Πηγή: Ισοτιμία
27-4-2010
Όμηρος της Moody’s κινδυνεύει να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία. Έστω και εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε πρόσφατα τον κανόνα σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα που δέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, εντούτοις, η επιθετική υποβάθμιση της Ελλάδας από τους ξένους οίκους θέτει και πάλι υπό αμφισβήτηση την πρόσβαση σε αυτή την πολύτιμη πηγή ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει το κατώφλι για την αξιολόγηση των ομολόγων που δέχεται ως εγγύηση στο ΒΒΒ-. Η Ελλάδα αξιολογείται με ΒΒ+ από την S&P, με Α3 από τη Moody’s και με BBB- από τη Fitch. Και οι τρεις οίκοι τηρούν τις αξιολογήσεις τους υπό αναθεώρηση, προς πιθανή υποβάθμιση.
Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εάν η αξιολόγηση της χώρας υποβαθμιστεί περαιτέρω από Fitch και Moody’s, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα στην πλήρη αξία τους για να λάβουν ρευστότητα.
Ειδικότερα, εάν η Moody's υποβαθμίσει την Ελλάδα στην περιοχή του ΒΒΒ, τότε, οι τράπεζες θα λαμβάνουν από την ΕΚΤ ρευστότητα που θα αντιστοιχεί στο 95% (και όχι στο 100%) της αξίας των κρατικών ομολόγων που δίνουν ως εγγύηση.
«Η Ελλάδα κρέμεται από τις άκρες των δακτύλων της, καθώς μόνο η αξιολόγηση της Moody’s την κρατά στο καθεστώς όπου τα ομόλογά της γίνονται δεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ χωρίς πέναλτι», εξηγεί ο John Davies, στρατηγικός αναλυτής της WestLB.
Βέβαια, μένει να φανεί το κατά πόσο η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει και πάλι τους σχετικούς κανόνες, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύει την Ελλάδα αλλά υπονομεύει την αξιοπιστία της.
καλημερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι ασχετο με το ποστ αλλα εχω μια ερωτηση και παρακαλω αν ξερει καποιος υπευθυνα να μου απαντησει:
ΠΕΡΑ απο το πασιφανες "Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντ' έξι" κτλ κτλ ....
ποια ειναι η επισημη δικαιολογια που μπαινει χερι και στον ιδιωτικο τομεα????
δεν μπορω να το καταλαβω...ειναι σαν να μιλαμε για 2 διαφορετικες επιχειρησης...η μια (δημοσιο) εχει προβλημα...ΟΚ...η αλλη τι σχεση εχει ???
ευχαριστω και συγγνωμη για το εκτος θεματος!
Γεια σου george!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χερι μπαινει στον ιδιωτικο τομεα υποτιθεται για να μειωθει το κοστος εργασιας και να αυξηθει η ανταγωνιστικοτητα. Η συνταγη ΔΝΤ ειναι αποπληθωρισμος. Δλδ μειωση μισθων , μειωση τιμων, που ισοδυναμει ουσιαστικα με εσωτερικη υποτιμηση, μιας και δεν μπορει να υποτιμηθει το ευρω.
Το προβλημα δεν ειναι ελληνικο οπως αρχιζει και ξεκαθαριζει. Αυτο που κανει η κυβερνηση ειναι εγκληματικο. Σε πολυ λιγο χρονο θα βρεθουμε σε πολυ χειροτερη μοιρα.
Αυτοι οι ανθρωποι το μονο που κανουν ειναι να παραδιδουν,να παραδιδουν, να παραδιδουν...
Το προβλημα της
το γενικο πλαισιο και τα λαθη μας τα εχω καταλαβει .αυτο που δεν μπορουσα να καταλαβω ειναι απο που και ως που θα βοηθησει η αναμειξη στον ιδιωτικο τομεα.
ΑπάντησηΔιαγραφήοκ τωρα κατι καταλαβαινω...
ευχαριστω
@george Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τον δημόσιο τομέα. Το «πρόβλημα» βρίσκεται καθαρά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό παιχνίδι και παίζεται από τους ίδιους (πανω-κάτω) ομίλους συμφερόντων που κατέχουν ή συμετέχουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το πρόσχημα του δημοσιονομικού «σοκ», λοιπόν, περνάνε (με την κάλυψη «δημοκρατικά εκλεγμένης» κυβέρνησης) νομοθετήματα και αποφάσεις που τους λύνουν τα χέρια.
Και λύσιμο χεριών για τους έχοντες δεν είναι παρά η δυνατότητα συσσώρευσης κερδών...