Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η άνθιση της επιχειρηματικότητας και η ευτυχία του Μνημονίου


















Πηγή: katerina

Πριν περίπου 10-12 χρόνια, ο Σημιτικός …σοσιαλισμός θεώρησε ότι το μισθολογικό κόστος των υπάλληλων καθαριστριών δημόσιων χώρων, είναι πολύ βαρύ για τον προϋπολογισμό του Κράτους. Κατήργησε λοιπόν ο Σημιτικός …εκσυγχρονισμός, τις θέσεις των δημοσίων υπάλληλων καθαριστριών, και οι καμπάνες της επιχειρηματικότητας ήχησαν χαρμόσυνα, μιας και δημιουργήθηκαν πολλές δεκάδες επιχειρήσεις συνεργείων καθαρισμού.

Υπήρχε ο έτοιμος χουβαρντάς πελάτης, το Κράτος, και βέβαια υπήρχε η φτηνή πρώτη ύλη. Ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό, που για ένα σημερινό μηνιάτικο των 300 ευρώ, ανασφάλιστο, χωρίς ωράριο εργασίας, θα άρπαζε την σφουγγαρίστρα χωρίς πολλά πολλά.



Tελικά το κόστος του δημόσιου χρήματος που δινόταν πια στις Επιχειρήσεις των συνεργείων καθαρισμού, ήταν λιγότερο από το μισθολογικό κόστος των καθαριστριών υπάλληλων; Ασφαλώς όχι. Ήταν πολλαπλάσιο.Αλλά το δημόσιο αυτό χρήμα δεν το έπαιρναν οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Χρυσοφόρα συμβόλαια υπογράφηκαν, και τεραστία κονδύλια εκταμιεύτηκαν από τον δημόσιο κορβανά. Και μίζες ..ασφαλώς. Σφύριξαν και σφυρίζουν χαρούμενα, οι τσέπες των επιχειρηματιών συνεργείων καθαρισμού. Άνθισε η …επιχειρηματικότητα.

Η Κωσταντίνα Κούνεβα επιχείρησε να οργανώσει συνδικαλιστικά τις συνάδελφους της, ώστε να ζητήσουν τα …αυτονόητα. Ένα ανθρώπινο μεροκάματο, ένα ωράριο εργασίας, ασφάλιση. Προφανώς η Κωσταντίνα Κούνεβα δεν ήταν ο …Γιάννης Παναγόπουλος.
Η κατάληξη της Κωσταντίνας Κούνεβα, είναι γνωστή. Βιτριολισμένη από τις μαφίες των …επιχειρηματιών των συνεργείων καθαρισμού. Ε, τι να κάνουμε είπε το επίσημο Κράτος; Υπάρχουν και ατυχήματα στην …άνθιση της επιχειρηματικότητας. Και όλοι έγιναν φιλάνθρωποι και κατέθεσαν τον οβολό τους. Το εργασιακό δικαίωμα, η ζούγκλα, ο εργασιακός μεσαίωνας… καλύφθηκε με τα λουλούδια της φιλανθρωπίας.

Σήμερα …το Μνημόνιο προστάζει να μειώσουμε το Κράτος. Να δώσουμε στους …επιχειρηματίες την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, τις υποδομές, την διαχείριση των ενεργειακών πόρων, ότι απόμεινε από το τραπεζικό σύστημα, τα σκουπίδια(συλλογή, διαχείριση), λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα, ότι πετάει και ότι κολυμπάει, βρε παιδί μου... Να ανθίσει η επιχειρηματικότητα ρε αδερφέ.

Το ίδιο το Μνημόνιο προστάζει τη σφαγή κάθε εργασιακού δικαιώματος. Μισθοί ελεημοσύνες, απλήρωτες υπερωρίες, ωράριο κατά βούληση, ανυπαρξία αργιών, μηδενικές αποζημιώσεις απολύσεων. Νόμος είναι η …άνθιση της επιχειρηματικότητας. Της εύκολης, της σίγουρης …επιχειρηματικότητας. Μια επιχειρηματικότητα με …έτοιμους πελάτες. Θα την πληρώνουν εκοντες άκοντες οι φορολογούμενοι.
Το λειτουργικό κόστος του Βρετανικού συστήματος υγείας ήταν 6% του Βρετανικού ΑΕΠ. Όταν ….αναδιαρθρώθηκε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έφτασε στο 12%. Φαντάζεστε βέβαια…πόσο ελάχιστο είναι το ποσοστό του μισθολογικού κόστους σε αυτό το 12%. Παρόλα αυτά…δεν μας εξηγούν πως στο διάβολο έπεσε έξω η Βρετανική οικονομία …γιατί απο τον ...Κρατισμό, δεν έπεσε.

Κάποιοι, είτε αφελείς από κούνια, είτε …επαγγελματίες «αφελή» φερέφωνα, έχουν μπει στο τρυπάκι να αντιδικούν για το αν είναι …ηθικό να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Μα έχουμε καλές δημόσιες υπηρεσίες; Μα γιατί κάποιος να έχει εργασιακή ασφάλεια όταν εγώ είμαι έρμαιο της ασυδοσίας κάποιου επιχειρηματία; Μα αν τα βρει ο Παναγόπουλος με τον Δασκαλόπουλο;
Η Επικοινωνία έγινε πια προπαγάνδα. Λογικό. Είναι αμύθητα τα κέρδη που υπόσχεται η ιδιωτικοποίησή του δημόσιου τομέα. Σίγουρα λεφτά. Με μηδαμινό ρίσκο. Και μάλιστα επιδοτούμενο.

Η Κωσταντίνα Κούνεβα και η άνθηση της …σίγουρης επιχειρηματικότητας των …συνεργείων καθαρισμού, έδωσε πολύ νωρίς την απάντηση, στα αφελή αυτά ερωτήματα.

Και τα δυο ταυτόχρονα πρέπει να κάνει το Μνημόνιο, η ευτυχία του κ. Πάγκαλου Και μείωση του δημόσιου τομέα με κάθε τρόπο. Και κανένα εργασιακό δικαίωμα στον ιδιωτικό. Αυτά πάνε ΠΑΚΕΤΟ!.Αλλά μην στενοχωριέστε συχωριανοί μου, θα έχουμε κέρδος. Την άνθηση της …επιχειρηματικότητας. Της σίγουρης επιχειρηματικότητας.

Μην ρωτήσετε, ε, τότε τι χρειάζεται το Κράτος;
Μα το Κράτος πρέπει να κάνει βολικούς Νόμους, πρέπει να συλλέγει φόρους (θα παραδοθεί ΚΑΙ η συλλογή φόρων στους ιδιώτες) και να υπογράφει για να πληρώνεται η αστυνομία(καθόλου απίθανο και αυτή να ιδιωτικοποιηθεί) που θα φυλάει …την άνθηση της επιχειρηματικότητας, από τους …κακούς και διεκδικητικούς εργαζόμενους και τα εκατομμύρια ανέργων.

Ε και βρε παιδί μου…όσο να πεις καλό είναι να υπάρχει και το Κράτος, κι αχρειαστο νάναι. Θα κάνει τίποτα φιλανθρωπικές εξορμήσεις για τις Κουνεβα, θα πληρώνει καμιά ΜΚΟ για να αναπτυχθεί η κοινωνική…επιχειρηματικότητα(sic!!!), και πάνω από όλα θα φροντίζει την …επικοινωνία. Εκεί να δεις …άνθηση της επιχειρηματικότητας. Λουλουδιάσαμε!!!!

2 σχόλια:

  1. Αν κάνει κάποιος ένα κόπο και ψάξει να βρει το κόστος για τον καθαρισμό των κτηρίων των υπουργείων μέσα στη «Διαύγεια» θα του πέσουν τα μαλλιά.
    Μιλάμε για μεγάλο φαγοπότι.
    Και επειδή είδαν ότι το μοντέλο είναι πολύ επιτυχημένο θέλουν να το επεκτείνουν.
    Πρέπει να τους σταματήσουμε άμεσα. Έχουν ξεφύγει ακόμα και από τα όρια του νεοφιλελευθερισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ 902 ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ



    Το ΚΚΕ σαν κόμμα νέου τύπου θα έπρεπε να είχε στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στα επαγγελματικά στελέχη του μηχανισμού και τέτοια είναι όσα εργάζονται στον 902 και την “Τυποεκδοτική”. Αυτά τα στελέχη θα έπρεπε με την εμπειρία τους να αξιοποιηθούν αλλού. Αν δεν μπορεί να “σχεδιάσει” τα στοιχειώδη πως περιμένει να σχεδιάσει μια ολόκληρη οικονομία; Δεν απαιτούμε φυσικά να εφαρμοστούν σοσιαλιστικά κριτήρια σε μια καπιταλιστική επιχείρηση (που δεν είναι φυσικά κερδοσκοπική) αλλά ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους και τα επαγγελματικά στελέχη πρέπει να είναι δεδομένος, διαφορετικά θα έχει γίνει μια μεγάλη ζημιά στην υπόθεση της αριστεράς.

    Μέτρα υπάρχουν. Για παράδειγμα οι έντυπες εκδόσεις μπορούν ν’ αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές με συνδρομή, η οικονομική ενίσχυση σε συνθήκες κρίσης πρέπει να ανακατανεμηθεί προς όφελος της διατήρησης των εργασιακών θέσεων στον κομματικό μηχανισμό, η βουλευτική αποζημίωση να αξιοποιηθεί διαφορετικά για να στηριχθούν οι θέσεις αυτές, να απαιτηθεί η συνδρομή του κράτους στην υπόθεση αυτή με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 25% για μια ορισμένη περίοδο, να αναθεωρηθεί το διαφημιστικό πρόγραμμα του 902 ή του “Ριζοσπάστη” και της κεντρικής σελίδας του, να δημιουργηθεί ένα κομματικό ταμείο αλληλεγγύης κ.ά.

    Φυσικά δεν πρέπει να αφεθούν να αλωνίζουν οι δεξιές φωνές που ξεχνούν ότι ανάλογα και χειρότερα γίνονται στις άλλες εφημερίδες. Ούτε και είναι λογικές οι φωνές που μιλούν για «διαφάνεια» στα οικονομικά του ΚΚΕ ή άλλων αριστερών κομμάτων κλπ. Τα αριστερά και τα δεξιά κόμματα δεν είναι το ίδιο πράγμα όσο τα πρώτα είναι ταγμένα αληθινά στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

    Ηθικά και υλικά πρέπει να είμαστε με το μέρος των απολυμένων και να απαιτήσουμε την επαναπρόσληψή τους, καθώς και να βγουν να μιλήσουν (ανώνυμα αν το επιθυμούν) για τις συνθήκες εργασίας τους και το ίδιο το ΚΚΕ. Όσοι πραγματικά πιστεύουν ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα τη εργατικής τάξης δεν έχουν τίποτα να φοβούνται, ίσα – ίσα πρέπει να ενθαρρύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στο κόμμα.

    Μεγάλο μέρος των όσων γίνονται σ’ ένα κόμμα αφορούν το ίδιο το κόμμα, αλλά για ένα κόμμα της εργατικής τάξης αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, εφόσον είναι υπόλογο στα μέλη, τα στελέχη και την ίδια την εργατική τάξη. Στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ υπάρχει ο τεράστιος πλούτος της τάξης και του κινήματός της. Δεν μπορούμε πχ να ξεχάσουμε το βάθος των ιδεών που αναπτύχθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο σε αντίθεση με την ίδια την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου.

    12 /12/ 2010




    ★ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ
    www.theorystudies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.