πηγή Βanks news
Ευρωπαϊκό «χαστούκι» δέχονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η Κομισιόν σχεδιάζει να περιλάβει στα stress tests που αρχίζουν τις επόμενες ημέρες στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης και το σενάριο της χρεοκοπίας ευρωπαϊκών κρατών, με πρώτη βεβαίως την Ελλάδα, προκειμένου να μετρήσει την αντοχή τους σε αυτό τον κίνδυνο!
Το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε χθες έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα συζητήσουν σε δύο εβδομάδες (12-13 Ιουλίου) οι υπουργοί Οικονομικών των «27», σύμφωνα με το οποίο τα stress tests που αποφασίσθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης να διεξαχθούν άμεσα θα πρέπει:
1. Να επεκταθούν σε περίπου 100 μεγάλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο σε ένα δείγμα μίας-δύο τραπεζών κάθε χώρας με τη μεγαλύτερη συστημική σημασία.
2. Να μετρήσουν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια από κινδύνους που συνδέονται με το εθνικό χρέος των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών, με πρώτη την Ελλάδα.
Τα stress tests θα διεξαχθούν με κεντρική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εποπτικών Αρχών (CEBS) και σε κάθε χώρα τους ελέγχους θα διενεργήσει η εθνική εποπτική αρχή, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας η Τράπεζα της Ελλάδος. Ως τώρα, επικρατούσε η άποψη, ότι καλό θα ήταν να μην μετρηθούν από τους ελέγχους οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των μεγάλων τραπεζών από ενδεχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη, καθώς γινόταν η εκτίμηση, ότι ακόμη και μια θεωρητική ανάλυση αυτού του ενδεχομένου θα προκαλούσε ανησυχίες στις αγορές για επικείμενες χρεοκοπίες κρατών.
Όμως, οι αγορές αντέδρασαν δυσμενώς σε αυτή την προοπτική, καθώς, όπως σημείωνε και η Morgan Stanley σε σχετική της ανάλυση, stress tests που δεν θα μετρούν τις επιπτώσεις ενδεχόμενων χρεοκοπιών κρατών θα είχαν ελάχιστο νόημα για την αγορά αυτή την περίοδο, όπου η κυρίαρχη ανησυχία των επενδυτών αφορά την κρίση υπερχρέωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Αντιδρώντας προφανώς σε αυτές τις ανησυχίες της αγοράς, η Κομισιόν φαίνεται ότι προσανατολίζεται τώρα να μετατρέψει τα stress tests σε πραγματικά σκληρούς ελέγχους, που θα μετρήσουν ακριβώς πόσα κεφάλαια θα χρειασθούν οι τράπεζες ακόμη και στο απίθανο σενάριο χρεοκοπίας κρατών.
Για τις ελληνικές τράπεζες, αυτή η προοπτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: σύμφωνα με τελευταία ανάλυση της HSBC, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές και οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν υψηλή έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και θα έχουν απώλειες της τάξεως των 22 δις. ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και «κουρέματος» των πιστωτών.
Έτσι, οι τράπεζες θα χρειασθούν μια κεφαλαιακή ενίσχυση μεταξύ 82% και 139% της σημερινής κεφαλαιοποίησής τους για να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά, ανάλογα με το ποσοστό του «κουρέματος», που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 30% και 50%. Οι κυπριακές τράπεζες και η Alpha θα έχουν, πάντως, τις μικρότερες απώλειες, καθώς διατηρούν περιορισμένες θέσεις σε ομόλογα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη η κυβέρνηση και η «τρόικα» έχουν προβλέψει την ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και για το σκοπό αυτό συστήνεται τις επόμενες εβδομάδες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με «προίκα» 10 δις. ευρώ για την παροχή κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες που θα βρεθούν σε αδυναμία να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά σε περίπτωση ανάγκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.