Πηγή: Έθνος on-line
Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4α της σύμβασης, η χορήγηση και εκταμίευση του δανείου τελεί υπό την προϋπόθεση της υποβολής «γνωμοδοτήσεων» (ουσιαστικά προκατασκευασμένων δηλώσεων) από τους νομικούς συμβούλους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ενώ το άρθρο 4 παρ. 1β προσθέτει ότι ο δανειζόμενος (δηλ. η Ελλάδα) εγγυάται πως οι «γνωμοδοτήσεις» αυτές είναι ορθές και ακριβείς. Το σημείο 12 των «γνωμοδοτήσεων» διαβεβαιώνει τους δανειστές (δηλ. τα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης) ότι «ούτε ο δανειζόμενος ούτε οποιαδήποτε περιουσία του έχουν ασυλία λόγω κυριαρχίας ή για άλλο λόγο από τη δικαιοδοσία και την εκτέλεση σχετικά με κάθε ενέργεια ή διαδικασία σχετική με τη σύμβαση». Σημειωτέον ότι εφαρμοστέο δίκαιο για την παραπάνω σύμβαση είναι το αγγλικό και αποκλειστικά αρμόδιο δικαστήριο για όλες τις διαφορές που προκύπτουν από αυτή το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στο Λουξεμβούργο).
Με άλλες λέξεις, εάν το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο κατά την ημερομηνία λήξης κάθε δόσης (δηλ. σε τρία έως πέντε χρόνια), το κράτος - δανειστής (π.χ. η Ολλανδία) μπορεί να βγάλει σε πλειστηριασμό το Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων και/ή τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας. Στον πλειστηριασμό αυτόν μπορεί να εμφανιστεί ως υπερθεματιστής π.χ. το τουρκικό δημόσιο και κατόπιν τούτου να μετατρέψει τη Βουλή σε τουρκική πρεσβεία και να παραλάβει τα αεροσκάφη μας προκειμένου να τα χρησιμοποιεί η δική του πολεμική αεροπορία για να παραβιάζει ανενόχλητη πλέον τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τέτοια εφιαλτικά σενάρια είναι να έχει αποκατασταθεί νωρίτερα η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού κράτους, ώστε αυτό να δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές για να εξοφλήσει έγκαιρα τα δανεικά στα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης. Τούτο όμως εξαρτάται λιγότερο από την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, η οποία δείχνει τάσεις μέλλον επιδείνωσης παρά βελτίωσης.
Στην πραγματικότητα λοιπόν ο μηχανισμός «στήριξης» δεν είναι φάρμακο αλλά δηλητήριο για την Ελλάδα. Θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσαμε να πίνουμε από τώρα το πικρό ποτήρι της μονομερούς αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, με όλες τις εξαιρετικά δυσάρεστες βραχυπρόθεσμες συνέπειές της, παρά να διακινδυνεύουμε μακροπρόθεσμα την απώλεια της κυρίαρχης κρατικής υπόστασης του ελληνισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.