Ο Βρετανός πρωθυπουργός Cameron έχει δίκιο - Η Γερμανία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του
04/02/13
www.bankingnews.gr
Υπάρχει κάτι «σάπιο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Γερμανός Hans-Werner Sinn, σύμφωνα με τη
γερμανική ιστοσελίδα WirtschaftsWoche.
«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Danid Cameron βασικά έχει δίκιο. Υπάρχει κάτι «σάπιο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη. Η Γερμανία θα πρέπει να λάβει την πρόταση σοβαρά υπόψη, την πρόταση του Cameron για την αναδιοργάνωση της Ευρώπης και να αναπτύξει μια πρωτοβουλία με τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία θα φέρει περισσότερη ειρήνη, ελευθερία, ενότητα και ευημερία».
Επίσης, ο Sinn δήλωσε ότι η Βρετανία παραμένει ακόμη η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. «Η έκκληση του Cameron πρέπει να αλλάξει την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Την περασμένη εβδομάδα ο Hans-Werner Sinn είχε δηλώσει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον δέκα χρόνια. .
Η κρίση ανταγωνιστικότητας βαθαίνει και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί αληθινή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Λόγω του ευρώ, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, είναι πολύ δύσκολο να καταστούν ανταγωνιστικές στην αγορά.
Όπως τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει μακροπρόθεσμα να γίνουν κατά 30% φθηνότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης προκειμένου να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές. Ακόμη και η Γαλλία θα πρέπει να πέσει κατά 20%».
Πολλές χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι «πολύ ακριβές» επισημαίνει ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου, θεμελιώνοντας έτσι την άποψη ότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν έχει ανακτήσει ακόμη την ανταγωνιστικότητα του. «Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει μακροπρόθεσμα να γίνουν κατά 30% φθηνότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης προκειμένου να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές. Ακόμη και η Γαλλία θα πρέπει να πέσει κατά 20%», επισημαίνει ο Hans-Werner Sinn
Αντίστοιχα, θα πρέπει η Γερμανία να γίνει κατά 20% ακριβότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Στο άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του IfO χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα κινείται στο 2,3% ετησίως. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό θα κινείται στο 4,1%. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι τιμές στην Ισπανία να σημειώνουν μείωση κατά 1,3% ετησίως, ενώ οι τιμές στη Γαλλία να μένουν σταθερές.
Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στις προβληματικές χώρες, θα πρέπει ο τιμάριθμος στη Γερμανία να αυξάνεται ετησίως κατά 5,5% επί μια δεκαετία, ενώ στο ίδιο διάστημα ο μέσος όρος του τιμάριθμου στην ευρωζώνη θα αυξάνεται κατά 3,6%.
Με λίγα λόγια, εάν οι τιμές στην ευρωζώνη σημειώσουν άνοδο τα επόμενα χρόνια, θα αποδυναμωθούν οι πιέσεις προς τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Σύμφωνα με το γερμανό οικονομολόγο, οι χώρες της νότιας Ευρώπης καθώς και η Γαλλία βρίσκονται ενώπιον μιας δύσκολης περιόδου προσαρμογής, η οποία θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες τους. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν διαγράφονται στον ορίζοντα οι αναγκαίες μειώσεις τιμών, διαπιστώνει ο Hans-Werner Sinn.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης ο γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι συνιστούν σημαντική μετατόπιση των βαρών από τους επενδυτές που επένδυσαν τα χρήματά τους στην νότια Ευρώπη προς τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους των «υγιών» χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.