Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Παιχνίδια στο Ελληνικό




Ένα νέο βεγγαλικό, με έντονη προεκλογική λάμψη, έσκασε το απόγευμα της Τρίτης με την ανακοίνωση εννέα συμμετοχών ενδιαφέροντος για την πρώτη φάση της διαδικασίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Τα ονόματα θα διευκρινιστούν αργότερα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους αρμόδιους από το να μιλήσουν για «έντονο ενδιαφέρον, υψηλό ανταγωνισμό και επιβράβευση των προσπαθειών». Έτσι, για μία ακόμη φορά, φάνηκε πως για το περιβόητο αυτό έργο θα πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.

Πίσω από τον θριαμβευτικό τόνο που επιχείρησε να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ και ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνιου (που, ας μην ξεχνάμε, εκεί κοντά πολιτεύεται) τα πραγματικά δεδομένα δίνουν μια διαφορετική εικόνα για την πρώτη αυτή φάση. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανέναν δεσμευτικό όρο συμμετοχής. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για να συμμετάσχουν. Και βέβαια, δεν παρέλαβαν καν τον επενδυτικό φάκελο, ενώ δεν εξέφρασαν καμία δέσμευση σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εμπλοκή τους.


Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία όπου οι ενδιαφερόμενοι δεν καλούνταν να καταβάλουν τίμημα, όπως συνηθίζεται σε ανάλογους διεθνείς διαγωνισμούς. Και δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ρήτρα (ή άλλου είδους «πρόστιμο») στην περίπτωση που δεν θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του εγχειρήματος.

Είναι γνωστό πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να φανεί πως ο πολύπαθος διαγωνισμός προσελκύει κυρίως το διεθνές ενδιαφέρον, δεν είχε επιβάλει κανέναν όρο στους ενδιαφερόμενους. Έτσι, κατά τις πληροφορίες μας, όταν προ ημερών ορισμένοι ξένοι παράγοντες είχαν ρωτήσει τους αρμόδιους του ΤΑΙΠΕΔ για το τι ακριβώς πρόκειται να αξιοποιηθεί στο Ελληνικό, τους δινόταν η απάντηση πως περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σε εύθετο χρόνο.

Τελικά, σχεδόν έναν χρόνο μετά το φιάσκο με τους επενδυτές από το Κατάρ (που έρχονται - δεν έρχονται) και τις γνωστές παλινωδίες των Παμπούκη και Παπακωνσταντίνου, το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού εξαντλείται σε μια απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος, χωρίς κανέναν απολύτως δεσμευτικό όρο και με τους εν δυνάμει επενδυτές να μη γνωρίζουν σε τι ακριβώς καλούνται να επενδύσουν.



«Φιλέτο» στο… πιάτο

Οι πληροφορίες λένε ότι οι ενδιαφερόμενοι (αφού δεν έχουν παραλάβει τον επενδυτικό φάκελο) δεν γνωρίζουν ούτε την ακριβή έκταση που θα βγει προς αξιοποίηση ούτε πόσες δικαστικές εκκρεμότητες καθιστούν ανέφικτη την άμεση εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων ή και εγκαταστάσεων. Πιθανότατα οι περισσότεροι δεν είναι καν ενήμεροι για τη σφοδρή αντίθεση δημάρχων, φορέων, επιτροπών κατοίκων, όμορων δήμων που μέχρι τώρα «μπλοκάρουν» οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης του επίμαχου φιλέτου. Αντίστοιχα, δεν πρέπει να γνωρίζουν και για τουλάχιστον δύο υποθέσεις πάνω στο ακίνητο - φιλέτο που έχουν νομική εμπλοκή και, για να τελεσιδικήσουν, εκτιμάται πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος (ο οποίος αμφισβητείται σταθερά από τον Χορστ Ράιχενμπαχ) επιχειρούν απλώς να κερδίσουν χρόνο και να δείξουν πως παράγουν έργο μέχρι τις εκλογές. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα υλοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.



Όλα στον αέρα

Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι επενδυτές επιλεγούν, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία. Και μόνο τότε οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και υποστηρικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής τους πρότασης.

Από τις πληροφορίες που διαρρέουν, μεταξύ των εννέα περιλαμβάνεται ο Αμερικανός μεγιστάνας του real estate Donald Trump, και όμιλοι από Βρετανία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Κύπρο και το Κατάρ.

Πάντως, η συνεχής «διασπορά ειδήσεων» για το ενδιαφέρον του Κατάρ δεν φαίνεται να στηρίζεται από την πραγματικότητα. Εδώ και μερικούς μήνες οι Άραβες αποφεύγουν τις δεσμευτικές επενδύσεις μέχρι να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα (πρακτικά τους ενδιαφέρει να είναι βέβαιοι ότι θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ), ενώ γενικότερα δεν επιθυμούν να εμπλέκονται σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς όπως αυτόν που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κύπρο, όπου η κυβέρνηση Χριστόφια υπέγραψε τον Απρίλιο του 2010 διακρατική συμφωνία με το Κατάρ για μεγάλη τουριστική επένδυση στη Λευκωσία (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου, γραφείων και διαμερισμάτων), ακόμη ζητούν από τον εμίρη Αλ Τανί να διευκρινίσει το τι θα συμβεί, μια και το εμιράτο δεν προχώρησε ούτε σε ένα βήμα και η επένδυση κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ενδιαφέρον, έχουν ακουστεί τα ονόματα των ομίλων Folli Follie (με Κινέζους συνεταίρους), Λάτση (Lamda Deve lopment) και του Ελλάκτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.