάει ακατάπαυστα, συννεφιάζει μόνο όταν τον ρωτάω για τη σχέση του με τη μυστική αστυνομία της ανατολικής Γερμανίας, τη Στάζι. Η υπόθεση ξαναήρθε στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Welt. Σε αυτό αναφέρεται πως μία συνέντευξη που είχε δώσει το 1998 ο Γκίζι στο (δυτικογερμανικό) περιοδικό Der Spiegel και την οποία ο ίδιος παρουσίαζε ως μία από τις αντιστασιακές του περγαμηνές, ήταν τελικά σε συνεννόηση με το καθεστώς του Εριχ Χόνεκερ. «Δεν πρόκειται να λογοδοτήσω στη Welt», λέει και συμπληρώνει: Θέλω πρώτα να λάβω γνώση του εγγράφου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, λέει, εμφανώς εκνευρισμένος. Είχατε όμως μια στιχομυθία με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Γιόακιμ Γκάουκ (σ.σ. υπεύθυνο για την επεξεργασία των φακέλων της Στάζι). «Ναι, πέρασε από μπροστά μου μετά την εκλογή του και του είπα, Πρέπει τώρα να συνηθίσετε στην ιδέα ότι θα είστε και δικός μου πρόεδρος. Και μου απάντησε, Ναι, είναι μια προοπτική, με την οποία πρέπει να εξοικειωθώ σιγά σιγά», διηγείται σκασμένος στα γέλια.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πέμπτη 5 Απριλίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.