Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Δεν ξεπληρώνουν οι Ισλανδοί χρέος τράπεζας










07 Μάρτιος 2010
Επιμέλεια: Στράτος Μωραΐτης






Οι πολίτες της Ισλανδίας δείχνουν να απορρίπτουν με συντριπτική πλειοψηφία, σε δημοψήφισμα που διενεργείται σήμερα Κυριακή, νομοσχέδιο  που προβλέπει την αποπληρωμή δημοσίου χρέους στη Βρετανία και στην Ολλανδία, ως επακόλουθο της κατάρρευσης της ισλανδικής τράπεζας Icesave.




Με καταμετρημένο το ένα τρίτο των αποτελεσμάτων, το 93% των ψηφοφόρων φαίνεται να έχει επιλέξει αρνητικά στο δημοψήφισμα, ενώ μόλις το 2% υποστηρίζει την αποπληρωμή του δανείου, ενώ το υπόλοιπο 5% αποτελείται από άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια.




Από την πλευρά της η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα παραμένει στη θέση της και θα συνεχίσει να επιδιώκει την υλοποίηση συμφωνίας αποπληρωμής του χρέους.




Οι βρετανική και ολλανδική κυβέρνηση ζητούν την καταβολή 3.8 δις ευρώ που είχαν δανείσει στη χώρα, έπειτα από παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν η χώρα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος λόγω της οικονομικής κρίσης, υπό το φόβο ότι θα χάνονταν οι καταθέσεις Βρετανών και Ολλανδών στη χώρα.






Οι συνομιλίες μεταξύ των τριών χωρών την Παρασκευή αποδείχθηκαν άκαρπες καθώς δεν κατέληξαν σε συμφωνία.




Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Johanna Sigurdardottir, δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, καθώς η κυβέρνηση της ζητά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.













Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο που καθόριζε τους όρους με τους οποίους η χώρα θα επέστρεφε το ποσό που όφειλε, είχε ψηφιστεί από την Ισλανδική βουλή το Δεκέμβρη και υπολειπόταν μόνον η προεδρική υπογραφή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.




Όμως οι πολέμιοι του νομοσχεδίου υποστήριξαν ότι οι όροι της αποπληρωμής θα έβλαπταν την Ισλανδία και την ανάκαμψη της από την οικονομική κρίση, καθώς το συνολικό πακέτο ισοδυναμούσε σε περίπου 12.000 ευρώ για κάθε πολίτη της χώρας.




Στις 2 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της χώρας είχε λάβει έγγραφο αίτημα πολιτών που συνοδευόταν από υπογραφές που αντιστοιχούσαν τουλάχιστον στο ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, το οποίο ζητούσε από τον ίδιο να ασκήσει βέτο κατά του νομοσχεδίου, με το επιχείρημα ότι για ακόμη μια φορά ο λαός αναγκάζεται να πληρώσει τα λάθη των τραπεζών. Το έγγραφο αίτημα έγινε δεκτό και αποφασίσθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος. 




Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ισλανδικό κοινοβούλιο, καθώς μερίδα πολιτικών θεωρεί βέβαιο ότι μια τέτοια απόφαση "αμαυρώνει την εικόνα της Ισλανδίας στο εξωτερικό και δημιουργεί αβεβαιότητα στις οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες, με απρόβλεπτες  και δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες για την ισλανδική  κοινωνία.




Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών λόρδος Myners, θεωρεί ότι "μια αρνητική απόφαση όσον αφορά το νομοσχέδιο θα δώσει την εντύπωση ότι οι Ισλανδοί δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, κίνηση που θα επέφερε σημαντικό  πλήγμα στις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση".








Η ΕΕ έλαβε υπόψη το 'όχι' των Ισλανδών




Η ΕΕ έλαβε σοβαρά υπόψη της το μαζικό "όχι" των Ισλανδών για την επαχθή και αντιδημοφιλή συμφωνία Icesave, αλλά υποστηρίζει πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ εντάσσεται σε μία "ξεχωριστή διαδικασία".




"Η ΕΕ έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο εναπόκειται στους ίδιους τους Ισλανδούς να αποφασίσουν", τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.




Ερωτηθείς για τυχόν επιπτώσεις του αποτελέσματος στην υποψηφιότητα της χώρας για ένταξή της στην ΕΕ, ο ίδιος εκπρόσωπος εκτιμά πως οι διαδικασίες για την ένταξη και η ρύθμιση της υπόθεσης Icesave «αποτελούν δύο διαφορετικές διαδικασίες».




"Η Κομισιόν ήδη έχει δώσει την έγκρισή της (στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία) και τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια των κρατών μελών", πρόσθεσε.




Η Βρετανία προσηλωμένη στη διευθέτηση




Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως "παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας τελικής συμφωνίας" για την αμφιλεγόμενη διευθέτηση της υπόθεσης που σχετίζεται με την χρεωκοπία της ισλανδικής τράπεζας Icesave, έπειτα από την απόρριψη της συμφωνίας από τον Ισλανδικό λαό σε χθεσινό δημοψήφισμα.




"Η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας τελικής απόφασης με την Ισλανδία σε εύθετο χρόνο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπόθεση της Ιρλανδίας", τόνισε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.




Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο έχει προτείνει στην Ισλανδία μία συναινετική λύση που θα προβλέπει το πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων επί δύο χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων, του μέρους των 3,9 δισ. που κατέβαλαν Βρετανία και Ολλανδία στους υπηκόους τους, ως αποζημίωση για τη χρεωκοπία της Icesave.




 Πρόσκληση της Ισλανδίας στον Μπράουν για το Icesave




Ο πρόεδρος της Ισλανδία, κάλεσε τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση της διαφοράς.




"Έχουμε κάθε λόγο να συγχαρούμε τον ισλανδικό λαό. Το δημοψήφισμα πήγε πολύ καλά και το αποτέλεσμα είναι σαφές", τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα στο δίκτυο RUV ο Γκρίμσον.




"Ο Γκόρντον Μπράουν θα πρέπει τώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει τα επόμενα βήματα για μία εγγυημένα αποδεκτή από όλους συμφωνία. Το κυριώτερο ζήτημα είναι πλέον τι πρόκειται να κάνει ο Γκόρντον Μπράουν;" τόνισε ο ισλανδός πρόεδρος.

3 σχόλια:

  1. και εδω στα ελληνικα
    απο το www.news247.gr

    http://www.news247.gr/a/5!122335

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερνεστο

    το αλλαξα, και εβαλα το ελληνικο κειμενο που εστειλες, για να μπορουν να το διαβασουν περισσοτεροι. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα κανατε.καλυτερα ετσι

    χαιρετω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.