Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τελευταία προειδοποίηση στην Αθήνα;



ΠΗΓΗ: dw-world
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν αποκλείει ακόμη και πτώχευση της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Εάν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και αυτό θα σήμαινε ότι τον Μάρτιο θα ακολουθούσε η κήρυξη πτώχευσης», λέει ο επικεφαλής του Eurogroup σε συνέντευξή του προς το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, προσθέτει, πρέπει «να δώσει στους Έλληνες μυϊκή δύναμη εκεί όπου αυτή τη στιγμή παρατηρούνται ακόμα ορισμένα φαινόμενα παράλυσης».


Αν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να περιμένει «ότι οι άλλοι θα προβούν σε πράξεις αλληλεγγύης». Ιδιαίτερα η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων έχει μείνει πολύ πίσω από ό,τι είχε συμφωνηθεί, τόνισε ο Γιούνκερ. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων». Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε πλήγμα για την εικόνα της χώρας το γεγονός ότι «υπάρχουν στοιχεία διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης».



«Η ελληνική κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά, «γνωρίζει η ίδια ότι υπάρχουν στοιχεία διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και έχει αναγνωρίσει πόσο αυτό το ερχόμενο κατά καιρούς στην επιφάνεια ζήτημα επιβαρύνει την εικόνα της χώρας. Επί του παρόντος οι Έλληνες εργάζονται εντατικά για την εξάλειψη της διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες τους».



«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο»



"Επί του παρόντος οι Έλληνες εργάζονται εντατικά για την εξάλειψη της διαφθοράς"
Την ίδια ώρα πάντως ο κ. Γιούνκερ κάνει λόγο και για σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα. «Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμά μας για την Ελλάδα έχει βγει από τον σωστό δρόμο, επειδή οι Έλληνες δεν πέτυχαν ορισμένους στόχους. Παρ’ όλα αυτά, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε και το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μπόρεσε να μειωθεί».


Στην επισήμανση των δημοσιογράφων του Spiegel ότι ωραιοποιεί την κατάσταση, ο επικεφαλής του Eurogroup απαντά ως εξής: «Και εσείς τα παρουσιάζετε όλα μαύρα! Είναι αλήθεια ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ακόμα δεν είναι αρκετές, αλλά υπάρχει εμφανής πρόοδος. Η οικονομία της χώρας ανέκτησε και πάλι ανταγωνιστικότητα. Δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές εξελίξεις το να προσποιείται κανείς ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν κινούνται».



Ερωτηθείς για το θέμα της τοποθέτησης δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει: «Ήδη σήμερα η Ελλάδα ελέγχεται αυστηρά. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να απομακρύνεται από το δρόμο της αρετής, η ένταση της επιτήρησης θα αυξηθεί. Η ιδέα ενός δημοσιονομικού επιτρόπου δεν είναι παράλογη, τουλάχιστον εφόσον δεν ισχύσει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες με υπερβολικό χρέος, που απομακρύνονται από τους στόχους».



Η υπομονή μας εξαντλείται


Ο γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Πέτερ Αλτμάιερ
Μετά τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και τους Φιλελεύθερους (FDP) ήταν η σειρά του γενικού διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Πέτερ Αλτμάιερ να αξιώσει από την Αθήνα περισσότερες προσπάθειες γα την δημοσιονομική της εξυγίανση και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Από την Ελλάδα έρχονται συχνά διακηρύξεις καλής θέλησης», λέει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ωστόσο «τώρα όπως και πριν λίγες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί». Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο κ. Αλτμάιερ τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει «ότι υπάρχει κάποια στιγμή που και η υπομονή εξαντλείται». Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα εγκριθεί μόνον όταν η Αθήνα αποδείξει «απόλυτη σοβαρότητα».


Μια θέση που συμμερίζεται και η συντριπτική πλειονότητα των γερμανών πολιτών, όπως δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Bild. Το 80 % υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα εάν προηγουμένως δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Επίσης, το 53 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα για το ευρώ εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και επανέφερε τη Δραχμή. Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΟΝΕ τάσσεται το 34 %.



«Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη»



Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν
Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και διάλυσης της ευρωζώνης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επέρχονταν αδιανόητες παράπλευρες απώλειες, δήλωσε σήμερα ο Γιόζεφ Άκερμαν μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο ελβετός τραπεζίτης έδωσε έμφαση στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη», είπε ο κ. Άκερμαν προειδοποιώντας ότι «το διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη και θα σταθεί όρθια». Ο αποχωρών πρόεδρος της Deutsche Bank πρόσθεσε ότι τα προγράμματα λιτότητας μόνα τους δεν αρκούν για την υπέρβαση της κρίσης. «Είναι ζήτημα συνδυασμού μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης», δήλωσε.



Σταμάτης Ασημένιος, Κώστας Συμεωνίδης, DPA, RTRD, Spiegel



Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.