Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ο θάνατος του δόγματος της λιτότητας



του P. Krugman
TO BHMA - NEW YORK TIMES

Την τελευταία διετία οι περισσότεροι ιθύνοντες στην Ευρώπη και πολλοί πολιτικοί και ειδήμονες στην Αμερική είναι δεσμώτες ενός καταστροφικού οικονομικού δόγματος. Σύμφωνα με το δόγμα αυτό, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αντιμετωπίζουν μια οικονομία σε βαθιά ύφεση όχι όπως προστάζουν τα διδακτικά εγχειρίδια _ δηλαδή, ξοδεύοντας περισσότερα για να αντισταθμίσουν την πτώση της ιδιωτικής ζήτησης _ αλλά με δημοσιονομική λιτότητα, περικόπτοντας τις δαπάνες σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Οι επικριτές προειδοποίησαν εξ αρχής ότι η λιτότητα απέναντι στην ύφεση το μόνο που θα έκανε ήταν να επιδεινώσει την ύφεση. Οι υπέρμαχοι της λιτότητας όμως επέμεναν ότι θα συνέβαινε το αντίθετο. Γιατί; Η εμπιστοσύνη! 

«Πολιτικές που εμπνέουν εμπιστοσύνη θα ενισχύσουν και δεν θα εμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ _ άποψη με την οποία συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ή, όπως το είχα θέσει τότε, η νεράιδα της εμπιστοσύνης θα ερχόταν για να ανταμείψει τους πολιτικούς για την δημοσιονομική τους αρετή.

Παντού υπάρχει ένας Βενιζέλος




Με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη κυκλοφόρησε σήμερα το πρώτο τεύχος του περιοδικού HOT DOC που εκδίδει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες μας και ευχόμαστε στον Κ. Βαξεβάνη να πάει καλά το εκδοτικό του εγχείρημα.

Απ’ τα περιεχόμενα του περιοδικού ξεχωρίσαμε δυο απολύτως τεκμηριωμένα κείμενα. Το πρώτο τιτλοφορείτε «Σφαίρες, πύραυλοι και μίζες για τον "αθώο" Ακη» και το δεύτερο «ΣΔΟΕ "καίει" ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική».
Για να δώσουμε μια γεύση απ’ αυτό το αξιόλογο –κατά την άποψη μας- περιοδικό δημοσιεύουμε δυο κείμενα του:

Παντού υπάρχει ένας Βενιζέλος 

Δύο σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί με πρωταγωνιστές τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον κύκλο του. Και στα δύο ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται εκ των υστέρων να διαχειρίζεται πολιτικά τις υποθέσεις. Είτε για να μην πετύχουν τον Άκη τα «βλήματα» των TOR Μι είτε για να μην πνίξουν τα απόνερα του σκανδάλου την εταιρεία των υποβρυχίων. Στη δεύτερη περίπτωση, λειτουργεί μάλλον σαν περισκόπιο για τη σωτηρία της HDW.

Anti-austerity movements gaining momentum across Europe




ΠΗΓΗ: GUARDIAN

From the anti-austerity firebrands of Greece's imminent elections to the corruption crusaders in Prague, from the Pirates of Berlin to the populists who scored well in France's presidential election, a new wave of anti-establishment parties are on the rise across Europe, posing a threat to the political elite.

Their causes vary – some are from the left, some from the right. But in many cases austerity is their bete noire, and this week governments in Netherlands and Romania were toppled because of opposition to programmes of budget cuts. They may not be the last.

Greece

Greece, the country that triggered Europe's debt crisis, is gearing up for a general election that is likely to see extremist parties win seats on a wave of anti-austerity sentiment.

With barely a week before Greeks cast their ballots, analysts are describing the May 6th poll as "the most unpredictable" in recent history. The only certainty, they say, is that the vote will result in a hung parliament with as many as ten parties entering the 300-seat House – an outcome likely to engulf the crisis-hit nation in debilitating political instability.

Διεθνής Τύπος: Η «κρίση της ευρωζώνης» και το δίλημμα «λιτότητα ή δραχμή»



ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Την υπεράσπιση του ευρώ ενάντια στις «κραυγές των ευρωσκεπτικιστών» ζήτησε με σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ δημοσιεύματα του  διεθνή Τύπου επισημαίνουν πως «η κρίση της ευρωζώνης βαθαίνει» και συνδέουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας με το αποτέλεσμα των εκλογών, επαναφέροντας το δίλημμα «λιτότητα ή δραχμή», ενώ οι συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναζωπυρώνονται προεκλογικά.  



Το Bloomberg σε δημοσίευμά του  αναφέρεται στα σενάρια συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την επομένη των εκλογών, ελλείψει αυτοδυναμίας, εκτιμώντας ωστόσο, επικαλούμενο τελευταίες δημοσκοπήσεις, πως αυτή η κυβερνητική συνεργασία ενδέχεται να μην αρκεί για τη δημιουργία πλειοψηφικής κυβέρνησης.

«Για να επιτευχθεί η πολιτική νομιμοποίηση της εκλεγείσας κυβέρνησης, η διαφορά υποστήριξης πρέπει να είναι ισχυρή», δηλώνει η οικονομολόγος, Σάρα Χιούιν, επισημαίνοντας πως «η υποστήριξη στα μειοψηφούντα κόμματα κρατά».

Δεν υπάρχουν αθώοι (τρίτο πακέτο)



ΠΗΓΗ: Techie Chan

 Το δεν υπάρχουν αθώοι, η επιστροφή των τζεντάι, δεν θα υπήρχε αν δεν είχαν γραφτεί 550 σχόλια στο προηγούμενο μέρος. Θα ασχοληθεί με τα δύο πράγματα που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση από αυτά τα σχόλια. Το ένα είναι τα γκρουπούσκουλα των φιλελευθέρων τα οποία έχουν ξεπεταχτεί σαν τα μανιτάρια, και το άλλο είναι το κίνημα της αποχής ως πολιτική πράξη απονομιμοποίησης του συστήματος, το οποίο επανέρχεται ξανά και ξανά, αλλά επειδή αδυνατώ να κατανοήσω λέω να το κάνω λίγο ταληράκια. Ας ξεκινήσουμε όμως με τα εύκολα

Τα γκρουπούσκουλα των φιλελευθέρων.

Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος, διότι σε αυτές τις εκλογές έχουμε τρία μικρά κόμματα που το πρόγραμμά τους βασίζεται στον νεο-φιλελευθερισμό. Τα δύο αποτελούνται από πρώην στελέχη της ΝΔ (μάνος, ντόρα), και το τρίτο (δημιουργία ξανά) αποτελεί “μια φρέσκια πρόταση” .

Στις εκλογές απειλείται το πολιτικό κατεστημένο



ΠΗΓΗ: Stratfor (euro2day)

Η Ελλάδα θα διενεργήσει βουλευτικές εκλογές στις 6 Μαϊου και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας της χώρας συγκεντρώνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά. 


Αν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν, οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και σε μια αδύναμη κυβέρνηση, όπου οι παραδοσιακές ελίτ θα πρέπει να μοιραστούν την εξουσία με μικρότερα πολιτικά κόμματα, πολλά από τα οποία αντιτίθενται στα πρόσφατα μέτρα λιτότητας. 


Ως αποτέλεσμα, η νέα κυβέρνηση θα δώσει μάχη να μετριάσει τα μέτρα λιτότητας και ταυτόχρονα να διατηρήσει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Ανάλυση 


Από τα μέσα του 20ου αιώνα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρισκόταν στον έλεγχο μερικών ισχυρών οικογενειών, κυρίως της οικογένειας Παπανδρέου και της οικογένειας Καραμανλή. Από το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη δεκαετία του 1970, οι οικογένειες αυτές παρέμειναν στην εξουσία ιδρύοντας τα δύο παραδοσιακά ελληνικά κόμματα. Το κεντροαριστερό Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και τη κεντροδεξία Νεά Δημοκρατία, την οποία ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Η ύφεση επιβάλλει αναθεώρηση πολιτικής στην Ευρωζώνη



ΠΗΓΗ: avanti popolo
του Κ. Καλλωνιάτη

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι ήδη βαθειά μέσα στην ύφεση και δύο από αυτές (Ελλάδα, Ισπανία) περνούν την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική ιστορία τους, η Βρετανία βρίσκεται πλέον επίσης σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ολλανδία αντιμετωπίζει ανοιχτή πολιτική κρίση, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε ακόμη και στον σκληρό πυρήνα της (Γερμανία, Γαλλία) ξεκάθαρες ενδείξεις διολίσθησης επίσης στην ύφεση.
Έτσι, ο δείκτης προμηθειών ΡΜΙ της Markit (σχεδιασμένος για να δείχνει τις συνδυασμένες εξελίξεις σε παραγωγή, απασχόληση και νέες παραγγελίες) για την βιομηχανία τον Απρίλιο ήταν τόσο κακός στη περίπτωση της Γερμανίας που αιφνιδίασε ακόμη και τους απαισιόδοξους αναλυτές. Η γερμανική βιομηχανία εμφάνισε για πρώτη φορά κάμψη της παραγωγής της το 2012 και το ποσοστό κάμψης ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο από την κρίση του Ιουλίου 2009.

Πέτρος Λεωτσάκος: Το διπλό νόμισμα στην Ελλάδα αυτό προετοιμάζουν μεθοδικά




Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί ένα δράμα με ιδιαίτερη πλοκή με επίκεντρο την τύχη της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα για να φθάσει στο σήμερα παρακολούθησε πολλά επεισόδια της τραγωδίας που συντελέστηκε.
Παρακολούθησε προς τα spreads από τις 21 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών έφθασαν στις 6-7 χιλ μονάδες βάσης πρόσφατα.

Τότε το πολιτικό σύστημα εξήγησε στην κοινωνία  ότι «οι κακοί κερδοσκόποι φταίνε»
Παρακολούθησε τα spreads από τις 150 μονάδες βάσης στις 7800 μονάδες βάσης.
Τότε το πολιτικό σύστημα εξήγησε στην κοινωνία ότι «οι κακοί κερδοσκόποι και η αδύναμη οικονομίας μας» τα οδήγησαν στα ύψη.
Η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε τα μνημόνια. Παρακολούθησε μια κυβέρνηση που παρέδωσε την χώρα σε μηχανισμούς στήριξης το ονόμασαν «διάσωση της χώρας».
Τα μνημόνια δεν άλλαξαν στο ελάχιστο την τύχη της χώρας απλά επιδείνωσαν το οικονομικό προφίλ των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.