Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/06/2010
Έμμεση κρατικοποίηση των τραπεζών περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, που αναγκάζονται, ήδη, να διαθέτουν περισσότερα ομόλογα του Δημοσίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να δανειστούν, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και κινδυνεύουν κάθε στιγμή να βρεθούν προ εκπλήξεων.
Την ίδια στιγμή που οι αγορές παίζουν δυνατά το σενάριο χρεωκοπίας, οι διοικήσεις των τραπεζών ξεσκονίζουν πυρετωδώς τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων, σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό ανάκτησης κεφαλαίων σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα είναι στη χειρότερη περίπτωση 30% και στην καλύτερη 50%.
Αν δεχθεί κανείς αυτή την εκτίμηση, με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους, οι ζημιές τους από ένα «πιστωτικό γεγονός» αυτής της μορφής θα έφθαναν τα 20 δισ. ευρώ εξανεμίζοντας την πλειονότητα των ιδίων κεφαλαίων τους.
Το αποφασιστικό χτύπημα δόθηκε στα μέσα Μαΐου από τη Moody’s, που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα ισχυρών τραπεζών της χώρας και «εξαερώνοντας» ταυτόχρονα τη δεξαμενή από την οποία αντλούσαν πριν από λίγα χρόνια πλεονάζουσα ρευστότητα, με θετικούς όρους, οι ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα προειδοποίησε ότι είναι θέμα χρόνου η περαιτέρω υποβάθμιση στην κατηγορία «Β», η οποία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και στην ΕΚΤ!