Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Όταν η «πράσινη ανάπτυξη» έφτασε στην Κρήτη


ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Ο αέρας και ο ήλιος του νησιού στο στόχαστρο οικονομικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών. Της Βάννας Σφακιανάκη.

Πριν από πενήντα χρόνια οι «αγορές» ανακάλυψαν ότι μπορούν να έχουν μεγάλα κέρδη από τη μαζικοποίηση του τουρισμού, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο λίγων. Η εποχή εκείνη για τη χώρα μας ήταν η εποχή της μαζικής μετανάστευσης, οικονομικοί πόροι δεν υπήρχαν και το μεγάλο ζητούμενο ήταν η ανάπτυξη. Έτσι, το σλόγκαν της εποχής: «O τουρισμός δίνει ψωμί σε πληθυσμούς περιοχών που στερούνται πλουτοπαραγωγικών πόρων», έπιανε τόπο.

Πόσο πάει το "κούρεμα" για την Ελλάδα


Πηγή: euro2day
του Χρ. Κίτσιου
Το πρώτο ημιεπίσημο «ΟΧΙ» της ελληνικής κυβέρνησης στον σχεδιασμό της Γερμανίας για βαθύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους διατυπώθηκε χθες από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμο, καθώς οι ασκήσεις προσομοίωσης που διενήργησαν και διενεργούν οι τράπεζες βγάζουν καυτό λογαριασμό για το Δημόσιο.

Ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε ότι η Αθήνα θα αντιταχθεί σε haircut του ελληνικού χρέους υψηλότερο του 21% που προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτή η δήλωση ερμηνεύεται ως απάντηση του Μαξίμου στα σενάρια που διακινούνται, με υπαιτιότητα και Γερμανών αξιωματούχων, για τροποποίηση των όρων της 21ης Ιουλίου.


Θεωρία συνωμοσίας ή νεοφιλελεύθερη στρατηγική;



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
του Ε. Νικολαίδη*

Στη συζήτηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εφαρμογή του "Μνημονίου" και του «Μεσοπρόθεσμου» συχνά προβάλλονται και οι ευθύνες της ελληνικής κοινωνίας και των επιμέρους ομάδων της (κατά προτίμηση των ασθενέστερων), που κατέστησαν αναγκαία την επιβολή των μέτρων. Όταν η κρίση αποδίδεται σε δομικά χαρακτηριστικά του συστήματος, τα μέτρα που λαμβάνονται σε συγκεκριμένες αντιλήψεις για τη λειτουργία της οικονομίας, και άρα αποφασίζονται βάσει σχεδίου, τότε αυτό αντικρούεται ως θεωρία συνωμοσίας. Η ένταξη μιας επιχειρηματολογίας στις θεωρίες συνωμοσίας είναι απαξιωτική και προσβλητική, πόσο όμως είναι τεκμηριωμένη;

Γιατί η ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευχτη



ΠΗΓΗ: antinews
Πρώτον: Η ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πως.  Η χρεοκοπία της προβλέπεται στους όρους του προτεινόμενου δεύτερου πακέτου διάσωσης, βάσει των οποίων οι ιδιώτες δανειστές αναμένεται να ανταλλάξουν ή να μετακυλήσουν τα ελληνικά τους ομόλογα, δεχόμενοι απώλειες. Αυτό θα ήταν μια συντεταγμένη χρεοκοπία, μια ελεγχόμενη δηλαδή διαδικασία, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ζημιάς στις αγορές. Το αντίθετο θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία, όπου η Ελλάδα λέει «δεν πληρώνω». Και οι δυο όμως, είναι χρεοκοπίες.
Δεύτερον: Ο  επενδυτές ήδη αναμένουν την ελληνική χρεοκοπία, και μάλιστα προετοιμάζονται κατάλληλα. Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα προκαλέσει το ίδιο σοκ στις παγκόσμιες αγορές, που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθοδική περιδίνηση εδώ και δυο χρόνια. Τα σπρεντς των ομολόγων της αποδεικνύουν ότι οι επενδυτές περιμένουν να χρεοκοπήσει. Και αφού οι αγορές την περιμένουν, τότε μια χρεοκοπία της χώρας αποκλείεται να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες.