Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση δίνει κι άλλα λεφτά στις τράπεζες και ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ




Ωραίο το σκιτσάκι, αλλά...η πραγματικότητα το ξεπερνά κατά πολύ, καθώς τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ (που είχε όντως δώσει 28 δις στις τράπεζες), όσο και η σημερινή, έχουν δώσει πολύ περισσότερα.

Σήμερα μάλιστα η κυβέρνηση προανήγγειλε ένα ακόμα "πακέτο σωτηρίας" προς τις χρεωκοπημένες τράπεζες της Ελλάδας, ύψους 30 δις ευρώ.

Ναι, καλά διαβάσατε, την ίδια ώρα που ο λαός ρημάζετε σε βαθμό παροξυσμού, η κυβέρνηση δίνει κι' άλλα "πακέτα σωτηρίας" στις τράπεζες, που πλέον, με αυτά τα 30 "φρέσκα" δις που θα πάρουν, θα έχουν αρμέξει περίπου 90 δις ευρώ από το κράτος σε εγγυήσεις.

Εδώ το σχετικό άρθρο από το "Έθνος":

Εντονος προβληματισμός εκφράστηκε από υπουργούς και υφυπουργούς για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Επέκταση των εγγυήσεων κατά 30 δισ. ευρώ, ώστε οι τράπεζες να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, προαναγγέλει το οικονομικό επιτελείο
2 παρατηρήσεις:

(α) Η αγορά είναι όντως εξαρτημένη από τις τράπεζες, που κυριαρχούν και έχουν τους πάντες "στο τσεπάκι τους". Από τη στιγμή που το βιομηχανικό κεφάλαιο αρνείται να επενδύσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, και προτιμά χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Κίνα, κτλ, που έχουν χαμηλότερο εργατικό κόστος, η "αγορά" καταρρέει. Άλλωστε, επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Αυτό εδώ και κάποιες δεκαετίες είχε "κρυφτεί", μέσω των δανείων των τραπεζών, που όντως έδιναν "ρευστότητα", μέσω στεγαστικών δανείων, καταναλωτικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων, κτλ, κτλ, κτλ.

(β) Τι γίνεται όμως αν οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες; Πλέον, οι εργάτες είναι τόσο φτωχοί που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει, πόσο μάλλον να πάρουν κι άλλα δάνεια. Άρα, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, καθώς τα δάνεια που έχουν δώσει δεν αποπληρώνονται. Γι' αυτό και αρπάζουν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων, "χωρίς έλεος". Διότι είτε αυτές θα χρεωκοπήσουν, είτε εμείς. Όσο για τα παραμύθια ότι τάχα το κράτος δίνει αυτά τα "πακέτα σωτηρίας" στις τράπεζες προκειμένου αυτές να δώσουν μετά "ρευστότητα στην αγορά", η αλήθεια είναι η εξής:

Αν το κράτος όντως ήθελε να δώσει ρευστότητα (άσχετα αν αυτό είναι ορθό ή όχι), θα μπορούσε να δώσει λεφτά κατευθείαν στον κόσμο. Αντ' αυτού, τα δίνει στις τράπεζες, και αυτές τα παίρνουν και τα χρησιμοποιούν για να κλείσουν τις τρύπες των προϋπολογισμών τους (και όχι βέβαια για να τα δανείσουν "παρέχοντας ρευστότητα" όπως ψευδώς λένε).

"Τι έκανε λέει; Έχουν πρόβλημα οι τραπεζίτες; Κανένα πρόβλημα, θα τσακίσουμε κι άλλο τους εργάτες και θα τις σώσουμε"

Ο Γιωργάκης μάλιστα αποκάλυψε άθελα του και μια άλλη αλήθεια, σε συνέντευξη του στο Stern:

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε πιθανότατα την κατάρρευση τραπεζών στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στη Γερμανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern.

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και γερμανικές τράπεζες», επικαλούμενος τον όγκο των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Επιπλέον, όπως, θα μπορούσε να υπάρξει χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό είναι ένα τίμημα που δεν μπορούμε να πληρώσουμε στην Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αλήθεια λέει ο Γιωργάκης: Οι τράπεζες είναι οι πιστωτές των κρατών, και ο μόνος τρόπος για να πάρουν όλους αυτούς τους τόκους (το αρχικό κεφάλαιο που δάνεισαν το έχουν ήδη πάρει πίσω πολλαπλάσιο) είναι να πάρουν αυτές τα πάντα, αφήνοντας σχεδόν τίποτα για τους λαούς.

Αρπάζουν λοιπόν "πακέτα σωτηρίας", και όταν οι ισολογισμοί τους είναι "ικανοποιητικά καλοί",έχοντας στραγγίξει αμέτρητους εργάτες, τότε τα ξαναλέμε. Έως τότε αυτοί θα συνεχίζουν, εκτός και αν εμείς τους σταματήσουμε, απομακρύνοντας κυβερνήσεις όπως αυτή του Γιωργάκη, και κηρύττοντας στάση πληρωμών εναντίον των πιστωτών αυτών.

Και "για να μην ξεχνιόμαστε":

Νέα μέτρα ύψους 1,72 δις ευρώ έρχονται τον Απρίλιο για να... σώσουν τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει “μαύρη τρύπα” 1,14 δις ευρώ.

Η λήψη των πρόσθετων μέτρων την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπίπτει χρονικά με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Όπως είπε ο υπουργός οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς αυτή την φορά σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Πριν ακόμη επικυρωθεί η μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 80 δισ. ευρώ που θα λάβει σταδιακά μέχρι το 2013 από την ΕΕ που απέσπασε η Ελλάδα από την προπαρασκευαστική σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου, η γερμανική πλευρά έχει αρχίσει να δρομολογεί το αντίτιμο που ζήτησε για την συναίνεση της.

Ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, πριν από λίγες μέρες, μιλώντας για τις δημόσιες επιχειρήσεις που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, ώστε να συγκεντρωθούν τα 50 δισεκατομμύρια, κατονόμασε τη ΔΕΗ, προτρέποντας: «Πουλήστε την».

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης (22.582 εργαζόμενοι), δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ν. Φωτόπουλος, δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι «πρώτα θα μας βάλουν φυλακή και μετά θα πουλήσουν τη ΔΕΗ».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί, και προσωπικά η Αγκελα Μέρκελ, ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΔΕΗ. Στην αγορά της ενέργειας είναι γνωστό ότι ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός της RWE επιθυμεί διακαώς την ελληνική επιχείρηση ηλεκτρισμού, παρ' ότι ενδιαφέρον (αλλά μικρότερο) έχει και η άλλη μεγάλη γερμανική ενεργειακή εταιρεία, η ΕΟΝ, και η γαλλική Electricite de France.

Τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση του Ελληνικού, την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανακοινώνει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Ενώ η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανοίγει και ζήτημα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποφάσισε:
  • Την πρόσληψη της BNP Paribas και της Εθνικής Τράπεζας και της δικηγορικής εταιρείας Μπερνίτσα ωςσυμβούλων για την επέκταση της διάρκειας σύμβασης παραχώρησης, καθώς του "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο αεροδρόμιο.
  • Την πρόσληψη των Citi Group και Τράπεζα Πειραιώς, της "ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι", της δικηγορικής εταιρείας "Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες" και της Barcelona Strategical Urban Systems AIE ως συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στο προσεχές διάστημα θα προσληφθεί και διεθνής νομικός σύμβουλος.
  • Την πρόσληψη της Lazard & Co Ltd και της δικηγορικής εταιρείας "Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης" για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έπειτα και από την ολοκλήρωση της Διυπουργικής επιτροπής για τις αποκρατικοποιήσεις και όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, οι ουσιαστικές εξελίξεις προσδιορίζονται για μετά τον Ιούνιο, αφού στους μήνες που απομένουν η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με την επιλογή των συμβούλων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.