Πηγή: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/12/2011
Στην “κόψη του ξυραφιού” βρίσκεται το PSI, καθώς οι βασικοί παίκτες (Ελληνικό Δημόσιο, ξένες τράπεζες, ελληνικές τράπεζες, κερδοσκοπικά funds) αλλά και όσοι εμπλέκονται έμμεσα ή σε μικρότερο βαθμό, όπως λ.χ. τα φυσικά πρόσωπα που είναι και μικροεπενδυτές, έχουν διαφορετικά και σε πολλές περιπτώσεις αποκλίνοντα συμφέροντα.
Από την πλευρά τους οι ελληνικές τράπεζες δεν εστιάζουν τον προβληματισμό τους και τις απόψεις τους στο “κούρεμα” και το ποσοστό του, αλλά κυρίως σε μια άλλη παράμετρο, αυτήν του αιτήματός τους να αποφευχθεί η έκδοση κοινών μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά τουναντίον να ανατεθούν πρωτοβουλίες στο EFSF ή να εκδοθούν προνομιούχες από το ΤΧΣ.Για παράδειγμα το Ελληνικό Δημόσιο προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάνοντας λόγο για χαμηλό κουπόνι και υψηλό haircut, κατά το ένα σκέλος το αντίστροφο του αιτήματος που προβάλλουν οι ξένες τράπεζες (μεγάλο haircut αλλά και υψηλό επιτόκιο) και κατά το άλλο σκέλος το αντίστροφο αυτού που ζητούν τα funds, που τηρούν μια στάση, η οποία χαρακτηρίζεται περισσότερο “κερδοσκοπική” και πιέζουν για το μικρότερο δυνατό “κούρεμα”.
Όσον αφορά τον πέμπτο “παίκτη”, τα φυσικά πρόσωπα, αυτά υπολογίζεται πως διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα ύψους 3 με 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αντλήθηκε προφανώς από τη δευτερογενή αγορά, και αυτά έχουν λόγο να έχουν άγχος, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ρητώς ότι θα εξαιρεθούν από το κούρεμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της χρηματαγοράς, τίθεται ζήτημα “πλαφόν” και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για συγκεκριμένο όριο: φυσικά πρόσωπα με ομόλογα αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ δεν θα επιβαρυνθούν με “κούρεμα”.
Εν τω μεταξύ σαν βόμβα έπεσε η είδηση ότι το ισπανικό hedge fund “Vega Asset Management” απειλεί με προσφυγή κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που επιμείνει στο να αποδεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές της "κούρεμα" ομολόγων που θα υπερβαίνει το 50% και, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται επιστολή του hedge fund σε άλλους επενδυτές, το ισπανικό ταμείο φέρεται αποφασισμένο να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα:
"...Το Vega θεωρεί ότι, με δεδομένη την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, δεν είναι τώρα πιθανό το ενδεχόμενο μίας εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων με μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 50% ή λιγότερο", ενώ στην ίδια επιστολή τονίζεται πως "το Vega πρέπει να αρχίσει να εξετάζει όλες τις ενδεχόμενες νομικές επιλογές για να αρνηθεί και να προσβάλει νομικά την ανταλλαγή του χρέους με μείωση της καθαρής παρούσας αξίας περισσότερο από 50%".
Το ποσοστό το οποίο δεν αναφέρει το ισπανικό κεφάλαιο, αλλά εξετάζουν σήμερα Ελληνικό Δημόσιο και ιδιώτες πιστωτές ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 55% και 60% (αύξηση του ποσοστού έχει προτείνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ έχει κατατεθεί πρόταση ακόμη και για 80%, κάτι που απορρίφθηκε αμέσως από τις ξένες τράπεζες) περιλαμβάνοντας μάλιστα και φυσικά πρόσωπα για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ.
Οι τελευταίοι θα εξαναγκαστούν να υποστούν το “κούρεμα”, καθώς με βάση προσωρινές εκτιμήσεις (οι οποίες δεν αποκλείεται να ανατραπούν) αναμένεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εθελοντικά περί το 70% των κατόχων ελληνικών ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι για το υπόλοιπο 30% θα ενεργοποιηθούν ρήτρες συλλογικής δράσης. Πρακτικά οι ρήτρες αυτές θα αναγκάζουν όσους δεν συμμετάσχουν εθελοντικά να συμμετάσχουν υποχρεωτικά.
Όσον αφορά το μέρος του χρέους που δεν θα απομειωθεί, αυτό σε ένα ποσοστό θα καταβληθεί υπό τη μορφή μετρητών στις τράπεζες και σε ένα ποσοστό θα καλυφθεί με νέα ομόλογα που θα στηρίζονται στο αγγλικό δίκαιο (το τελευταίο φέρεται πρόθυμη η ελληνική πλευρά να το πράξει, μη επιλέγοντας την υπαγωγή στο ελληνικό δίκαιο -έστω και αν αυτό πρακτικά θα ισοδυναμεί με σχεδόν αδύνατη περαιτέρω απομείωση της αξίας των ομολόγων- ως αντάλλαγμα για ένα “λογικό” και όχι “τοκογλυφικό” επιτόκιο με το οποίο εκβιάζουν οι ιδιώτες επενδυτές).
Αναφορικά με τον εναπομείναντα “παίκτη”, τις ελληνικές τράπεζες, αυτές φέρονται έτοιμες να κάνουν χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με παράγοντες της αγοράς να υπολογίζουν τις ζημίες από ένα “haircut” κοντά στο 60%, περίπου στα 19 με 20 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό τριπλάσιο του πρώτου PSI.
Παράγοντες και της κυβέρνησης και των τραπεζών αναφέρονται μεν στις πολλαπλές αντιθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν σημειωτέον και το επιτόκιο (από 5% και πάνω ζητούν οι τράπεζες, γύρω στο 5,10% αναφέρουν πληροφορίες), ωστόσο αισιοδοξούν ότι το εγχείρημα -λιγότερο ή περισσότερο δύσκολα- τελικά θα τελεσφορήσει.
Οι πληροφορίες σας με τους αριθμούς είναι ... ΛΑΘΟΣ ! Σίγουρα δεν πήγαν από μόνοι τους, ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ, και ΟΧΙ μόνο ... 4.100 έλληνες για δουλεία στην Γερμανία ! Διότι εμέις μόνο μετρήσαμαι και είδαμαι 9.600 σκλάβους ! Οι ΕΚΔΙΩΓΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από την ΕΛΛΑΔΑ, προς την Γερμανία, ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ/ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ εδώ και σχεδόν 15 μήνες πάνω από 85.000 (οκτώ,πέντε,μηδέν,μηδέν,μηδέν) !! Για Βέγλιο, Ολλάνδία, Γαλλία και Αυστρία ανέρχονται οι ΕΚΔΙΩΓΜΕΝΟΙ από ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ συνολικά περίπου σε ... 100.000 (εκατό) !! Από το 2012, θα έχουμαι ΑΛΛΕΣ "ΤΑΡΙΦΕΣ" !! Σημειωτέον είναι ότι είναι, νέες και παραγωγικές ηλικείες, ανήπανδροι κ. οικογένειες !! Το αποτέλεσμα με τα σημερινά παγκόσμια δεδομένα, με μαθηματική ακρίβεια ΕΙΝΑΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΟΝΤΟΤΗΤΑ ! Συντελείται μια "ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ" ΑΝΑΙΜΑΚΤΗΣ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ, και ΕΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΦΟΝΟΣ/ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΑ της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ κ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ με ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟ !!
ΑπάντησηΔιαγραφή".... σα χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί !!!"