Μια προσεκτικότερη ανάλυση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή που δημοσιεύουμε στην ετήσια έκδοση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ "Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση", δείχνει ότι αντιθέτως, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα, μέχρι και το 2008, ήταν υψηλές: Απλοποιώντας στο έπακρο, περίπου 20 δις ετησίως διατέθηκαν στην δεκαετία του 2000 για παραγωγικές επενδύσεις (μηχανές, παραγωγικά μεταφορικά μέσα, έργα πολιτικού μηχανικού κλπ, χωρίς τις κατοικίες, τις οποίες κακώς η στατιστική καταχωρίζει στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου). Ο ελληνικός καπιταλισμός, κατά την περίοδο 1995-2008 πέρασε μια περίοδο ανάκαμψης και άνθισης. δεν μπήκε σε κρίση επειδή είναι υπανάπτυκτος αλλά επειδή έσκασε από τα κέρδη που παρήγαγε ο παραγωγικός τομέας, η εκμετάλλευση της εργασίας, από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν. Βλ. και στο http://gallery.me.com/ioakimoglou#100168 ΥΓ. Ο πίνακάς σας με την κατανομή των επενδύσεων στην Ελλλάδα (από κάποια πηγή στην Αχαϊα) είναι λανθασμένος, προσοχή μην τον ξαναχρησιμοποιήσετε.
Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για το σχόλιο κ.Ιωακείμογλου. Η εργασία σας στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ μου είναι γνωστή καθώς χρησιμοποίησα και το διάγραμμα 8 από αυτή. Τα στοιχεία που αναφέρεται είναι πράγματι έτσι κάτι που φαίνεται και στα διαγράμματα 6,7 και 8 του άρθρου. Τα παραπάνω νομίζω όμως πως δεν αναιρούν στο ελάχιστο την ουσία του άρθρου που μπορεί να συγκεφαλαιωθεί στα παρακάτω: 1. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στον αναπτυγμένο κόσμο βαίνουν μειούμενες.
2. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι διαχρονικά από τις μικρότερες μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών. 3. Από το σύνολο των εισροών στην Ελλάδα μικρό μόνο ποσοστό κατευθυνόταν στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Φυσικά κι έσκασαν από τα κέρδη και αυτό με έχει απασχολήσει αλλού. Η πηγή του πίνακα 1 είναι το επιμελητήριο Αχαΐας.
Μια προσεκτικότερη ανάλυση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή που δημοσιεύουμε στην ετήσια έκδοση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ "Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση", δείχνει ότι αντιθέτως, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα, μέχρι και το 2008, ήταν υψηλές: Απλοποιώντας στο έπακρο, περίπου 20 δις ετησίως διατέθηκαν στην δεκαετία του 2000 για παραγωγικές επενδύσεις (μηχανές, παραγωγικά μεταφορικά μέσα, έργα πολιτικού μηχανικού κλπ, χωρίς τις κατοικίες, τις οποίες κακώς η στατιστική καταχωρίζει στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου). Ο ελληνικός καπιταλισμός, κατά την περίοδο 1995-2008 πέρασε μια περίοδο ανάκαμψης και άνθισης. δεν μπήκε σε κρίση επειδή είναι υπανάπτυκτος αλλά επειδή έσκασε από τα κέρδη που παρήγαγε ο παραγωγικός τομέας, η εκμετάλλευση της εργασίας, από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν. Βλ. και στο http://gallery.me.com/ioakimoglou#100168
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ. Ο πίνακάς σας με την κατανομή των επενδύσεων στην Ελλλάδα (από κάποια πηγή στην Αχαϊα) είναι λανθασμένος, προσοχή μην τον ξαναχρησιμοποιήσετε.
Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για το σχόλιο κ.Ιωακείμογλου. Η εργασία σας στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ μου είναι γνωστή καθώς χρησιμοποίησα και το διάγραμμα 8 από αυτή. Τα στοιχεία που αναφέρεται είναι πράγματι έτσι κάτι που φαίνεται και στα διαγράμματα 6,7 και 8 του άρθρου. Τα παραπάνω νομίζω όμως πως δεν αναιρούν στο ελάχιστο την ουσία του άρθρου που μπορεί να συγκεφαλαιωθεί στα παρακάτω:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στον αναπτυγμένο κόσμο βαίνουν μειούμενες.
2. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι διαχρονικά από τις μικρότερες μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών.
3. Από το σύνολο των εισροών στην Ελλάδα μικρό μόνο ποσοστό κατευθυνόταν στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
Φυσικά κι έσκασαν από τα κέρδη και αυτό με έχει απασχολήσει αλλού. Η πηγή του πίνακα 1 είναι το επιμελητήριο Αχαΐας.