Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!


ΠΗΓΗ: ISKRA
ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΟΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΤΟ... ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΜΑΤ!
ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

   Παρουσιάστηκαν, από την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, το Σάββατο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, οι θέσεις της Κυβέρνησης για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τα βασικά σημεία του κειμένου, της Υπουργού Παιδείας, μπορεί να συνοψιστούν ως εξής:

1. Συμβούλια Διοίκησης: Προβλέπεται να λειτουργούν, παράλληλα με τη Σύγκλητο, έχοντας αρμοδιότητες σχετικές με τη στρατηγική αλλά και την οικονομική και λειτουργική διαχείριση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η σύνθεση τους θα περιλαμβάνει εκλεγμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες και φοιτητές, χωρίς να ορίζεται η σχετική «αναλογία». Δεν ορίζεται επιπλέον ούτε ο τρόπος ανάδειξης των εκπροσώπων των φοιτητών ούτε πολύ περισσότερο των εξωπανεπιστημιακών παραγόντων. Όλα δείχνουν πως σκοπός της Κυβέρνησης είναι i) ο σχηματισμός οργάνων με κομβικές αρμοδιότητες χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες ανάδειξης και ii) η είσοδος παραγόντων της αγοράς στη διοίκηση των ΑΕΙ.

2. Πρύτανης: Προβλέπεται να μην εκλέγεται με διαδικασίες οι οποίες να εμπλέκουν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας όπως συμβαίνει σήμερα (μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού, φοιτητές, υπαλλήλους κλπ) αλλά να ορίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης.

3. Μισθολογικά ζητήματα: Κατάρτιση του βασικού μισθολογίου από την Πολιτεία και παράλληλη δυνατότητα καταβολής επιμισθίου από τα ιδρύματα, σε καθηγητές εγνωσμένου κύρους. Με άλλα λόγια, προωθείται η δημιουργία μελών ΔΕΠ δύο ταχυτήτων οι μεν με μισθούς πείνας οι δε με μισθούς αστρονομικούς.

4. Χρηματοδότηση: Οι πόροι δεν θα κατανέμονται πλέον βάσει των αναγκών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, αλλά βάσει της ικανότητας τους να επιτυγχάνουν κάποιους συγκεκριμένους δείκτες. Όλα δείχνουν πως οι δείκτες αυτοί θα έχουν να κάνουν με έννοιες που θα είναι αγοραίοι.

5. Φοιτητική Μέριμνα: Παροχή υπηρεσιών όπως σίτιση και στέγαση από ΣΔΙΤ αλλά και προώθηση της διαδικασίας σύναψης δανείων από τις τράπεζες!

6. Πανεπιστημιακός Καλλικράτης: Συνένωση Ιδρυμάτων, βάσει των αναγκών βραχυπρόθεσμης μείωσης του κόστους.

7. Σπάσιμο των ενιαίων πτυχίων: Εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων, βάσει του οποίου διασπώνται τα ενιαία πτυχία, τα οποία με τη σειρά τους αντικαθιστώνται από ατομικούς φακέλους. Εάν αυτό εφαρμοστεί καταργείται κάθε έννοια κατοχύρωσης συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.

8. Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης: Η αντικατάσταση του ενιαίου πτυχίου από φάκελο δεξιοτήτων, σημαίνει πως οι απόφοιτοι δεν θα είναι επιστήμονες αλλά στην καλύτερη περίπτωση τεχνοκράτες. Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούν να αυτοανανεώνουν το γνωσιακό τους υπόβαθρο, βάσει των εξελίξεων στον κλάδο τους. Έτσι τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης, θα «συμπληρώνουν το παζλ» απαιτώντας φυσικά δίδακτρα και εξοικονομώντας τις δαπάνες των εταιρειών για σεμινάρια.

   Οι παραπάνω θέσεις «τίθενται» για «διάλογο» μέχρι και τα τέλη Γενάρη, χωρίς όμως να υπάρχει φυσικά περίπτωση να αλλάξει μέσω αυτού του «διαλόγου» η βασική κατεύθυνση των προωθούμενων αλλαγών. Φαίνεται, όμως πως κάποιοι (και αυτοί είναι πολλοί) έχουν αντίθετη γνώμη με την Κυβέρνηση...

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ


   Πορεία των φοιτητικών συλλόγων σημειώθηκε το Σάββατο στο Ρέθυμνο, προς το ξενοδοχείο, όπου συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών, όπως πάντα άλλωστε, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου. Φυσικά, τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων ένιωσαν για άλλη μια φορά, στο πετσί τους, το πώς η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου αντιλαμβάνεται το διάλογο, καθώς αντιμετώπισαν την επίθεση της αστυνομίας, στην προσπάθεια τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό (μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο πατώντας εδώ)!

   Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων ήταν μαζική (γύρω στα 1500 άτομα) και με παλμό, συγκεντρώνοντας στις γραμμές της φοιτητικούς συλλόγους, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν λάβει αγωνιστικές αποφάσεις για καταλήψεις την προηγούμενη εβδομάδα. Παραφωνία στις κινητοποιήσεις, αποτελεί η απόφαση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), το οποίο πρόσκειται στην ΚΝΕ, να μη συμμετέχει όχι μόνο στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων, αλλά ούτε και στις ίδιες τις γενικές συνελεύσεις! Από ότι φαίνεται πάντως, το φοιτητικό κίνημα ζεσταίνει αυτή την περίοδο τις «μηχανές του», καθώς δυναμώνει το ρεύμα στήριξης των αγωνιστικών - κινηματικών πλαισίων!

   Η επερχόμενη σύγκρουση της κυβέρνησης με τις δυνάμεις υπεράσπισης του δημοσίου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς οι σχεδιαζόμενες αλλαγές«προλειάνουν τα έδαφος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ», όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, η οποία δεν συμμετείχε στη σύνοδο!

   Μάλιστα, αυτή ήταν από τις λίγες Συνόδους των Πρυτάνεων, όπου σημειώθηκε σύγκρουση των Πρυτάνεων με την Κυβέρνηση, γύρω από το προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, οι Πρυτάνεις θεωρούν πως το κείμενο – προτάσεων της Υπουργού Παιδείας δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση βάση συζήτησης ενώ θέτουν και ζητήματα αντισυνταγματικότητας των προτάσεων, Τέλος, οι Πρυτάνεις προγραμματίζουν στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου έκτακτη σύνοδο.

   Από τη μεριά τους και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, δεν εμφανίζονται θετικοί στους σχεδιασμούς της κας Άννας Διαμαντοπούλου, η στάση όμως που θα κρατήσουν δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένη. Μέχρι σήμερα η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία αποτελείται από δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Αριστερά, έχει «αναδειχθεί» σε υπόδειγμα κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη εξαγγελία οποιασδήποτε κινητοποίησης (μέχρι τώρα τουλάχιστον) και η τοποθέτηση του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, για τα τέλη Γενάρη, μετά το πέρας δηλαδή του «διαλόγου» που έχει εξαγγείλει η Υπουργός Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.